Μάλλον κανένας από τους παίκτες που θα αγωνισθούν την ερχόμενη Τετάρτη το βράδυ στο «Εμιρέιτς» του Λονδίνου δεν θα θυμάται το προ τριετίας παιχνίδι Αρσεναλ – Ολυμπιακού. Στους Πειραιώτες από εκείνη την ομάδα έχει απομείνει ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος είναι τραυματίας. Από τους «Κανονιέρηδες» θα θυμούνται κάτι, αν επιλεγούν από τον κόουτς Αρσέν Βενγκέρ, ο Ρώσος Αρσάβιν, ο Βέλγος Βερμάλεν και ο Αγγλος Τσάμπερλεν.
Κατά τα άλλα, η Αρσεναλ συνηθίζει να καθαρίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές και στο τελευταίο ματς να παίζει στο «Γ. Καραϊσκάκης» με πολλούς από τους λεγόμενους αναπληρωματικούς και να χάνει. Στις 9 Δεκεμβρίου 2009 ηττήθηκε 1-0 με γκολ του Λεονάρντο και στις 6 Δεκεμβρίου 2011 έχασε 3-1 με γκολ των Τζιμπούρ, Φουστέρ και Μοντέστο. Η τρίτη ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου 2012.
Σαν Λερναία Υδρα
Ποια είναι όμως η Αρσεναλ την οποία θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την προσεχή Τετάρτη; Κάποιοι χαρακτηρίζουν την ομάδα των «Κανονιέρηδων»… Λερναία Υδρα. Ενα κεφάλι τής κόβεις, δύο ξεπετιούνται. Από την αγωνιστική περίοδο 2003-2004 που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Αγγλίας, έχει χάσει τουλάχιστον 15 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό να ξοδέψει περισσότερα από όσα εισπράττει προκειμένου να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις των αστέρων της. Τελευταίες απώλειες ο ολλανδός στράικερ Ρόμπιν φαν Πέρσι που μετακόμισε στη Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ και ο καμερουνέζος ανασταλτικός μέσος Αλεξ Σονγκ ο οποίος εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα. «Οποιος δεν αισθάνεται ευτυχισμένος στην Αρσεναλ πρέπει να εγκαταλείπει την ομάδα» δήλωσε ο κόουτς Βενγκέρ απαντώντας σε δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου ότι βάζει τα συμφέροντα των μετόχων της Αρσεναλ πάνω από τις ανάγκες της ομάδας.
Ο αλσατός προπονητής, που κάθεται στον πάγκο της Αρσεναλ από το 1996, προειδοποίησε μάλιστα ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα πουλήσει και τον άγγλο διεθνή επιθετικό Θίο Γουόλκοτ αν δεν ανανεώσει το συμβόλαιό του. Αντίστοιχα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει τον ελβετό αμυντικό Γιόχαν Τζουρού «επειδή αγαπά την ομάδα». Ο Βενγκέρ χρειάστηκε μάλιστα να δώσει εξηγήσεις και στον γάλλο μέσο της ομάδας του Αμπού Ντιαμπί που δημοσίως διαφώνησε με την πώληση των Φαν Πέρσι και Σονγκ. «Η πώληση του Φαν Πέρσι είναι μέρος της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας» σχολίασε ο Βενγκέρ.
Παράλληλα ο γάλλος τεχνικός δεν άφησε αναπάντητα δημοσιεύματα που χαρακτήρισαν καταστροφή την πώληση των δύο παικτών: «Υποστηρίζετε ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας. Λάθος. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες, εμείς είμαστε εκείνοι που ζούμε εντός της οικονομικής πραγματικότητας. Οι οικονομικές συναλλαγές στο μεταγραφικό παζάρι πρέπει να είναι υπό έλεγχο και αυτό στο προσεχές μέλλον θα έχει μεγάλη σημασία».
Χρήμα στο ταμείο…
Φυσικά η Αρσεναλ δεν πουλάει μόνο αλλά και αγοράζει. Εφέτος ο προπονητής των «Κανονιέρηδων» έδωσε τους Φαν Πέρσι και Σονγκ και πήρε τον Γερμανό Λούκας Ποντόλσκι, τον Γάλλο Ολιβιέ Ζιρού και τον Ισπανό Σάντι Καθόρλα. Από τη «σούμα» βγήκε κερδισμένο το ταμείο της Αρσεναλ με 9 εκατ. στερλίνες και όχι μόνο. «Εχουμε την πιο αξιόπιστη ομάδα των τελευταίων ετών» δήλωσε ο Βενγκέρ μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Λίβερπουλ. Επιπλέον όπου σταθεί και όπου βρεθεί πλέκει το εγκώμιο των νέων παικτών:

«Ποδοσφαιριστές όπως οι Γκιμπς, Γουίλσιρ και Τσάμπερλεν θα στελεχώσουν τον κορμό και θα επαναφέρουν την Αρσεναλ στον δρόμο των επιτυχιών. Εχουμε μια γενιά ποδοσφαιριστών οι οποίοι ως προς το αγωνιστικό στυλ είναι πολύ κοντά στην Εθνική Ισπανίας. Δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε ποδοσφαιριστές με αυτή την ποιότητα».

Κατά τον κόουτς Βενγκέρ η δυναμικότητα της εφετινής Αρσεναλ κρίνεται αυτό το διάστημα. Ο απολογισμός θα γίνει μετά το παιχνίδι της ερχόμενης Τετάρτης με τον Ολυμπιακό.

Αστέρες και διάδοχοι
Ταμείο για τους Λονδρέζους με 10… πολύτιμα πετράδια
1. Πατρίκ Βιεϊρά (1996-2005): Επί των ημερών του γάλλου μέσου η Αρσεναλ κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Αγγλίας. Τον αγόρασε η Γιουβέντους αντί 20 εκατ. ευρώ. Αντικαταστάτης: Σεσκ Φάμπρεγκας.
2. Σολ Κάμπελ (2001-2006): Μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (1-2 υπέρ της Μπαρτσελόνα) ο άγγλος στόπερ δήλωσε ότι εκπλήρωσε τις επιθυμίες του και συνέχισε στην Πόρτσμουθ. Αντικαταστάτης: Βιλιάμ Γκαλάς.
3. Ασλεϊ Κόουλ (1999-2006): Η Τσέλσι τον δελέασε με διπλάσιες αποδοχές, ο Βενγκέρ την κατήγγειλε στα πειθαρχικά όργανα και τελικά ο άγγλος μπακ έμεινε ελεύθερος. Αντικαταστάτης: Γκαέλ Κλισί.
4. Τιερί Ανρί (1999-2007): Αποτυχημένος στη Γιουβέντους, κορυφαίος ο γάλλος επιθετικός στην Αρσεναλ με 228 γκολ, 2 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Αγγλίας. «Φοβάμαι να μείνω εδώ χωρίς τον Βενγκέρ» δικαιολογήθηκε όταν πήγε στην Μπαρτσελόνα. Αντικαταστάτης: Φαν Πέρσι.
5. Φρέντι Λιούνγκμπεργκ (1998-2007): «Οταν έφυγε ο Ανρί κατάλαβα ότι έφτασε και η δική μου σειρά» δήλωσε ο σουηδός μεσοεπιθετικός αιτιολογώντας τη μετακόμισή του στην Αστον Βίλα. Αντικαταστάτης: Αλεξάντρ Χλεμπ.
6. Αλεξάντρ Χλεμπ (2005-2008): «Λυπάμαι που έφυγα από το Λονδίνο. Ο Βενγκέρ ήταν σαν πατέρας μου» δήλωσε ο λευκορώσος μεσοεπιθετικός που πίστεψε ότι μπορούσε να κάνει καριέρα στην Μπαρτσελόνα. Αντικαταστάτης: Θίο Γουόλκοτ.
7. Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ (2006-2009): Τον επιθετικό από το Τόγκο που εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ανακάλυψε ο Βενγκέρ στη Μονακό. Δελεάστηκε από τα χρήματα της Μάντσεστερ Σίτι και πέρασε ως δανεικός από Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ. Αντικαταστάτης: Μαρουάν Σαμάκ.
8. Βιλιάμ Γκαλάς (2006-2010): Δεν συμφώνησε στην ανανέωση του συμβολαίου του και υπέγραψε στην Τότεναμ. «Ο Βενγκέρ πίστευε ότι έχω φάει τα ψωμιά μου» σχολίασε ο γάλλος στόπερ. Αντικαταστάτης: Λοράν Κοσιελνί.
9. Σεσκ Φάμπρεγκας (2004-2011): Ο Βενγκέρ «άρπαξε» τον ισπανό μέσο από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και της τον πούλησε για 34 εκατ. ευρώ. Αντικαταστάτης: Μικέλ Αρτέτα.
10. Σαμίρ Νασρί (2008-2011): Ο γάλλος μεσοεπιθετικός αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του και ο Βενγκέρ τον πούλησε στη Σίτι. Αντικαταστάτης: Αλεξ Τσάμπερλεν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ