Ντου Κιγουέν: Να πάψει η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα Ντου Κιγουέν δεν μασάει τα λόγια του. Η συζήτηση για τα σενάρια περί Grexit, τονίζει, πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν διότι δεν κάνει καλό ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο κ. Κιγουέν εκφράζει τον θαυμασμό του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα Ντου Κιγουέν δεν μασάει τα λόγια του. Η συζήτηση για τα σενάρια περί Grexit, τονίζει, πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν διότι δεν κάνει καλό ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο κ. Κιγουέν εκφράζει τον θαυμασμό του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, αν και φειδωλός στα λόγια του, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή. Η Κίνα, τονίζει, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να υπάρχουν και νέα «success stories», όπως η επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Και αποκαλύπτει ότι τον Νοέμβριο θα διεξαχθεί στο Πεκίνο roadshow για επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Κοινής Σινοελληνικής Συνάντησης.

Πώς κρίνετε τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις; Πιστεύετε ότι η λιτότητα είναι επαρκής για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

«Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Και ξέρουμε ότι εργάζεται σκληρά με τους εταίρους της για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι – και αυτό είναι μια προσωπική άποψη – ότι ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα και τόσο θεμελιακά που η ανάγκη για αλλαγή και προσαρμογή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες χώρες. Είναι προαπαιτούμενο για κάθε χώρα αν θέλει να επιβιώσει. Στην Κίνα πάντως πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και τόνωσης της οικονομίας».
Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Ποια ήταν η εντύπωσή σας;
«Πράγματι συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Στην Κίνα έχουμε ως αρχή να αναπτύσσουμε σχέσεις με όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στις χώρες με τις οποίες διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις. Το κόμμα του κ. Τσίπρα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και είναι φυσιολογικό να αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί του. Πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας για την ενίσχυση και επέκταση της διμερούς σινοελληνικής συνεργασίας».
Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Είστε αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστεί η κρίση; Πόσο επικίνδυνη θα ήταν για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
«Πρώτα από όλα ελπίζουμε ότι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και οι σχετικές συζητήσεις θα σταματήσουν και θα βγουν από το κάδρο. Μακάρι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να είναι επιτυχείς και τα μέτρα που λαμβάνονται να αποδειχθούν αποτελεσματικά ώστε η αστάθεια να τερματιστεί – για το καλό τόσο της Ευρώπης όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κίνα είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ. Πρόσφατα είχαμε την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο και πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας, στην οποία παραβρέθηκε ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο. Συζητήθηκε η κρίση στην ευρωζώνη, όπως επίσης και τα βήματα που λαμβάνουμε για να ξεπεραστεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα με τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να επιβραδύνεται. Μη λησμονείτε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος».
Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι δίνει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις. Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν κινεζικές επιχειρήσεις;
«Πράγματι διοργανώθηκε συνέδριο με τη συμμετοχή κινέζων επιχειρηματιών και αξιωματούχων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα, κάτι που ενθαρρύνει η κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει μια κατευθυντήρια αρχή. Κάθε επένδυση πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Τα πρότζεκτ πρέπει να είναι win-win: να μην έχουν μονομερές όφελος αλλά να στηρίζονται σε στρατηγική συνεργασία. Οσον αφορά τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η εντύπωσή μου είναι ότι βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο. Εχουμε πληροφορηθεί ότι πρέπει να περιμένουμε επιτάχυνση εντός του έτους. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους από τις δύο χώρες για να γνωριστούν καλύτερα και να εξερευνήσουν ιδέες για μελλοντική συνεργασία. Εργαζόμαστε επίσης για την πραγματοποίηση της Κοινής Σινοελληνικής Συνάντησης για την Οικονομία και το Εμπόριο που θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Πεκίνο. Λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί σε υπουργικό επίπεδο. Υπάρχει μάλιστα η συμφωνία ότι στο περιθώριο της συνάντησης θα διεξαχθεί roadshow για επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα. Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις».
Παράλληλα οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα αυξάνονται εντυπωσιακά…
«Πράγματι και με μεγάλη ταχύτητα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 68%. Κατά μέσον όρο το διμερές εμπόριο μειώθηκε λίγο, σε ποσοστό κάτω του 5%, λόγω του περιορισμού των κινεζικών εξαγωγών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα οι εξαγωγές ελληνικού λαδιού και κρασιού είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Οι εξαγωγές κρασιού έχουν αυξηθεί σχεδόν 100% τους πρώτους έξι μήνες του 2012, ενώ οι εξαγωγές λαδιού σχεδόν 50%. Οι προοπτικές είναι μεγάλες και η Κίνα είναι μια αγορά 1,3 δισ. ανθρώπων. Ακόμη και ένα μικρό κομμάτι, ας πούμε 1% του πληθυσμού, αν μάθει να αγοράζει ελληνικό λάδι, μιλάμε για έναν αριθμό ίσο με τον ελληνικό πληθυσμό. Εισάγουμε επίσης μάρμαρο, ενώ κινεζικές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τις τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γούνας στην Καστοριά».
Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους κινέζους τουρίστες;
«Συνεργαζόμαστε στενά με την κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη. Στους Κινέζους αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είτε πάτε στην Ακρόπολη είτε πάτε στη Σαντορίνη, θα εντυπωσιαστείτε από τον αριθμό κινέζων τουριστών. Εργαζόμαστε σκληρά από κοινού για να αυξήσουμε τον όγκο κινέζων τουριστών. Ενα πράγμα στο οποίο κινείται πολύ δραστήρια η ελληνική κυβέρνηση, μέσω και των γενικών προξενείων στην Κίνα, είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας. Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το καλύτερο μάρκετινγκ. Σχεδιάζουμε να έρθει ένα συνεργείο από την κρατική τηλεόραση της Κίνας (CCTV) για να γυρίσει ένα ντοκυμαντέρ προβολής της χώρας σας. Το ντοκυμαντέρ θα έχει τέσσερα επεισόδια και θα ονομάζεται «Η όμορφη Ελλάδα». Το κάθε επεισόδιο θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα μεταδοθεί όχι μόνο στην Κίνα αλλά και διεθνώς, κάτι που κατά την άποψή μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα προβάλλει θετικές εικόνες για την Ελλάδα».

«Success story»
«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά για την Cosco»

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια η κινεζική εταιρεία Cosco αποφάσισε να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της επένδυσης;

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά για την Cosco. Η διοίκηση της εταιρείας και οι έλληνες συνεργάτες της είναι πολύ ευχαριστημένοι, όπως επίσης ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την επένδυση της Cosco «success story». Θα ήθελε η νέα ελληνική κυβέρνηση να έχει περισσότερες επενδύσεις όπως αυτή στο μέλλον, στο πλαίσιο της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς θεωρεί την παρουσία της Cosco στον Πειραιά παράδειγμα. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να υλοποιηθούν επιτυχημένα επενδυτικά σχέδια. Για την ίδια την Cosco τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτα. Οταν ανέλαβε επίσημα, το 2010, η Προβλήτα 2 μαζί με την Προβλήτα 1, που ανήκει στον ΟΛΠ, δέχθηκαν 680.000 κοντέινερ. Πέρυσι, πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας υπό την Cosco, η Προβλήτα 2 δέχθηκε 1,2 εκατ. κοντέινερ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για το λιμάνι του Πειραιά. Για εφέτος η Cosco έχει στόχο τα 2 εκατ. κοντέινερ και ήδη ως τις 30 Ιουνίου είχε ήδη δεχθεί 1 εκατ. κοντέινερ. Η Cosco θα αρχίσει επίσης να αποδίδει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ και οι συνεργάτες μας στον ΟΛΠ είναι ευχαριστημένοι. Αυτό που είναι σημαντικότερο για την Cosco, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον κάπτεν Φου, αλλά και τον ΟΛΠ, είναι ότι η εικόνα του Πειραιά ως αξιόπιστου και αποτελεσματικού ναυτιλιακού κέντρου για τη Μεσόγειο έχει αναβαθμιστεί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk