Αρχίζουν τα… όργανα στη ΔΗΜΑΡ

Στη σκιά της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για το σκληρό πακέτο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ και με το βλέμμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΔΗΜΑΡ έχει προγραμματίσει τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Θα είναι η δεύτερη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου για ένα κόμμα που πλέον συγκυβερνά.

Στη σκιά της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για το σκληρό πακέτο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ και με το βλέμμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΔΗΜΑΡ έχει προγραμματίσει τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Θα είναι η δεύτερη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου για ένα κόμμα που πλέον συγκυβερνά. Γι’ αυτό οι εσωκομματικές διεργασίες κινούνται παράλληλα με τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, η οποία προτάσσει παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του τελικού πακέτου των μέτρων, με στόχο να είναι λιγότερο επώδυνα για την κοινωνία και με αναπτυξιακή προοπτική.
Στο ενδοκυβερνητικό πεδίο, εν όψει της άφιξης της τρόικας, η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες να «σηκώσει» τους τόνους απέναντι στα μέτρα που οδηγούν σε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων αντί για «διαθεσιμότητα που να συνδυάζεται με συνταξιοδοτική ωρίμανση», ενώ κεντρική διαφωνία της παραμένει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Επιπλέον, αντιδρά στην κατανομή του χρόνου εφαρμογής των μέτρων που αφορούν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Το οικονομικό επιτελείο έχει «ρίξει» σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού στο 2013, κάτι που, όπως σημειώνουν από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, και δυσβάστακτο είναι για τους πολίτες και αναιρεί τη διαδικασία της ρήτρας αντικατάστασης με ισοδύναμα μέτρα…
«Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί απαραίτητο πριν από την ψήφιση των μέτρων να υπάρξει πολιτική συμφωνία με τους εταίρους που να διασφαλίζει την κανονική συνέχιση της χρηματοδότησης, τη μη εξαίρεση της χώρας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αντιμετώπισης της κρίσης και την ύπαρξη ειδικής μέριμνας για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ύφεση» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σάκης Παπαθανασίου, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας.
Το σύνθετο πολιτικό σκηνικό και οι δύσκολες αποφάσεις για τη ΔΗΜΑΡ προκαλούν ήδη συζητήσεις στο εσωτερικό της, όχι μόνο για το πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά και για τον τρόπο κυβερνητικής συμμετοχής της στην κυβέρνηση, μετά την ψήφιση των μέτρων. Το ζήτημα της πλήρους συμμετοχής της στην κυβέρνηση με πολιτικά της στελέχη επανέρχεται. Την περασμένη Παρασκευή ο Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι δεν το απέκλεισε.
Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανοίξουν πολλά θέματα για την πορεία του κυβερνητικού έργου, για την οργάνωση του κόμματος στις νέες συνθήκες και βέβαια για τα μέτρα του πακέτου.
Πάντως, εσωκομματικές αντιδράσεις ήδη έχουν σημειωθεί με έμφαση στο πακέτο των μέτρων. Λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν δύο ειδών παρεμβάσεις από διαφωνούντες.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέας Βουδούρης, με σχόλιό του, έκανε λόγο για κυβέρνηση που «δεν τολμάει ούτε να ανακοινώσει επισήμως το σύνολο των μέτρων ούτε να προγραμματίσει μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή» και για επιβολή μέτρων που ξεπερνούν ακόμη και τις δεσμεύσεις του 2ου μνημονίου. Επεσήμανε μάλιστα ότι η τρόικα λειτουργεί ως «ένας οδοστρωτήρας της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας της», απέναντι στον οποίο πρέπει να υπάρξει αντίσταση.
Παράλληλα, το ίδιο βράδυ, με επιστολή τους τρία στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι κκ. Βαγγέλης Ζορκάδης, Ανδρέας Νεφελούδης και Χρήστος Σταυρόπουλος, ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα η ΚΕ, για να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και «να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα». Θεωρούν ότι η συμφωνία για τα επώδυνα μέτρα ή όποια άλλα προκύψουν «δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα απόφασης παρά μόνο των κορυφαίων οργάνων του κόμματος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk