Το επταήμερο του Διόδωρου

Μυρίζω από πάνω ως κάτω μούστο, μοσχοβολάω για την ακρίβεια. Δεν ξέρω για τους ανθρώπους αλλά μέλισσες και σκνίπες και σφήκες που είναι σοβαρά θηλυκά έχουν μεθύσει από το άρωμά μου, συνεχώς γύρω μου βρίσκονται, όλο βζζζ και βζζζ ακκίζονται και με προκαλούν να τους δώσω σημασία. Είναι που είπαμε φέτος με τον Πάνο να εμβαθύνουμε στην επιστήμη του οίνου και των πνευμάτων του, να προχωρήσουμε σε αποστάξεις: την προπέρσινη εξαιρετική σοδειά που ποτέ δεν θα εμφιαλώσουμε να την κάνουμε κονιάκ και από τον φετινό φρέσκο μούστο να αφήσουμε μέρος του να ζυμωθεί με τις ρώγες και να τον κάνουμε τσίπουρο.

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Οι ρώγες της Εφεσίας Αρτεμης

Ισορροπώντας πάνω σε κόκκινες γραμμές.

Μυρίζω από πάνω ως κάτω μούστο, μοσχοβολάω για την ακρίβεια. Δεν ξέρω για τους ανθρώπους αλλά μέλισσες και σκνίπες και σφήκες που είναι σοβαρά θηλυκά έχουν μεθύσει από το άρωμά μου, συνεχώς γύρω μου βρίσκονται, όλο βζζζ και βζζζ ακκίζονται και με προκαλούν να τους δώσω σημασία. Είναι που είπαμε φέτος με τον Πάνο να εμβαθύνουμε στην επιστήμη του οίνου και των πνευμάτων του, να προχωρήσουμε σε αποστάξεις: την προπέρσινη εξαιρετική σοδειά που ποτέ δεν θα εμφιαλώσουμε να την κάνουμε κονιάκ και από τον φετινό φρέσκο μούστο να αφήσουμε μέρος του να ζυμωθεί με τις ρώγες και να τον κάνουμε τσίπουρο.

Και το μεν παλιό κρασί περιμένει υπομονετικά στα βαρέλια του να φθάσει αλαλάζοντας ο χάλκινος άμβυκας από τη Λιβαδειά να του παραδώσει το πνεύμα του, το γλεύκος που θα γίνει φέτος κρασί βράζει ήσυχα και αυτό – αλλά είναι δύσκολη η ζύμωση στον κυλινδρικό κάδο του όγκου που θα κάνουμε τσίπουρο: τα φλούδια από τις ρώγες του σταφυλιού ενώνονται και επιπλέουν σαν τις λιθοσφαιρικές πλάκες πάνω από το μάγμα του μούστου που σιγοβράζει, θέλουν συνεχώς ανάδευση για να μη μένουν εκτεθειμένα στον αέρα και ξινίσουν.
Αλλος τρόπος από το να βυθίζω τα χέρια ως τους ώμους, να αγκαλιάζω και να φέρνω πάνω-κάτω τις επιπλέουσες θρυμματισμένες ρώγες δεν υπάρχει – κατακόκκινα βγαίνουν από εκεί, βαμμένα από τα νύχια ως τη μασχάλη από τον ευγενή χυμό του φιλεριού. Που είναι ζεστός σαν σώμα στην κορυφή λόγω της έντονης ζύμωσης, δροσερός στη βάση και πρέπει με το αγκάλιασμα και την ανάμειξη να εξισωθούν οι θερμοκρασίες, γιατί αν θερμανθεί πολύ ο μούστος δεν θα έχει τα πλούσια αρώματα του σταφυλιού το κρασί που θα γίνει – ούτε και το τσίπουρο που θα φτιάξουμε μετά.
  • Σκέφτομαι πως το κυκλικό νησί από ρώγες που επιπλέει πάνω από τον μούστο που σιγά-σιγά γίνεται κρασί είναι η Ορτυγία με πάνω του την Εφεσία Αρτεμη ξαπλωμένη – την Αρτεμη με τους εκατοντάδες χωρίς ρώγες μαστούς – εδώ ήρθαν και μαζεύτηκαν, για τούτο λείπουν από το άγαλμα της θεάς και δημιουργήθηκαν δεκάδες ανόητες θεωρίες για να εξηγηθεί η απουσία τους. Η απλή αλήθεια είναι πως οι ρώγες από τους μαστούς της Εφεσίας Αρτεμης είναι πάνω στα γλυκά σταφύλια.

Λίστες ληστών
Κατακόκκινα λοιπόν τα χέρια μου – ευτυχώς, με λίγο νεράκι από τη βρύση της αυλής το χρώμα φεύγει και μένει μόνο το άρωμα του μούστου. Με τα πουκάμισα δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, ό,τι γράφει ο μούστος πάνω σε αυτά με τίποτα δεν ξεγράφεται – για τούτο και οι Σειληνοί απεικονίζονται γυμνοί από τη μέση και πάνω• γιατί όμως τους παρουσιάζουν υπέρβαρους και ηλικιωμένους δεν έχω καταλάβει, ρατσισμό διακρίνω εναντίον όσων ασχολούνται με μούστους, κρασιά, οινοπνεύματα, πρέπει να καθιερώσουμε παγκόσμια ημέρα να τους τιμάμε.
Ομως κανείς από τους πολιτικούς που αναφέρθηκαν στις διάφορες λίστες φοροφυγάδων δεν κοκκίνισε, όλοι αθώοι δηλώνουν. Ορισμένοι, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έκαναν εμάς να κοκκινίσουμε όταν διαβάσαμε τις χυδαιότητες που εκστόμισε – ντραπήκαμε εμείς για λογαριασμό του δηλαδή. Αλλά δυστυχώς εδώ και χρόνια έχουμε λόγους πολλούς να ντρεπόμαστε για τους πολιτικούς μας, το συνηθίσαμε όπως και αυτοί συνήθισαν να είναι αναίσχυντοι.
Το μόνο κόκκινο που υπάρχει στην πολιτική ζωή είναι οι διάφορες ανυποχώρητες γραμμές απέναντι στην τρόικα ή στους πολιτικούς αντιπάλους που γρήγορα ξεθωριάζουν και εξαφανίζονται.
Λίστες πολιτικών, λίστες φορολογουμένων με μέγαρα στο Λονδίνο, λίστες με καταθέσεις στη Γαλλία, λίστα με αυτούς που έβγαλαν τα αφορολόγητα εκατομμύριά τους στο εξωτερικό, λίστα Λαγκάρντ, λίστα στην Ελβετία, λίστα του Διώτη, του Παπακωνσταντίνου – λίστες ληστών του δημοσίου χρήματος, μήνες και χρόνια κυκλοφορούν, πόσος χρόνος άραγε χρειάζεται για να ελεγχθούν αυτοί που περιλαμβάνονται σε μία έστω από όλες αυτές τις λίστες;
Γιατί μένουν όλα στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέματα από όσα διαδίδονται; Τόσα χρόνια, δεν χρυσοπληρώνονταν δικαστικοί, εφοριακοί, βουλευτές ακριβώς για να ελέγχουν τι συμβαίνει και με όσους υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες» αλλά και με όσους πλούτιζαν μη πληρώνοντας φόρους; Προφανώς, κάποιοι δεν θέλουν να γίνουν οι έλεγχοι. Και έχουν τη δύναμη να τους εμποδίζουν.

Ανερυθρίαστο κόκκινο
Σε βιβλιαράκι με κόκκινο εξώφυλλο τύπωσε ο Βύρων Πολύδωρας την απολογία του για τις πομπές του, τις σχετικές με τον διορισμό της κόρης του – θα έλεγε κανείς πως ντρέπεται για αυτά που γράφει μέσα, αλλά μόνο υποσυνείδητα μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο: εναντίον των κηνσόρων στρέφεται ο άλλοτε αρχηγός των πραιτόρων – για να υποστηρίξει πως είναι χειρότεροι από τον ίδιο όσοι τον καταγγέλλουν, αυτό είναι το μόνο του επιχείρημα. Ανερυθρίαστα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καλό και σωστό, δίκαιο και άδικο, δεν υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς για τα δημόσια πρόσωπα: υπάρχουν μόνο αντίπαλοι που τον πολεμούν. Οσοι αναφέρονται στον διορισμό της κόρης του είναι ή εχθροί ή βαλτοί από τους εχθρούς. Κανείς δεν έχει ανεξάρτητη κρίση. Ετσι καταλαβαίνει τον κόσμο ο Βύρων Πολύδωρας, κουκιά έφαγε, κουκιά μαρτυράει.
  • Και εν πάση περιπτώσει, οι γονείς είναι αυτοί που είναι – τα παιδιά των πολιτικών που διορίζονται με τέτοιον τρόπο σε δημόσιες θέσεις γιατί δεν αντιδρούν; Δεν φοβούνται ότι οι φίλοι τους γελάνε πίσω από την πλάτη τους; Δεν ενοχλούνται από τα ειρωνικά βλέμματα των άλλων; Εχουν αποκτήσει από τόσο νωρίς ανοσία στην ενοχή και στην ντροπή; Μάλλον έτσι πρέπει να είναι, αλλιώς η κάστα των πολιτικών δεν θα αναπαραγόταν οικογενειακά με τόση ευκολία.
  • Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βύρων Πολύδωρας – πρόεδροι της Βουλής και οι δύο. Αντιπρόεδρος πολλές φορές ο Γιάννης Τραγάκης, που βρήκε θέσεις για 3-4 συγγενείς του. Κάπως σαν τα μουστόμετρα είναι το προεδρείο της Βουλής, τα όργανα που μετράνε τους βαθμούς του γλεύκους, τα μπωμέ του. Βαθμολογούν το πού βρίσκεται ο κοινοβουλευτισμός – κινδυνεύει να ξινίσει, είναι φανερό• Και την ευθύνη θα την έχουν οι δεκάδες βουλευτές που βρίσκονται στις λίστες και όχι οι αντικοινοβουλευτικοί όλων των χρωμάτων.

Saccharomyces Ellipsoideus
Ημερολόγιό μου, εγώ γράφω με τα χέρια πεντακάθαρα ενώ κάτω στο κελάρι οι ζυμομύκητες, για την ακρίβεια οι ελλειψοειδείς σακχαρομύκητες, δουλεύουν εντατικά καταναλώνοντας σάκχαρα και παράγοντας αιθυλική αλκοόλη – χάρη και στη βοήθειά μου: αν δεν αναδεύω μούστο και τσίπουρα για να φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα, θα τους σκότωνε το σατανικό αέριο που το μισούν οι θερμοκηπιστές περισσότερο και από τους μύκητες. Ζωντανοί, ευτυχισμένοι και ανθηροί οι μικροί μύκητές μου απολαμβάνουν το νέκταρ από τις ρώγες της Αρτεμης. Μεθυσμένοι από τις ίδιες τις εκκρίσεις τους πολλαπλασιάζονται ακατάπαυστα, όλο και περισσότερα μόρια αλκοόλης συγκεντρώνονται, όλο και αυξάνονται οι βαθμοί, σε καμιά δεκαριά ημέρες θα μπορώ να αποστάξω την Ορτυγία για να πάρω τσίπουρο, να απολασπίσω το νέο κρασί για να το μεταφέρω στα βαρέλια, να αποστάξω και το παλιό να το μετατρέψω σε κονιάκ.
Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος αν είναι νόμιμα όλα αυτά: παραγωγή οινοπνευμάτων με αποστακτήρες για προσωπική χρήση επιτρέπεται, μου είπαν – δεν το έψαξα περισσότερο. Αλλωστε αν είχαν απαγορευθεί οι αποστάξεις, η αλχημεία δεν θα είχε προχωρήσει, η χημεία δεν θα είχε προκύψει – ούτε καν φιλοσοφική λίθο δεν θα διαθέταμε, αυτή που μας χαρίζει την αιώνια ζωή και σοφία.
Αλλά, πάλι, μήπως ήξερα πως είναι ποινικό αδίκημα η βλασφημία; Τότε να ποινικοποιήσουμε και την αμαρτία, ημερολόγιό μου – όποιος δεν νηστεύει τις Παρασκευές να φυλακίζεται. Νόμιζα ότι αυτά είναι θρησκευτικά πράγματα, τα τακτοποιεί ο Θεός όταν πεθάνουν οι πιστοί του, όχι θέματα που απασχολούν δικαστήρια και αστυνομίες, όπως στην περίπτωση του Οσιου Παστίτσιου που έσπευσαν να τον συλλάβουν οι οπαδοί του Οσιου Παΐσιου. Διότι αυτοί δεν αστειεύονται, έχουν στρατό, στόλο, αστυνομία και δικαστικούς με το μέρος τους.
  • Είχε και ένα καλό αυτή η ιστορία, έμαθα για την ύπαρξη των Πασταφαριστών που θεωρούν πως τον κόσμο τον δημιούργησε ιπτάμενο μακαρόνι και πως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται όχι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά η μείωση του αριθμού των πειρατών – νομίζω ότι πρέπει και εγώ να αποκτήσω θρησκεία, και αυτή μοιάζει να μου ταιριάζει, θα τη μελετήσω διεξοδικότερα.
Αλλά η ώρα πέρασε, τα τσίπουρα ζεστάθηκαν πάλι, πρέπει να ασχοληθώ μαζί τους, πρέπει να τιμήσω την αγαπημένη μου Αρτεμη, να οργανώσω ξανά την επιχείρηση κατακόκκινα χέρια. Τα καθαρά χέρια έχουν άλλες δουλειές: να σχίζουν τις λίστες και τα δημοσιεύματα που τα αδικούν.

γραμματοκιβώτιο

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις 19.30 τοπική ώρα, θα τραβούν τα καζανάκια τους συντονισμένα όλοι οι κάτοικοι του Μπουλαουάγιο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ζιμπάμπουε, για να λειτουργεί καλύτερα το αποχετευτικό της πόλης. Γιατί δεν τους μιμούμαστε; Τα περιττώματα του πολιτικού μας συστήματος ξεχείλισαν τις λεκάνες της ηθικής ανοχής μας.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Ο «Οίκος Εποχής Σούλα», του οποίου υπαίθρια διαφήμιση σου έστειλα πρόσφατα και δημοσίευσες, είναι χορηγός της τοπικής ομάδας της Λάρισας Βουκεφάλας – et voilà, la boucle est bouclée!!!
Τάκης, @gmail.com
***
Εποχή των λιστών: λίστα των «32», λίστα Λαγκάρντ, άλλη μια λίστα μέτρων… Παράλληλα αβγαταίνουν τα παρακμιακά φαινόμενα – δυστυχώς, «το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσι», λέει ο Ισοκράτης.
Κ. Γεωργακόπουλος.com
***
Τρέχουν τα σάλια μας μπροστά στις «Μπέμπες», στους «κομπρέσορες» και στις «Πόρσε», στις πολυτελείς οικιακές συσκευές Miele, Bosch, Neff, στα διάφορα γκάτζετ της Siemens, κ.λπ. – και παράλληλα βρίζουμε τους Γερμανούς επειδή δεν μας δανείζουν χρήματα άνευ όρων για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους! Ε, είμαστε για δέσιμο!
(Τσ)Αττίλας
***
Να βρίσκει η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής υποστηρικτές όχι μόνο σε τραμπούκους, αλλά και σε εισαγγελείς και αστυνομικούς που επιβάλλουν λογοκρισία σε μπλόγκερ είναι το τελευταίο που θα περιμέναμε. Σύντομα θα εμφανιστεί και ο γκουρμέ εισαγγελέας, που θα κρίνει αν το παστίτσιο περιέχει τη σωστή δόση από μακαρόνια.
Ν. Κτιστάκης, @gmail.com
***
Μόλις ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε «κατεβαίνω στην αρένα», οι μισοί είπαν «βρε το θηρίο!» και οι άλλοι μισοί «πού πάει ο Χριστιανός!».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk