Οι άνθρωποι και τα μετάλλια

Η ΛΑΜΨΗ του χρυσού είναι φυσικό να έχει επηρεάσει στο «Λονδίνο 2012» και τον πίνακα αξιολόγησης των χωρών όσον αφορά την παθιασμένη και ηρωική προσπάθεια μεγαλύτερης συγκομιδής μεταλλίων με άμεση αντανάκλαση στην ίδια τη χώρα τους (τώρα πίσω από τις κουίντες τι παιχνίδια αμαρτίας παίζονται και δεν ανιχνεύονται είναι άλλο καπέλο).

Οι άνθρωποι και τα μετάλλια | tovima.gr
Η ΛΑΜΨΗ του χρυσού είναι φυσικό να έχει επηρεάσει στο «Λονδίνο 2012» και τον πίνακα αξιολόγησης των χωρών όσον αφορά την παθιασμένη και ηρωική προσπάθεια μεγαλύτερης συγκομιδής μεταλλίων με άμεση αντανάκλαση στην ίδια τη χώρα τους (τώρα πίσω από τις κουίντες τι παιχνίδια αμαρτίας παίζονται και δεν ανιχνεύονται είναι άλλο καπέλο). Αλλωστε και χρηματιστηριακά ο χρυσός είναι πιο ακριβός από το ασήμι, και αυτό από τον ταπεινό χαλκό. Ωστόσο αυτός ο καθιερωμένος πίνακας με αποκλειστικό κριτήριο τον κατά κράτος αριθμό των χρυσών μεταλλίων (και συμπληρωματικά το σύνολο) είναι μία από τις αναγνώσεις των αριθμών και των χωρών και της πολύπλευρης συσχέτισή τους. Π.χ. αν θελήσουμε να κάνουμε έναν πίνακα με κριτήριο το σύνολο των μεταλλίων κάθε χώρας, η εικόνα, ιδιαίτερα όταν το σύνολο είναι άνω του αριθμού 10, αλλάζει ριζικά.
***
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτή οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πρώτη θέση (104), η Κίνα τη δεύτερη (87) και η Βρετανία θα είναι τέταρτη (65). Στην τρίτη θέση θα προωθηθεί η Ρωσία (82), η Γερμανία 5η (44) και η Ιαπωνία από την 11η θέση (38) στην 6η. Θα προωθηθεί η Αυστραλία και ο Καναδάς με 18 μετάλλια (1 χρυσό, 5 ασημένια και 12 χάλκινα) θα βρεθεί στην πρώτη οκτάδα. Η Κένυα με 11 μετάλλια θα προηγηθεί της αντιπάλου της Αιθιοπίας με 7. Η Ισπανία από την 21η θέση θα βρεθεί στη 15η. Χώρες με μικρό αριθμό μεταλλίων θα ευνοηθούν ως προς τη θέση του συνόλου. Π.χ. η Ελλάδα με δύο μετάλλια θα βρεθεί μπροστά από έντεκα χώρες με ένα και μοναδικό μετάλλιο, χρυσό ή ασημένιο. Κάποια στατιστικής μορφής παρηγοριά… Μεταξύ των κρατών με συνολική συγκομιδή άνω των 20 μεταλλίων η Ολλανδία έχει χαρακτηριστική ισορροπία (6-6-8), το ίδιο και η Ουκρανία (6-5-9). Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι στην εξάδα της πρώτης σειράς τέσσερις είναι οι ευρωπαϊκές χώρες (Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία), μία από την Αμερική (ΗΠΑ – 104) και μία από την Ασία (Κίνα – 87).
***
ΚΑΙ ΤΩΡΑ το κερασάκι στην τούρτα. Εδώ και καιρό έχει επικρατήσει στις περιγραφές και στους σχολιασμούς των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και δη των Ολυμπιακών μια κάκιστη από πλευράς ουσίας πρακτική. Αγνωστο πώς και γιατί «βαφτίζονται» ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές (καθώς και στις πιο κάτω βαθμίδες επίδοσης) όσοι καταλαμβάνουν θέση στον τελικό, στην οκτάδα. Δεν θα ταξιδέψουμε στην αρχαία Ελλάδα όπου η αναφορά και η γραφή αφορούσαν τον πρώτο και κανέναν άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγετο και για άλλα πεδία της ιστορικής υστεροφημίας, των ωφελημάτων, κοινωνικών και οικονομικών, της δόξας κ.ά.
***
ΟΤΑΝ καθιερώθηκαν τα τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο ολυμπιονίκης είχε διαβάθμιση εις τριπλούν. Αρχικά τα μετάλλια ήσαν δύο. Στο βαρυσήμαντο έργο του ο σπουδαίος αθλητικογράφος και συγγραφέας-ερευνητής Εριχ Κάμπερ, «Lexikon Der 14.000 Olympioniken» (Γκρατς Αυστρίας, 1983) εξηγεί γιατί αυτή η επιλογή της τριάδας. Για τους μη γνωρίζοντες το έργο του επί Τιμή μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι λαμπρή πηγή πληροφόρησης και για τις τεχνικές εξελίξεις ως προς τα διάφορα αγωνίσματα (κατάργηση, μετατροπές κτλ. ως το 1980). Στην Ελλάδα ο μόνος που είχε το θάρρος να αναφερθεί στον χαρακτηρισμό «ολυμπιονίκης» στην πρώτη τριάδα (γιατί για ευνόητους λόγους περί θάρρους πρόκειται) είναι ο Περικλής Ιακωβάκης.
***
ΚΑΠΟΙΑ στιγμή όσοι χρησιμοποιούν – ιδιαίτερα από την τηλεόραση – αυτή την ανακριβή συνήθεια πρέπει να αντιληφθούν ποιο είναι το σωστό και δίκαιο όχι μόνο από τεχνικο-αγωνιστική άποψη, αλλά και ως θέμα ηθικής τάξης. Εβδομος λοιπόν στο άλμα εις ύψος, στα 100 μ. ελ. κολύμβησης στους Ολυμπιακούς και όχι 7ος και 5ος κ.ο.κ. ολυμπιονίκης. Ισοπέδωση που ίσως χαϊδεύει τα αφτιά πολλών αλλά δεν παύει να είναι φραστική παρεκτροπή σε βάρος της πραγματικότητας. Και το ευτράπελο της ιστορίας: αν θα έπρεπε ο χαρακτηρισμός να μεταφραστεί και σε μετάλλια τότε ο αριθμός τους θα έφτανε τις 3.000, ίσως και περισσότερα. Τέλος, θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε σε ποια άλλη γλώσσα υπάρχει τέτοιο φαινόμενο.

pnlinardos@yahoo.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk