Ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να δείξει την ύπαρξη κοινών καρκίνων πολύ πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Εντοπισμός σε πολύ πρώιμο στάδιο

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας αρχική δοκιμή έδειξε ότι το τεστ εμφάνισε επιτυχία της τάξεως του 95% στην ανίχνευση καρκίνων στους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα. Συγκεκριμένα η εξέταση κατάφερε να εντοπίσει καρκίνους του μαστού σταδίου 0 και 1 καθώς και καρκίνους του πνεύμονα σταδίου 1 και 2. Σημειώνεται ότι το στάδιο 2 είναι εκείνο κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα οπότε και γίνεται συχνότερα η διάγνωση του καρκίνου. Οι ερευνητές από το Κάνσας αναφέρουν μάλιστα ότι είναι πολύ κοντά και στη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος μέσω του απλού τεστ.

Η εξέταση ανιχνεύει αυξημένη ενζυμική δραστηριότητα στο σώμα η οποία μαρτυρεί την ύπαρξη νόσων. Όταν τα ένζυμα από το αίμα ή τα ούρα του ασθενούς αναμειγνύονται με ορισμένα αμινοξέα καθώς και με μια ειδική χρωστική, ο κάθε καρκίνος παράγει ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή «υπογραφή».

Για άτομα «υψηλού κινδύνου»

Ενας από τους δύο «πατεράδες» του τεστ, ο καθηγητής Ντέριλ Τρόγιερ ανέφερε σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ότι «θεωρούμε πως έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης ανθρώπινων καρκίνων. Αυτή τη στιγμή τα άτομα που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από το νέο τεστ είναι αυτά που θεωρούνται ως ‘υψηλού κινδύνου’ για καρκίνο, όπως οι βαρείς καπνιστές ή όσοι έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό της νόσου».

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι η φιλοσοφία της εξέτασης είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο να πηγαίνουν στον γιατρό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα – κάθε τρίμηνο, εξάμηνο ή μια φορά τον χρόνο – να υποβάλλονται στο μη παρεμβατικό τεστ και να γνωρίζουν εάν πιθανώς έχουν αναπτύξει τη νόσο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι εάν η πρώτη εξέταση αίματος δώσει θετικό αποτέλεσμα για καρκίνο θα επαναλαμβάνεται λίγο διάστημα μετά. Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη καρκίνου τότε ο ασθενής θα υποβάλλεται σε διαγνωστικές απεικονιστικές ή άλλου τύπου εξετάσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ίδια βρετανική εφημερίδα ο έτερος «πατέρας» του τεστ, καθηγητής Στέφαν Μπόσμαν τα ενζυμικά μοτίβα που «ερμηνεύει» η εξέταση μπορούν να βοηθήσουν στον διαχωρισμό μεταξύ καρκίνου, λοίμωξης ή και άλλων ασθενειών. «Για παράδειγμα ένα άτομο που καπνίζει πολύ μπορεί να έχει φλεγμονή στους πνεύμονες. Η ύπαρξη φλεγμονής θα οδηγήσει σε αύξηση ορισμένων δεικτών που ανιχνεύει η εξέταση, όχι όμως όλων. Ετσι ο γιατρός θα μπορεί να καταλάβει εάν ο ασθενής έχει φλεγμονή ή κάτι σοβαρότερο. Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα είναι κάτι που προσπαθούμε πραγματικά να αποφύγουμε».

Και για παρακολούθηση της πορείας του καρκίνου

Εκτός από πρώιμη διάγνωση, το τεστ ίσως θα μπορεί με κάποιες αλλαγές να προσφέρει και παρακολούθηση του καρκίνου. Για παράδειγμα, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους. Συγχρόνως οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη χρωστική του τεστ ώστε να προσδιορίζουν εάν έχει αφαιρεθεί πλήρως ένας όγκος μετά από επέμβαση.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποτελεσματικότητας του τεστ αφορούν δοκιμές σε 32 άτομα με καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα διαφορετικού σταδίου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 20 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ηλικίας 36 ως 81 ετών καθώς και 12 άτομα με καρκίνο του πνεύμονα ηλικίας 27 ως 63 ετών. Στις δοκιμές περιελήφθησαν και 12 άτομα χωρίς καρκίνο ηλικίας 26 ως 62 ετών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Εξελιγμένη εκδοχή για αποτελέσματα στο 5λεπτο

Ο κάθε εθελοντής έδωσε δείγμα αίματος το οποίο ελέγχθηκε τρεις φορές. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο ειδικοί που δημιούργησαν το πρώτο τεστ ανέπτυξαν τώρα μια δεύτερη εξελιγμένη μορφή του η οποία εκτιμάται ότι θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε πέντε λεπτά.

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσουν νέες δοκιμές για διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος καθώς και του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (οι «τριπλά αρνητικοί» καρκίνοι του μαστού είναι καρκίνοι με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης ΗΕR2 και αποτελούν το 15%-20% των περιπτώσεων της νόσου).