Εκλογοδικείο: Νομότυπα έγιναν οι εκλογές του Ιουνίου

Συνταγματικές είναι οι εκλογές του Ιουνίου του 2012 με βάση την απογραφή του 2001 κατά την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ιωάννη Γιαννακόπουλου. Σε τρισέλιδο κείμενο του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) προτείνει την απόρριψη των ενστάσεων για τις εκλογές του Ιουνίου, που ζητούσαν επιπλέον την ανακατανομή των εδρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Α΄Αθήνας

Συνταγματικές είναι οι εκλογές του Ιουνίου του 2012 με βάση την απογραφή του 2001 κατά την εισήγηση του αρεοπαγίτη Ιωάννη Γιαννακόπουλου. Σε τρισέλιδο κείμενο του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) προτείνει την απόρριψη των ενστάσεων για τις εκλογές του Ιουνίου, που ζητούσαν επιπλέον την ανακατανομή των εδρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Α΄Αθήνας.

Οι προσφυγές κατά της νονιμότητας των εκλογών είχαν ως κύριο επιχείρημα ότι όταν διεξήχθησαν δεν ελήφθη υπόψη στην κατανομή των εδρών την νεώτερη απογραφή του 2011, τα ποτελέσματα της οποίας θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί πριν από τις εκλογές, αλλά δεν παραδόθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο αρεοπαγίτης προτείνει την απόρριψη των προσφυγών με δυο βασικά επιχειρήματα. Το πρώτο είναι ότι όταν προκηρύχτηκαν οι εκλογές του Ιουνίου στις 19 Μαίου του 2012 δεν είχε λήξει η προθεσμία του έτους, που θέτει ο νόμος για την παράδοση των αποτελεσμάτων της απογραφής. Η διενέργεια της απογραφής έγινε στις 24 Μαίου 2011.

Το δεύτερο επιχείρημα αφορά την ουσία της λειτουργίας του πολιτεύματος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρεοπαγίτης αν γίνουν δεκτές οι προσφυγές θα γίνει ανακατανομή των εδρών σε διάφορες περιφέρειες της χώρας και μάλιστα με δικαστική απόφαση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τον νομοθέτη με Προεδρικό Διάταγμα εκτιμά ο αρεοπαγίτης.

Εμμέσως πλην σαφώς αρνείται – και σωστά – ο αρεοπαγίτης το Εκλοδικείο να υποκαταστήσει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ή την νόμιμα εκλεγμένη Βουλή. Ουσιαστικά αρνείται να συναινέσει στην υποκατάσταση των οργάνων του Πολιτεύματος, όπως τα περιγράφει το Σύνταγμα.

Στην κρίση των δικαστών του ΑΕΔ είναι βεβαίως, αν λάβουν υπόψη τους την εισήγηση του αρεοπαγίτη. Με βάση ωστόσο την εισήγηση αυτή και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, υιοθετηθεί τελικώς δεν κινδυνεύουν με ακύρωση – ουσιαστικά αυτό θα συνέβαινε – τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου, γεγονός το οποίο θα έφερνε τα «πάνω κάτω» στον εκλογικό χάρτη της χώρας, αφού τέτοια αλλαγή θα οδηγούσε σε ανακατανομή εδρών σε πολλές περιφέρειες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk