Δ. Αβραμόπουλος: Σταθεροποιητικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει τον «σταθεροποιητικό ρόλο» της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, όπως είπε, υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ώστε να βελτιωθεί η μακροοικονομική προοπτική και να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ την ίδια στιγμή να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δηλαδή, το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία ανέκτησε πάνω από το 50% της ανταγωνιστικότητάς της προς τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους της, ενώ το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα είναι σε μια θετική πορεία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας κατά νου ότι οι Έλληνες υποφέρουν τρομερά από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι σε μια ευρύτερη άποψη, είναι προφανές ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή. Οι οικονομίες είναι αλληλένδετες και ως εκ τούτου αυτό είναι, επίσης, μια παγκόσμια κρίση και έτσι θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης, μέτρα που θα αναγεννήσουν οικονομίες και θα μειώσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ευρωζώνη, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, κάνει μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια και υιοθετεί νέους δρόμους και τρόπους για έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, προβάλλοντας την άποψη ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει, καταγράφοντας τη διαχρονική προσφορά της στον πολιτισμό, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, στη ναυτιλία, στο εμπόριο και στην παγκόσμια ιστορική κληρονομιά.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και θρησκείας. Και αυτό μας δίνει την ηθική δύναμη και ενθάρρυνση, όπως είπε, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, να δώσουμε τη μάχη και να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες θέσεις τους, επισημαίνοντας ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι ο χειρότερος συνδυασμός για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων του καθενός και για τη σταθερότητα της περιοχής μας.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό τόνισε ότι αποτελεί ύψιστη σημασία, η Τουρκία να δώσει απτά σημάδια του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και να εγκαταλείψει τη μόνιμη απειλή του «casus belli» κατά της Ελλάδας, καθώς και τις απειλές κατά της Κύπρου, που υπονομεύουν τις προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της περιφερειακής ασφάλειας, ενώ είπε ότι η Ελλάδα συμβάλλει για να επιτευχθεί σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προωθηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφορετικότητα πηγών και προμηθευτών για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αφοσιωμένη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανάγκη του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου, είναι σήμερα επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, τόνισε. Και πρόσθεσε ότι η παράνομη μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου, έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση. «Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα εισήγαγε σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk