Η Sony σώζοι… την Olympus

Επιβεβαιώθηκε σήμερα η συνεργασία των ιαπωνικών εταιρειών Olympus και Sony που προβλέπει την απόκτηση μεριδίου 11% της δεύτερης στην πρώτη

Επιβεβαιώθηκε σήμερα η συνεργασία των ιαπωνικών εταιρειών Olympus και Sony που προβλέπει την απόκτηση μεριδίου 11% της δεύτερης στην πρώτη. Με την εξαγορά του πακέτου ύψους 500 εκατ. ευρώ (50 δισ. γεν) η Sony γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Olympus ο οποίος δεν έχει ακόμα ανακάμψει από τη δίνη που προκάλεσε η αποκάλυψη του φορολογικού σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκησαν υψηλόβαθμα στελέχη της τα προηγούμενα χρόνια. Το σκάνδαλο δεν επέφερε πλήγμα μόνο στο γόητρο της Olympus αλλά και μεγάλη οικονομική ζημιά που υπολογίζεται επίσης στα 500 εκατ. ευρώ.
Όμως και η Sony δεν διάγει πλέον περίοδο παχέων αγελάδων κυρίως λόγω του ασιατικού ανταγωνισμού στις ηλεκτρονικές μικροσυσκευές.
Τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναφέρουν χαρακτηριστικά «μπορεί η συνεργασία δύο μεγάλων πλην αδυνατισμένων από τα προβλήματα εταιρειών να τις σώσει;».
Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες θα ιδρύσουν μία κοινοπραξία στην οποία θα κατέχει το 51% η Sony και θα δραστηριοποιείται στον κατεξοχήν τομέα παρουσίας της Olympus, τους φακούς για ιατρική χρήση. Η Olympus κυριαρχεί με μερίδιο 70% στην αγορά ιατρικών φακών όμως δεν έχει σημαντική παρουσία στους ενδοσκοπικούς φακούς τους οποίους θα παράγει η νέα εταιρεία που θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2013.
Όμως η σύμπραξη θα επεκταθεί και στις φωτογραφικές μηχανές προκειμένου οι δύο εταιρείες να περιορίσουν τα κόστη έρευνας, παραγωγής και διανομής.
Σημειώνεται ότι υπήρχαν πολλοί μνηστήρες (μεταξύ των οποίων οι Fujifilm Και Panasonic) για τη συνεργασία με την Olympus κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας στους ιατρικούς φακούς. Περισσότερες πληροφορίες για την επικείμενη συνεργασία θα δώσουν οι επικεφαλής των δύο ομίλων σε κοινή συνέντευξή τους την προσεχή Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk