Βρετανία: «Το Libor δεν λειτούργησε, αλλά δεν μπορεί να καταργηθεί»

Σχέδιο 10 σημείων για την υιοθέτηση ενός «διαφανούς πλαισίου ρύθμισης» του διατραπεζικού επιτοκίου με βάση τη βρετανική στερλίνα (Libor) παρουσίασε σήμερα η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών

Σχέδιο 10 σημείων για την υιοθέτηση ενός «διαφανούς πλαισίου ρύθμισης» του διατραπεζικού επιτοκίου με βάση τη βρετανική στερλίνα (Libor) παρουσίασε σήμερα η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής των κεφαλαιαγορών Μάρτιν Γουίτλι παραδέχτηκε ότι το σύστημα προσδιορισμού του επιτοκίου από τις 18 τράπεζες που συμμετείχαν καθημερινά στο πάνελ «δεν λειτούργησε σωστά και χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση».

Οι πρωτοβουλίες των βρετανικών Αρχών έρχονται τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ ότι η βρετανική τράπεζα Barclays (και πιθανότατα σε συνεργασία με άλλες μεγάλες τράπεζες) χειραγωγούσε τα στοιχεία με βάση τα οποία σχηματίζεται καθημερινά το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Από το «μαγείρεμα» των στοιχείων υπολογίζεται ότι επηρεάστηκαν παγκοσμίως συναλλαγές ύψους 300 τρισ. δολαρίων οι οποίες συνδέονται με τη διακύμανση του επιτοκίου Libor.
Η Barclays κλήθηκε να καταβάλει συνολικά στις Αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ πρόστιμο ύψους 453 εκατ. δολαρίων.
Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας FSA απέρριψε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Libor από άλλο μηχανισμό ακριβώς λόγω του όγκου των συναλλαγών που συνδέονται με αυτό. Διευκρίνισε όμως ότι είναι απαραίτητο να ενταθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες λαθροχειρίες στα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών. Μεταξύ άλλων προτείνει την αντικατάσταση των μελών του Συνδέσμου Βρετανικών Τραπεζών από μια νέα τεχνική ομάδα τα μέλη της οποίας θα έχουν την έγκριση της εποπτικής αρχής FSA.
«Για να λειτουργήσει σωστά το Libor απαιτείται συλλογική υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» σημείωσε ο Γουίτλι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk