59,3 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες

Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 59,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Oliver Wyman που σενέταξε σχετική έκθεση για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ισπανίας.

Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 59,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Oliver Wyman που σενέταξε σχετική έκθεση για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ισπανίας.

Η εκτίμηση αφορά τις 14 κυριότερες ισπανικές τράπεζες και έχει συνταχθεί βάσει του δυσμενέστερου σεναρίου που προβλέπει συρρίκνωση 6,5% της ισπανικής οικονομίας τα έτη 2012-2014.

Τη μερίδα του λέοντος από άποψη κεφαλαιακών αναγκών (49 δισ. ευρώ) έχουν οι τράπεζες που έχουν ήδη εθνικοποιηθεί: Τις περισσότερες ανάγκες έχει η Bankia με 24,7 δισ. ευρώ. Ακολουθούν με 10,8 δισ. ευρώ η Catalunya Caixa, 7,1 δισ. ευρώ η Novagalicia και με 3,4 δισ. ευρώ η Banco de Valencia.

Επτά τραπεζικά ιδρύματα (Santander, el BBVA, La Caixa, Sabadell, Kutxabank, Bankinter y Unicaja CEISS) δεν θα χρειαστούν συμπληρωματικά κεφάλαια, καθώς πέρασαν με επιτυχία τα stress test.

Oι ανάγκες της Banco Popular – μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας – ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα διαβεβαιώνει πως θα τις καλύψει χωρίς κρατική βοήθεια.

Oι καταγεγραμμένες στην έκθεση κεφαλαιακές ανάγκες δεν αντιπροσωπεύουν το τελικό ποσό της δημόσιας βοήθειας προς τις τράπεζες.

Αυτή «μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη», όπως διαβεβαιώνει η Μαδρίτη, διότι ένα μεγάλο μερίδιο μπορεί να καλυφθεί με άλλα μέσα (ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, χρηματοικονομικά εργαλεία, χρηματοδότηση από τις αγορές).

Ηδη το ποσό των 59,3 δισ. μειώνεται στα 53,7 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο Ισπανός υφυπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χιμένεθ Λατόρε εκτίμησε ότι το τελικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της θα είναι «γύρω στα 40 δισ. ευρώ».

Το ακριβές ποσό, όπως σημείωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εκτιμηθεί τους ερχόμενους μήνες και θα βασίζεται στην παραπάνω έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν χαρακτήρισε την έκθεση «σημαντικό βήμα» για την υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο.

«Καθησυχασμένος» από την εκτίμηση για το ποσό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της έκθεσης εξέφρασε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk