Μια μουσική παράσταση για τον έρωτα προτείνει η Μαριάννα Λαμπίρη σε συνεργασία με την Αννα Παπαμάρκου και τη ομάδα «Λώτινος Ηλιος». Με τον τίτλο «Ερως θνητών, αθάνατος» πιάνει το νήμα από τέσσερις μύθους και τους μπλέκει με μουσικές, τραγούδια και απόκοσμους ήχους. Στόχος ένα ταξίδι «στον πυρήνα της καρδιάς μας», όπως λέει η σκηνοθέτις.
Ανάμεσα σε νεράιδες, μυθικούς άρχοντες, την Ηρώ και τον Λέανδρο μπλέκονται όνειρα, προσδοκίες, προσμονή, απόγνωση, γέλιο, κλάμα καθώς και όλες οι αντιφάσεις του έρωτα. Με αυτά τα υλικά ξεκίνησε μαζί με την ομάδα για να φτιάξουν την παράστασή τους.
«Εχω τελειώσει το Κέντρο Αρχαίου Δράματος, το 1994 με δασκάλους την Ασπασία Παπαθανσίου και τον Στάθη Λιβαθινό», λέει η Μαριάννα Λαμπίρη, που ξεκίνησε ως βοηθός του Λιβαθινού και γρήγορα συμμετείχε στις δουλειές του τόσο στην Πειραματική (όπως στο «Αγάπης Αγώνας Αγονος») όσο και εκτός Εθνικού.
Δάσκαλοι και συμμαθητές της την προέτρεπαν να στραφεί στη σκηνοθεσία αλλά η ίδια προτίμησε αρχικά την υποκριτική. Συνεργάστηκε στο θέατρο Βικτώρια με τον Δημήτρη Κομνηνό, ενώ η περυσινή εμπειρία της από την «Πυρηνική Κασσάνδρα» στο θέατρο Beton 7, όπου έγραψε το κείμενο, την οδήγησε τελικά εκεί που όλοι της έλεγαν: στη σκηνοθεσία.
«Ετσι κατάλαβα ότι πράγματι έχω μια ροπή προς τη σκηνοθεσία, που ουσιαστικά είναι μια σύνθεση. Και όταν η Αννα Παπαμάρκου μου ζήτησε να συνεργαστούμε, σκέφτηκα να το κάνω», λέει η Μαριάννα Λαμπίρη, που αντιμετωπίζει με μια αφαιρετική προσέγγιση την παράσταση, όπου όλα συνδέονται με μια κόκκινη κλωστή, έστω κι αν δεν τη βλέπουμε εμείς.

Με φράσεις από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, οι τέσσερις μύθοι πλέκονται και βγαίνουν, σαν έρευνα, μέσα από το ντοσιέ της ηθοποιού-αφηγήτριας. Παρέα με τρεις μουσικούς επί σκηνής, που παίζουν πιάνο, παραδοσιακά όργανα και πολλά κρουστά, θα ξεδιπλώσουν ιστορίες «που γαληνεύουν την ψυχή», όπως επισημαίνει.

Η Μαριάννα Λαμπίρη δείχνει να έχει βρει τον δρόμο της: «Ίσως γιατί σιγά-σιγά ήρθαν όλα από μόνα τους. Μέσα από διαδικασίες προσωπικές και εσωτερικές βρίσκω την ισορροπία μου. Και γι’ αυτό μόνο για σήμερα δεν ανησυχώ«, καταλήγει, γαληνεύοντας και όσους την ακούν…

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ερως θνητών, αθάνατος» σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Λαμπίρη σε κείμενα των Αννας Παπαμάρκου, Στέφανου Γανωτή, Μουσαίου και Πλάτωνα. Μουσική σύνθεση Πέτρος Ξουραφάς, σκηνογραφία Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ενδυματολογία Ιωάννα Τιμοθεάδου, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ. Με την Αννα Παπαμάρκου και τους μουσικούς Πέτρο Ξουραφά στο πιάνο, Τιγκράν Σαργκισιάν στα παραδοσιακά ξύλινα πνευστά και Αλέξη Κώστα στα κρουστά. Παραγωγή «Λώτινος Ήλιος».

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πρεμιέρα τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Παραστάσεις στις 2 & 3 του μηνός καθώς και όλες τις Τετάρτες του Οκτωβρίου, στις 21.30.

Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη – Σκηνή Black Box, Πειραιώς 206, Ταύρος τηλ. 210.3418579.