Οι αγανακτισμένοι της Ισπανίας ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» συγκεντρώθηκαν εκ νέου χθες το βράδυ κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, με αίτημα την «παραίτηση της κυβέρνησης», έχοντας απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, την επομένη της βίαιης διαδήλωσης που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, θα θεσπίσει περαιτέρω περικοπές καθώς οι προσπάθειές του να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ευρωζώνης έχουν υπονομευθεί εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων.
Η Ισπανία διαπραγματεύεται τους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μετριαστεί το δυσβάσταχτο κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.
«Προς το παρόν το δώρο των Χριστουγέννων διατηρείται» το 2013, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο ισπανός πρωθυπουργός να ζητήσει το πακέτο βοηθείας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.
Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει το Ρόιτερς.
Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, αφήνουν υπαινιγμούς ότι η Ισπανία δεν θα φτάσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα του 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος, ενώ την Τετάρτη η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.
Επικριτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα μέτρα τα οποία προτείνει ο Ραχόι δεν έχουν ουσία, ενώ αποτυγχάνει να περιγράψει πειστικά πώς αυτά θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού. «Στα χαρτιά μπορεί να φαίνεται ότι θα δουλέψει, αλλά θα είναι δύσκολο να καταστήσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, δεδομένου των αμφιβολιών σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος. Θα είναι δύσκολο να πείσει τις αγορές»

