Οι αγανακτισμένοι της Ισπανίας ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» συγκεντρώθηκαν εκ νέου χθες το βράδυ κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, με αίτημα την «παραίτηση της κυβέρνησης», έχοντας απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, την επομένη της βίαιης διαδήλωσης που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» συγκεντρώθηκαν εκ νέου χθες το βράδυ κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, με αίτημα την «παραίτηση της κυβέρνησης», έχοντας απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, την επομένη της βίαιης διαδήλωσης που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

«Όχι, Όχι, Όχι, δεν φοβόμαστε», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμεναν σε απόσταση από το κοινοβούλιο λόγω των οδοφραγμάτων, των πολλών δεκάδων αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών και περίπου δεκαπέντε οχημάτων της αστυνομίας.

«Ήρθα χθες και θα έρχομαι όλες τις ημέρες για να πω όχι σε αυτό το σύστημα, σε αυτού του είδους την οικονομία», δήλωσε ένας 30χρονος διαδηλωτής, ο οποίος κρατούσε πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν «Παραίτηση».

«Ζητούμε την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή δεν σεβάστηκε το πρόγραμμά της, αύξησε τους φόρους και πείραξε τις συντάξεις», πρόσθεσε.

«Να φύγουν», αναφερόταν σε ένα άλλο πανό.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτιζε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη «την πλειοψηφία» των συμπατριωτών του «που δεν διαδηλώνει».

«Επιτρέψτε μου εδώ στη Νέα Υόρκη να χαιρετίσω την πλειοψηφία των Ισπανών που δεν διαδηλώνει, για την οποία δεν μιλούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν αποτελεί την πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία», δήλωσε χθες ο Ραχόι σε ομιλία που εκφώνησε σε διάσκεψη του Συμβουλίου Αμερικανικών Κρατών, η οποία είχε διοργανωθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτή αντιπροσωπεύει την τεράστια πλειοψηφία των 47 εκατομμυρίων Ισπανών που ζουν στη χώρα (…) Αυτή η τεράστια πλειοψηφία εργάζεται, όταν το μπορεί, και δίνει τον καλύτερο εαυτό της», συνέχισε.

Ο Ραχόι ζήτησε εξάλλου από τους συμπατριώτες του «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να μην συμβιβαστούν. «Ξέρουμε τι οφείλουμε να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, το κάνουμε», σημείωσε, επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας.

«Επίσης ξέρουμε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλές θυσίες, οι οποίες είναι μοιρασμένες -αυτό θέλουμε- εξ ίσου σε όλες τις συνιστώσες της ισπανικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

«Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση όπως ξεπεράσαμε κι άλλες στο παρελθόν», κατέληξε.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, θα θεσπίσει περαιτέρω περικοπές καθώς οι προσπάθειές του να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ευρωζώνης έχουν υπονομευθεί εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων.

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, αυτό κάνουμε» δήλωσε την Τετάρτη ο Ραχόι σε ομιλία που έδωσε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Ξέρουμε επίσης ότι αυτό απαιτεί μεγάλες θυσίες… από ολόκληρη την ισπανική κοινωνία», συνέχισε.

Η Ισπανία διαπραγματεύεται τους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μετριαστεί το δυσβάσταχτο κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Οι μισθοί των Ισπανών δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν παγωμένοι το 2013, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έπειτα από μείωση 5% το 2010, δήλωσε παράλληλα μια συνδικαλιστική πηγή χθες, παραμονή της παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2013.

«Μας ενημέρωσαν ότι ο μισθός παραμένει παγωμένος το ερχόμενο έτος», διευκρίνισε η πηγή του συνδικάτου CCOO, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα συνδικάτα και μέλη της ισπανικής κυβέρνησης.

«Προς το παρόν το δώρο των Χριστουγέννων διατηρείται» το 2013, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο ισπανός πρωθυπουργός να ζητήσει το πακέτο βοηθείας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, αφήνουν υπαινιγμούς ότι η Ισπανία δεν θα φτάσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα του 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος, ενώ την Τετάρτη η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Επικριτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα μέτρα τα οποία προτείνει ο Ραχόι δεν έχουν ουσία, ενώ αποτυγχάνει να περιγράψει πειστικά πώς αυτά θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

«Στα χαρτιά μπορεί να φαίνεται ότι θα δουλέψει, αλλά θα είναι δύσκολο να καταστήσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, δεδομένου των αμφιβολιών σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος. Θα είναι δύσκολο να πείσει τις αγορές», δήλωσε βουλευτής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk