Με πυρετώδεις ρυθμούς οι έρευνες για το πολιτικό χρήμα

Ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ψάχνουν τη χαμένη λίστα καταθετών στην Ελβετία (με τα περίπου 2000 ονόματα), η οποία είχε παραδοθεί το 2010 από τις γαλλικές αρχές στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, πυρετώδεις έρευνες διενεργούνται από την εισαγγελία Πρωτοδικών και το ΣΔΟΕ και για την υπόθεση Καρούζου, που εμπλέκει και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ψάχνουν τη χαμένη λίστα καταθετών στην Ελβετία (με τα περίπου 2000 ονόματα), η οποία είχε παραδοθεί το 2010 από τις γαλλικές αρχές στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, πυρετώδεις έρευνες διενεργούνται από την εισαγγελία Πρωτοδικών και το ΣΔΟΕ και για την υπόθεση Καρούζου, που εμπλέκει και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τους 32 πολιτικούς (πρώην υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και βουλευτές) που φέρεται να ενέχονται σε αθέμιτο πλουτισμό.

Η λίστα Φαλτσιάνι

Στο φάκελο της δικογραφίας για τη λεγόμενη λίστα Φαλτσιάνι (πρόκειται για υπάλληλο ελβετικής τράπεζας) υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, όπου από αλληλογραφία υπηρεσιακών παραγόντων αποδεικνύεται ότι η λίστα υπήρχε, αλλά δεν βρέθηκε στα χέρια τω αρμοδίων, όπως έπρεπε.

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδια πηγή του ΣΔΟΕ στα γραφεία τους κατέληξε μόνον τμήμα της και συγκεκριμένα κατάλογος με 700 ονόματα και καταθέσεις σε γεν, το ύψος των οποίων αν μετατραπεί σε ευρώ αγγίζει, όπως λένε, «τα όρια του γελοίου». Έτσι από τον οικονομικό εισαγγελέα ερευνάται τώρα αν και από ποιους έγινε ξεκαθάρισμα της λίστας, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ τα σωστά ονόματα στους αρμόδιους ελεγκτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός, πλήρης, κατάλογος βρισκόταν στα χέρια της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, σημερινής επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία και δόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Η πορεία της έρευνας έφερε στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως ότι οι καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα UBS ξεπερνούσαν το 1,5 δις (το 1 είχε κατατεθεί από τους πρώτους 20 της λίστας).

Στα χέρια των αρχών, που διερευνούν σήμερα την τύχη της περίφημης λίστας βρίσκεται και σχετική ερώτηση του αρχηγού της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, προς τον υπουργό ακόμη τότε Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως φαίνεται από την απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου η διερεύνηση και το ξεκαθάρισμα των ονομάτων που περιείχε είχε ανατεθεί σε Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Προφανώς η αναδόμησή του, στη συνέχεια, οδήγησε και στη διάλυση της Επιτροπής με αποτέλεσμα να… χαθεί και η συγκεκριμένη λίστα.

Η υπόθεση Καρούζου

Τρεις εκθέσεις βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση Καρούζου, από τις οποίες βεβαιώνεται φοροδιαφυγή ύψους 31.441.000 ευρώ, ενώ ερευνώνται τα συμβόλαια αγοαραπωλησιών μέσω υπεράκτιων ετεαιρειών του επιχειρηματία Καρούζου με τη μεσολάβηση και άλλων επιχειρηματιών. Ελέγχεται επίσης η αξιοπιστία της κατάθεσης Λιβανού, η οποία δόθηκε στο ΣΔΟΕ τον Μάρτιο του 2012.

Η πρώτη καταγγελία γι’ αυτή την υπόθεση έφτασε στη Βουλή το 2010, σε πρόεδρο Εξεταστικής Επιτροπής, ο οποίος την διαβίβασε αμέσως στην εισαγγελία. Τότε, πάντως, δεν κατονομάζονταν πολιτικά πρόσωπα, αναγράφονταν μόνον αόριστες καταγγελίες για ανάμειξη πολιτικών.

Η εντολή του επικεφαλής της δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή, αλλά και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε είναι να διερευνηθεί γρήγορα η υπόθεση, ώστε να μην υπάρχουν σκιές στην πολιτική ζωή του τόπου. Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί Μεϊμαράκη – Βουλγαράκη – Λιάπη έχουν ήδη ερευνηθεί στα πλαίσια άλλων υποθέσεων.

Έτσι προς το παρόν φαίνεται ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών δεν έχει δώσει εκ νέου εντολή για άνοιγμα λογαριασμών, αφού δεν υπάρχουν ευρήματα από το ΣΔΟΕ. Ελέγχεται, πάντως και η αξιοπιστία εκείνων, που καταγγέλλουν, αφού το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναφέρουν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί (και άρα να εντοπιστεί) σε καμία περίπτωση, είτε από τις αντικειμενικές, είτε από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, πάντως, παραμένουν αρκετά συμβόλαια ακινήτων αυτής της υπόθεσης, ιδιαίτερα εκείνα στις οδούς Ζησιμοπούλου και Κύπρου στη Γλυφάδα, γα τα οποία δεν υπήρξε απόδοση φόρου μεταβίβασης.

Η έρευνα για τους 32

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τις υποθέσεις των 32 πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις αθέμιτου και αδικαιολόγητου, σύμφωνα με δηλωθέντα τα εισοδήματά τους, πλουτισμού. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν αυτές τις μέρες στο άνοιγμα δεκάδων λογαριασμών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε λογαριασμό γυναίκας βουλευτή έχει εντοπιστεί κατάθεση στο εξωτερικό μεγαλύτερη του 1 εκ. ευρώ!

Γ. Παπακωνσταντίνου: Κατά τη θητεία μου εστάλη λίστα 2000 ελλήνων καταθετών

Με αφορμή τα όσα γράφονται σε ΜΜΕ και την έρευνα που έχει ζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας για τη λίστα με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης διερευνούσε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχες για την απόδοση φόρου στο σύνολο των ελληνικής προέλευσης καταθέσεων, διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο και δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, και παρά τις σοβαρές αντιστάσεις που υπήρξαν, προχώρησαν σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων και την ανάδειξη όσων πλούτιζαν σε βάρος των φορολουμένων πολιτικών. Σε αυτό το πλαίσιο:

– Θεσπίστηκε ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα και ενισχύθηκε με όλες τις απαιτούμενες εξουσίες για την εξυπηρέτηση του διευρυμένου ρόλου του

– Ποινικοποιήθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η απόκρυψη συναλλαγών, που αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες της φοροδιαφυγής

– Φορολογήθηκαν οι εξωχώριες εταιρείες (offshore), συνήθη οχήματα μεγάλης φοροδιαφυγής, με αποτρεπτικό συντελεστή, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές

– Ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι υπάλληλοι της απέκτησαν προανακριτικές αρμοδιότητες.

– Σχεδιάστηκαν οι πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων τόσο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, όσο και για τον εντοπισμό πηγών αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τις οποίες προέκυψαν και τα πρώτα απτά αποτελέσματα στην είσπραξη.

– Διευκολύνθηκαν οι δυνατότητες αναγκαστικής είσπραξης με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων.

– Δημιουργήθηκαν πρότυπες δομές υπό την μορφή Ομάδων Εργασίας, για την ανάπτυξη ειδικών πολιτικών και διαδικασιών στους τομείς της Είσπραξης Οφειλών, του ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και των Μεγάλων Επιχειρήσεων, της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι έκτακτες αυτές δομές στη συνέχεια εντάχθηκαν στην Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία του Υπουργείου.

– Ξεκίνησαν όλες οι εργασίες αναβάθμισης και διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου (νέο taxis-net, ELENXIS, ICIS) που σήμερα βαίνουν προς ολοκλήρωση και αποσκοπούν στην καλύτερη εποπτεία και έλεγχο των φορολογουμένων και των υπηρεσιών.

– Θεσμοθετήθηκαν μείζονες θεσμικές αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης φορολογικών και τελωνειακών διαφορών από τα διοικητικά δικαστήρια.

Όλος ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Οι προσπάθειες λοιπόν από συγκεκριμένους ανθρώπους που στόχο έχουν να αποπρασατολίσουν την κοινή γνώμη θα πέσουν για μία ακόμα φορά στο κενό.

Με την ευκαιρία πάντως και της διερεύνησης αυτή της υπόθεσης θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε και την πορεία διελεύκανσης σειράς φορολογικών υποθέσων που βρίσκονται στη δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk