Κομισιόν: Όχι στις επιφυλάξεις του πυρήνα πειθαρχίας της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την πρόβλεψη απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, απαντώντας στις «επιφυλάξεις» που είχαν εκφράσει Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία -και οι οποίες είχαν ερμηνευθεί ως υπαναχώρηση. Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών είχαν σημειώσει σε κοινή τους δήλωση πως ο ESM μπορεί να αναλάβει ευθύνη μόνο για προβλήματα που έχουν προκύψει αφού έχει προχωρήσει η κοινή τραπεζική εποπτεία και όχι προηγουμένως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την πρόβλεψη απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, απαντώντας στις «επιφυλάξεις» που είχαν εκφράσει Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία -και οι οποίες είχαν ερμηνευθεί ως υπαναχώρηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών είχαν σημειώσει σε κοινή τους δήλωση πως ο ESM μπορεί να αναλάβει ευθύνη μόνο για προβλήματα που έχουν προκύψει αφού έχει προχωρήσει η κοινή τραπεζική εποπτεία και όχι προηγουμένως.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου συμφωνήθηκε η σύσταση ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης με ενιαία εποπτική Αρχή από το τέλος του έτους, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει στο νέο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που το έχουν ανάγκη. Η θέση αυτή είχε επιβληθεί μετά την πίεση της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Την Τρίτη, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία έθεσαν μια σειρά σκληρών προϋποθέσεων για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τον ESM αυξάνοντας τον κίνδυνο καθυστέρησης στη λειτουργία του, κάτι που οι ανήσυχες αγορές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις 29 Ιουνίου ότι ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόλις ο νέος μηχανισμός εποπτείας τεθεί σε λειτουργία. Αυτό είναι, στο βαθμό που μας αφορά, η θέση των κρατών μελών της Ευρωζώνης», δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Φινλανδή ομόλογός του Γιούτα Ούρπιλαϊνεν και ο Ολλανδός Γιαν Κες ντε Γιάχερ είχαν αναφέρει στην κοινή τους δήλωση ότι o ESM μπορεί μεν να στηρίξει τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα που δημιουργούνται αφού μπει σε λειτουργία η ενιαία εποπτεία, τονίζοντας όμως ότι «προηγούμενα χρέη θα πρέπει ωστόσο να παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών».

Στη διατύπωση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής δεν γινόταν αναφορά σε «προηγούμενα χρέη».


Χωρίς δέσμευση ίσης μεταχείρισης (για Ελλάδα) στην απάντηση στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στο αίτημα ίσης μεταχείρισης της Ελλάδας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου 2012, όπου αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα Ιταλίας και Ισπανίας με απευθείας χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, και καλούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «υπάρξει ίση μεταχείριση και ελάφρυνση των δανειακών βαρών που έχουν επωμισθεί οι δύο χώρες» (Ελλάδα και Πορτογαλία).

Στην απάντηση του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνείται ουσιαστικά να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση δηλωτική των προθέσεων του, αλλά περιορίζεται σε μια ιστορική αναφορά των όσων έχουν αποφασισθεί μέχρι σήμερα στο Eurogroup.

Η πλήρης απάντηση του Συμβουλίου έχεις ως εξής:

«Στις 29 Ιουνίου 2012, κατά τη διάσκεψη κορυφής της ευρωζώνης δηλώθηκε ότι η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και ζητήθηκε από το Συμβούλιο να μελετήσει τις προτάσεις μέχρι το τέλος του 2012. Σύμφωνα με τη δήλωση, αφ’ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) θα μπορεί, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στις 9 Ιουλίου, η ευρωομάδα χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει στις αρχές Σεπτεμβρίου προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Δήλωσε ακόμη ότι αναμένει από το Συμβούλιο να μελετήσει αυτές τις προτάσεις κατεπειγόντως μέχρι το τέλος του 2012 και πρόσθεσε ότι προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους, οι τεχνικές συζητήσεις για το μελλοντικό μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του ΕΜΣ θα αρχίσουν επίσης το Σεπτέμβριο έτσι ώστε ο ΕΜΣ να μπορεί, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αφ’ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός. Επιπροσθέτως, η ευρωομάδα σημείωσε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, διενεργούν επί του παρόντος την έβδομη εξέταση του ιρλανδικού προγράμματος προσαρμογής.

Στη συνάρτηση αυτή, πρόκειται να διεξαχθούν συζητήσεις για τεχνικές λύσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του προγράμματος προσαρμογής το οποίο προχωρεί ικανοποιητικά. Η ευρωομάδα υπενθύμισε ότι παρόμοιες περιπτώσεις θα εξεταστούν κατά τον ίδιο τρόπο, λαμβανομένων υπόψη των μεταβαλλόμενων συνθηκών. Η Ευρωομάδα ζήτησε ακόμη από την Τρόικα (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να συνεργαστεί με τις πορτογαλικές αρχές κατά την πέμπτη αποστολή εξέτασης η οποία αρχίζει στις 28 Αυγούστου 2012 έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική πορεία του προγράμματος προσαρμογής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk