Τυνησία: Θύμα βιασμού διώκεται για προσβολή δημόσιας αιδούς

Θύελλα αντιδράσεων από τυνησιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις προκάλεσε η δίωξη για προσβολή της δημοσίας αιδούς που ασκήθηκε σε νεαρή γυναίκα, η οποία βιάστηκε από δύο αστυνομικούς. Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας που προέκυψε μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι για το ότι θέλει να υποβαθμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα

Θύελλα αντιδράσεων από τυνησιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις προκάλεσε η δίωξη για προσβολή της δημοσίας αιδούς που ασκήθηκε σε νεαρή γυναίκα, η οποία βιάστηκε από δύο αστυνομικούς. Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας που προέκυψε μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι για το ότι θέλει να υποβαθμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους όταν τους πλησίασαν τρεις αστυνομικοί.

Οι δύο από αυτούς βίασαν τη νεαρή γυναίκα, την ώρα που ο τρίτος κρατούσε τον αρραβωνιαστικό της.

Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο το οποίο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών ότι το ζευγάρι βρέθηκε από τους αστυνομικούς σε «ανήθικη στάση», χωρίς ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό να αιτιολογεί τον βιασμό που ακολούθησε.

Ωστόσο την Τετάρτη, οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι φυλακίστηκαν για βιασμό, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της «κλήθηκαν από ανακριτή όπου αυτή κατέθεσε ως κατηγορούμενη για το αδίκημα της προσβολής της δημοσίας αιδούς και πράξεις βίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η Τυνησιακή Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών και η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν κυρίως τη διαδικασία που «μετατρέπει τη γυναίκα-θύμα σε κατηγορούμενη, η οποία αποσκοπεί να τρομοκρατήσει και να υποχρεώσει την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους».

Οι δύο οργανώσεις διερωτώνται επίσης όσον αφορά «τη σοβαρότητα της δέσμευσης της κυβέρνησης να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας που ασκείται στις γυναίκες».

Σε ερώτηση του AFP, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, Χάλεντ Ταρούς, δήλωσε ότι το υπουργείο του «δεν έχει καμία σχέση» με τη δίωξη που ασκήθηκε στη νεαρή γυναίκα, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι θέμα ανακριτή. «Φερθήκαμε όπως έπρεπε. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε, οι τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν αμέσως», σημείωσε.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις της Τυνησίας καταγγέλλουν από τότε που ανέβηκαν οι ισλαμιστές του Ενάχντα στην εξουσία, μετά την επανάσταση και τις εκλογές του 2012, τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες φέρεται ότι παρενοχλούνται τακτικά για το ντύσιμό τους ή κατά τις νυχτερινές τους εξόδους χωρίς να συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου απέρριψε αυτές τις κατηγορίες λέγοντας ότι οι υποθέσεις αυτού του είδους είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε σε αυτές κάτι το οργανωμένο ή το γενικευμένο».

Οι γυναίκες στην Τυνησία βρίσκονται νομικά σε μάλλον καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες στον αραβικό κόσμο μετά την υιοθέτηση του «Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης» το 1956. Με αυτόν καθιερώθηκε η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε πολλούς τομείς, μολονότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε πολλούς άλλους, κυρίως όσον αφορά την κληρονομιά.

Οι ισλαμιστές του Ενάχντα πυροδότησαν ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης τον Αύγουστο με την πρότασή τους να εγγραφεί στο Σύνταγμα ότι τα δύο φύλα «αλληλοσυμπληρώνονται» και όχι ότι είναι ίσα. Το σχέδιο τελικά αποσύρθηκε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk