Μεγάλη συμμετοχή και επεισόδια στην πορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Με μεγάλη συμμετοχή αλλά και επεισόδια ολοκληρώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι η απεργιακή πορεία της Τετάρτης. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της επικείμενης ψήφισης των κυβερνητικών μέτρων. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομία και διαδηλωτών ξεκίνησαν λίγο μετά της δυο το μεσημέρι όταν ένα ογκώδες μπλοκ αναρχικών μπήκε στην πλατεία Συντάγματος και ενώθηκε με άλλες ομάδες αντεξουσιαστών με κουκούλες και μαντίλια που βρίσκονταν ήδη εκεί

Με μεγάλη συμμετοχή αλλά και επεισόδια ολοκληρώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι η απεργιακή πορεία της Τετάρτης. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της επικείμενης ψήφισης των κυβερνητικών μέτρων. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξεκίνησαν λίγο μετά τις δυο το μεσημέρι όταν ένα ογκώδες μπλοκ αναρχικών μπήκε στην πλατεία Συντάγματος και ενώθηκε με άλλες ομάδες αντεξουσιαστών με κουκούλες και μαντίλια που βρίσκονταν ήδη εκεί.


Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν περισσότερες από 105 προσαγωγές, από τις οποίες τουλάχιστον 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.

Οι πρώτες μολότοφ έπεσαν μπροστά στο ξενοδοχείο Athens Plaza, όπου εκδηλώθηκε και μικρή πυρκαγιά, αλλά οι ταραξίες απωθήθηκαν προς την πλατεία με χρήση χημικών από την Αστυνομία.

Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ συνεχίστηκαν πάνω στην πλατεία, με εφόδους που εκδηλώνονταν εκατέρωθεν – από την Αστυνομία με χρήση χημικών και από τις ομάδες των διαδηλωτών με τα μαύρα μαντίλια με μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια και κάθε είδους αυτοσχέδια «πυρομαχικά».

Η ένταση με συνεχείς ρίψεις μολότοφ και χημικών επικεντρώθηκε στη συμβολή της Όθωνος με την Φιλελλήνων, όπου συγκρούονταν για ώρα μεγάλη ομάδα αντεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν έχοντας ανακαταλάβει τη Γεωργίου Α’ μπροστά από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος.
Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν με κυκλωτική κίνηση από την πλευρά των στύλων του Ολυμπίου Διός να εγκλωβίσουν τους ταραξίες στην Οθωνος με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν σε όλη την περιοχή από τον Εθνικό Κήπο – όπου πήραν φωτιά και κάποια δέντρα (έσπευσε η Πυροσβεστική να σβήσει τις φλόγες προτού απειληθεί ο Κήπος) – μέχρι και τα Προπύλαια, όπου εναλλάσσονταν μολότοφ με χημικά.

Η πορεία για τα μέτρα
Στο μεταξύ με συνθήματα κατά των οικονομικών μέτρων ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και η πορεία στο κέντρο της Αθήνας των εργαζομένων, Τις συγκεντρώσεις διοργάνωσαν οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή και επαγγελματοβιοτεχνών, δασκάλων, καθηγητών, γιατρών, ένστολων από την ΕΛ.ΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, εργαζομένων στους δήμους και στις συγκοινωνίες, και άλλων οργανώσεων, παρατάξεων και κομμάτων.

Στην διαδήλωση κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της τρόικας αλλά και της ελληνική τρικομματικής κυβέρνησης. Μάλιστα ειδικά από μπλοκ κομμάτων και ομάδων της αριστεράς την «τιμητική» του όσον αφορά τα συνθήματα που ακούστηκαν για αυτόν, είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Κατά τα άλλα δεν έλειψαν και οι τα αρνητικά συνθήματα για την Χρυσή Αυγή.

Στα δύο διαδοχικά συλλαλητήρια συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Το πρώτο του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια και ανέβηκε την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα, ενώ το δεύτερο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από το Πεδίο του Άρεως.
Μάλιστα επικεφαλής των υπολοίπων διαδηλωτών στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ προτάθηκε να τεθούν οι ένστολοι διαδηλωτές από τα τρία σώματα ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ώστε όταν καταλήξουν στο Σύνταγμα οι ένστολοι να βρεθούν μπροστά στο φράκτη μεταξύ των συναδέλφων τους στα ΜΑΤ και των διαδηλωτών.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, είχαν γίνει και οι πρώτες προσαγωγές νεαρών, οι οποίοι προσέρχονταν από τις γειτονιές της Δάφνης και του Ζωγράφου με σακίδια, που κρίθηκαν ύποπτα στα συλλαλητήρια. Ομάδες συλλήψεων της ΕΛ.ΑΣ, που συμμετέχουν στο μέτρα ασφαλείας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ τουλάχιστον εικοσιπέντε νεαρούς, οι οποίοι προσήχθησαν από το σταθμοί του μετρό στη Δάφνη και από την πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου.

Εν τω μεταξύ πίσω από τον γνωστό μεταλλικό φράκτη στα λουλουδάδικα επί της Βασιλίσσης Σοφίας, παρέμεναν σταθμευμένα στο ύψος της Ηρώδου Αττικού ο «Αίαντας» και τα υπόλοιπα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, που έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. για την καταστολή επεισοδίων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται προσώρας και η χρήση χημικών.
Το πρωί σε ορισμένα σχολεία, όπου οι καθηγητές δεν είχαν κατέβει σε απεργία, εκδηλώθηκαν μαθητικές καταλήψεις.

Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα.

Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη.

Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων.

«Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Μια τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έκαναν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα προχωρήσουν σε νέα από τις 8μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την απεργιακή μέρα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας σε αναρτήσεις του στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter έδωσε συγχαρητήρια «στους αστυνομικούς για την αποτελεσματικότητα και την άψογη στάση τους».

Νωρίτερα ανέφερε ότι «μπορούμε και διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε, είχε πει ο Παύλος Μπακογιάννης». Και πρόσθεσε «πρόκειται για ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα, ακόμα και σήμερα 23 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του. Δανείζομαι τα λόγια του για να απευθυνθώ προς όλους τους συμμετέχοντες της σημερινής μεγάλης πορείας στο κέντρο της Αθήνα».

Στη συνέχεια στις αναρτήσεις του ο υπουργός επεσήμανε πως «η περιφρούρηση της σημερινής διαδήλωσης είναι το ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας μας. Συγχαρητήρια στους φορείς και τα κόμματα για το πνεύμα συνεργασίας και την αποτελεσματική περιφρούρηση των συγκεντρώσεών τους. Απέδειξαν ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας μπορεί να περιφρουρηθεί και να απομονωθούν οι ακρότητες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk