Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τον απολυταρχισμό. Μετά τα συνθήματα των «αγανακτισμένων» από ευρύ πολιτικό φάσμα που περιλάμβανε πολίτες από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά κατά της Βουλής, τη χωρίς αιδώ παραδοχή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής κ. Μιχαλολιάκου ότι οι βουλευτές της δεν αισθάνονται άνετα μέσα σε αυτήν, τις κινηματικές ανάγκες μερίδας της Αριστεράς που υπονοούν πρακτικές πέρα από τις κοινοβουλευτικές φτάσαμε στο φυσικό αποτέλεσμα το περασμένο Σάββατο, όπου δημοσκόπηση εβδομαδιαίας εφημερίδας δείχνει χαμηλή εκτίμηση του Κοινοβουλίου από το 62% των ερωτώμενων.

Τι άλλο πρέπει να δει το πολιτικό σύστημα και οι δημοκρατικοί πολίτες για να αντιδράσουν στη λαίλαπα αυταρχισμού που φτάνει με ταχείς ρυθμούς;

Η σημερινή πολιτική κατάσταση θυμίζει σε πολλούς την περίοδο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 που έβαλε στο μαύρο σκοτάδι την Ελλάδα και οδήγησε τη χώρα στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Από τη μεταπολίτευση έχουν περάσει 38 ολόκληρα χρόνια. Την περίοδο αυτή οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Λάθη έγιναν πολλά, ατασθαλίες ακόμα περισσότερες, στρατηγικά λάθος επιλογές πάρα πολλές, νόμιμες αλλά όχι ηθικές πράξεις από τους εκλεγμένους από τον λαό πολιτικούς χιλιάδες. Παρόλα αυτά όμως η Δημοκρατία λειτούργησε και λειτουργεί.

Και στην οικονομία, παρά τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, τα άλματα ήταν τεράστια. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει το 1974 με το 2010.

Ακόμα και τώρα που μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την πολιτική σκηνή της χώρας, η Δημοκρατία λειτουργεί. Οι δικογραφίες για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα σε παράνομες δραστηριότητες πάνε στη Βουλή. Ο Ακης Τζοχατζόπουλος είναι προφυλακισμένος όπως και πολλά μέλη της οικογένειάς του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναστέλλει τις αρμοδιότητές του μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεσή του.

Μπορεί οι διαδικασίες να μην τρέχουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Μπορεί πολλά αδικήματα να έχουν παραγραφεί με όχι και τόσο ηθικές μεθόδους,

Όμως επαναλαμβάνω η Δημοκρατία λειτουργεί. Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερο ανεκτική από ότι θα έπρεπε. Ο καθένας λέει τη γνώμη του ελεύθερα, οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται χωρίς κανένας να τις απαγορεύει, οι καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι στην καθημερινή πρακτική. Ακόμα δηλώσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά του κοινοβουλευτισμού γίνονται ανεκτές χωρίς κανένας να παίρνει θεσμικά μέτρα.

Οι έφηβοι, οι φοιτητές και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουν ζήσει καλύτερη περίοδο ελευθερίας.

Αυτή τη Δημοκρατία, με όλα τα προβλήματά της, επιβουλεύονται οι εχθροί της. Ο μαύρος φασισμός βγήκε από το αυγό του με ευθύνη των πολιτικών πρακτικών της μεταπολίτευσης και απειλεί και πάλι ανοιχτά με δικτατορία.

Όλοι μας πρέπει άμεσα να δραστηριοποιηθούμε και προστατεύσουμε το αγαθό της Δημοκρατίας που με τόσο κόπο κατακτήσαμε. Να απομονώσουμε τους εχθρούς της από όποια πλευρά και αν προέρχονται. Να καταδικάσουμε άμεσα όλες τις πρακτικές των πολιτικών ταγών της χώρας που φέρνουν πιο κοντά απολυταρχικές πρακτικές και μεθοδεύσεις.

Γιατί αν απολέσουμε το αγαθό της Δημοκρατίας, πρώτον θα καταλάβουμε κατόπιν εορτής τι χάσαμε και δεύτερον δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ τα παιδιά μας.