Να μην επιδιώξουμε την επιμήκυνση ελαφρά τη καρδία

Οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν σιγά-σιγά να εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα. Πράγματι, η απόδοση

Να μην επιδιώξουμε την επιμήκυνση ελαφρά τη καρδία | tovima.gr

Οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν σιγά – σιγά να εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα. Πράγματι, η απόδοση (yield) του 10-ετούς ελληνικού ομολόγου αποκλιμακώθηκε από το 29% το Μάιο του 2012 στο τρέχον 19,3% (με βάση τα στοιχεία του Bloomberg). Την ίδια στιγμή βρίσκεται (κατά τα φαινόμενα) σε εξέλιξη συζήτηση για πιθανή επιμήκυνση του Μνημονίου. Εκτιμάται δε από τον κ. Στουρνάρα με δηλώσεις του στο Reuters ότι η επιμήκυνση θα κοστίσει 13 με 15 δισ. ευρώ, τα οποία προφανώς από κάπου πρέπει να καλυφθούν.

Μεταξύ των πιθανών λύσεων συζητούνται:

1. «Kούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

2. Βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τις αγορές.

3. (Γιατί όχι), περαιτέρω «κούρεμα» των υπό ιδιωτικής κατοχής ομολόγων.

Η πρώτη λύση είναι περισσότερο συμφέρουσα. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τους ιδιώτες δανειστές μας, έχει «αρνηθεί» το «κούρεμα» κάτι που με τη σειρά του την κατατάσσει σε προνομιακό καθεστώς έναντι (οριστικής) ελληνικής χρεοκοπίας. Η παραπάνω προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ καθιστά τους ιδιώτες εξαιρετικά επιφυλακτικούς ως προς την περαιτέρω αγορά ελληνικών ομολόγων πόσο μάλλον εάν ενεργοποιηθεί η τρίτη λύση. Σημειώνουμε επίσης ότι η δεύτερη λύση κρίνεται ιδιαίτερα ασύμφορη εάν αναλογιστούμε ότι αυτή την στιγμή το βραχυπρόθεσμο (τριμηνιαίο) κόστος δανεισμού της Ελλάδας ανέρχεται στο εξαιρετικά «αλμυρό» 4,3% όσο περίπου πληρώνουν οι (επίσης βαλλόμενοι από τις αγορές) Ισπανοί για 5-ετή δανεισμό!

Βέβαια, αντί της επιμήκυνσης υπάρχει και μια άλλη πιθανή λύση στα πρότυπα του προγράμματος «Funding for Lending» που ενεργοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Αγγλίας. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να δανείζει απευθείας τις ελληνικές τράπεζες με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο υπό τον όρο ότι αυτό το χαμηλό κόστος δανεισμού θα μεταβιβάζεται στο δανεισμό ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών έτσι ώστε να ανασάνει ο ιδιωτικός τομέας (ο οποίος πλήττεται τα μέγιστα από την παντελή έλλειψη ρευστότητας) και επομένως να κινηθεί η αγορά κάτι που θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της οικονομίας. Δεν είναι καλύτερη η λύση αυτή από το να υποστεί η ΕΚΤ «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και κατά συνέπεια «κούρεμα» στο (εναπομείναν) γόητρό της;

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, στο University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk