Ευτυχισμένο το νέο έτος… 1953

Το 2013… θα γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από τότε που το περιβόητο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ανακυκλώνεται στον δημόσιο διάλογο χωρίς να έχει επιλυθεί ποτέ. Ο πρώτος πολιτικός που ασχολήθηκε με τα κλειστά επαγγέλματα ήταν ο Σπύρος Μαρκεζίνη

Ευτυχισμένο το νέο έτος… 1953 | tovima.gr

Το 2013… θα γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από τότε που το περιβόητο ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ανακυκλώνεται στον δημόσιο διάλογο χωρίς να έχει επιλυθεί ποτέ. Ο πρώτος πολιτικός που ασχολήθηκε με τα κλειστά επαγγέλματα ήταν ο Σπύρος Μαρκεζίνης, το 1953, ως υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του στρατηγού Παπάγου. Θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας οι τελευταίοι, εκείνοι που θα λύσουν (ή θα κόψουν) έναν γόρδιο δεσμό πολλών δεκαετιών;

Η διαχρονική ανθεκτικότητα των κλειστών επαγγελμάτων είναι εντυπωσιακή. Αν και την τελευταία διετία έχουν υπάρξει – υπό την πίεση της τρόικας – νομοθετήματα για το άνοιγμά τους, ωστόσο η απελευθέρωση στις πλείστες των περιπτώσεων μένει στα χαρτιά. Με τον Ν. 3919/2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε θεωρητικά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη εφαρμογή του νόμου προϋπέθετε τον έλεγχο και την τροποποίηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας που διέπει τα επαγγέλματα, έργο τιτάνιο, που δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την εφαρμογή του Ν. 3919/2011 και το άμεσο άνοιγμα 136 επαγγελμάτων, στις αρχές του 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφισε διάταξη με την οποία καταργήθηκαν οι διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που εμπόδιζαν το άνοιγμα επαγγελμάτων, όπως αυτά του διερμηνέα, του ασφαλιστή, του οπτικού, του αρτοποιού, του ξεναγού, του μεσίτη, του εφημεριδοπώλη, του αισθητικού, του ηλεκτρολόγου, των κολεγίων, των ιδιωτικών σχολείων κτλ. Αλλά όταν το θέμα έφθασε στη δημόσια διοίκηση οι γραφειοκράτες των υπουργείων απαίτησαν νέες εγκυκλίους και ερμηνευτικές διατάξεις για το πώς θα μεταχειρίζονται εφεξής επαγγελματίες όπως οι κομμωτές.

Είναι ενδεικτικό πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκήρυξε προ μηνών διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού με εξειδικευμένες γνώσεις, ο οποίος θα υποβοηθούσε τα αρμόδια υπουργεία στην επεξεργασία των εφαρμοστικών εγκυκλίων του Ν. 3919/2011. Ωστόσο, από τον Μάιο ως σήμερα, οι εγκύκλιοι δεν έχουν ακόμη καταρτιστεί.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά με τα κλειστά επαγγέλματα ουσιαστικά είναι να ολοκληρώσει την… προσπάθεια του Σπύρου Μαρκεζίνη! Ο Μαρκεζίνης εξαρχής περιέγραψε το ζήτημα ως ακανθώδες και δυσεπίλυτο. Σε ραδιοφωνικό λόγο του στις 9 Ιανουαρίου 1953 (τον οποίο αλιεύσαμε από το αρχείο των «Νέων») ο Μαρκεζίνης προέβη στις εξής διαπιστώσεις για τα τότε κλειστά επαγγέλματα:

«Τα κλειστά επαγγέλματα εις την Ελλάδα εδημιουργήθησαν κυρίως μετά τον Πρώτον Πόλεμο και επολλαπλασιάσθησαν μετά την οικονομική κρίσιν του 1929 κυρίως προς αντιμετώπισιν της ανεργίας, αναφέρονται δε τόσο εις την εξηρτημένην εργασίαν όσον και εις τα ελεύθερα επαγγέλματα.

»Οι τρόποι με τους οποίους ένα επάγγελμα κατοχυρούται εις την Ελλάδα είναι ποικίλοι. Αλλοτε ο ίδιος ο νομοθέτης κατοχυρώνει τα επαγγέλματα με νομοθετικάς διατάξεις καθορίζων ωρισμένον αριθμόν προσώπων ή απαγορεύων την είσοδον νέων μελών άνευ της εγκρίσεως ειδικών επιτροπών ή επιβάλλων περιορισμούς εις τα απαιτούμενα προς άσκησιν του επαγγέλματος προσόντα ή τέλος περιστέλλων τον αριθμόν των πτυχιούχων επιστημονικών ή τεχνικών σχολών.

»Αλλοτε τα κλειστά επαγγέλματα επιβάλλονται “ντε φάκτο” από τας επαγγελματικάς οργανώσεις, που αρνούνται δυναμικώς με απεργίας να εισάγουν άλλους εις το σωματείον ή να εκπαιδεύσουν νέους ή τέλος που καταστρατηγούν νομοθετήματα.

»Με την μονοπώλησιν της εργασίας συγκρατούνται οι μισθοί και τα ημερομίσθια εις υψηλότερον επίπεδον από το κανονικόν. Τα υψηλά ημερομίσθια επιτυγχάνονται εις βάρος των άλλων κατηγοριών μισθωτών και της καταναλώσεως, δημιουργούν δε ανεργία εις άλλους τομείς. Με κλειστά επαγγέλματα επίσης λόγω της ελλείψεως αμίλλης, αι μέθοδοι παραγωγής δεν συγχρονίζονται, μειούται δε η απόδοσις της εργασίας.

»Η σπουδαιοτέρα συνέπεια της διευρύνσεως του κύκλου των κλειστών επαγγελμάτων είναι η δημιουργία είδους συντεχνιών οι οποίες έχουν ιδρύσει πλήθος επικουρικών ταμείων με αποτέλεσμα την επιβάρυνσιν της οικονομίας με εισφοράς υπέρ τρίτων και δυσχέρανσιν της κινητικότητος της εργασίας».

Ο Μαρκεζίνης πήρε πρωτοβουλίες και προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις μείωσης του διοικητικά καθοριζόμενου κόστους, ενώ έλαβε τολμηρά μέτρα για την εποχή ώστε να σταματήσουν τα εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Ωστόσο, η παραίτησή του, ύστερα από διαφωνία με τον Παπάγο (3 Απριλίου 1954), ανέστειλε τις αναληφθείσες πρωτοβουλίες.

Μια μεταρρύθμιση, λοιπόν, που η αφετηρία της χάνεται στο πέρασμα των χρόνων επιζητεί κάποιον για να την ολοκληρώσει. Είτε η κυβέρνηση Σαμαρά θα πετύχει είτε θα αποδειχθεί ότι τα κλειστά επαγγέλματα είναι τόσο «ανθεκτικά», ώστε θα παραμείνουν κλειστά για άλλα 60 χρόνια, μέχρι την επόμενη πτώχευση…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk