ΣΕΤΕ: 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 10 δισ. ευρώ τα έσοδα το 2012

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των 16 εκατ. διεθνών αφίξεων και δέκα δις ευρώ άμεσων εσόδων, οι οποίοι τέθηκαν το 2012 στον ελληνικό τουρισμό, έκανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τονίζοντας την ανθεκτικότητά του σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των 16 εκατ. διεθνών αφίξεων και 10 δις ευρώ άμεσων εσόδων, οι οποίοι τέθηκαν το 2012 στον ελληνικό τουρισμό, έκανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τονίζοντας την ανθεκτικότητά του σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Για το 2013 ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι οι στόχοι θα πρέπει να είναι τα 17 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 11 δις ευρώ άμεσα έσοδα και 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης, χαρακτηρίζοντάς τους ρεαλιστικούς, ενώ υποστηρίζει ότι εάν επιτευχθούν ο τουρισμός θα προσθέσει 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας, ανεβάζοντας τη συμβολή του πάνω από 16% και δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου) που προσυπογράφεται από όλες τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις – μέλη του ΣΕΤΕ, επισημαίνεται ωστόσο, ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξή των στόχων είναι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, η ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση της σχέσης ποιότητας – τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Παράλληλα χρησιμοποιεί τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι ότι «οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, υπό προϋποθέσεις, είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσωρυχείων», ως ενδεικτική των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές σε διεθνές επίπεδο.
ΙΟΒΕ: 34,4 δις η συνολική συμβολή του τουρισμού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Η Επίδραση του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία», η συνολική επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία εκτιμάται στα 34,4 δις ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ το 2010, εκ των οποίων τα 15,2 δις ευρώ αντιπροσωπεύουν την άμεση επίδραση από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα. Παράλληλα για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης, το ακαθάριστο προϊόν της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται κατά 2.220 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, η επίτευξη του στόχου των 20 εκατ. αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στη χώρα, θα είχε ως αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό να ανέλθουν τουλάχιστον στα 12,8 δις ευρώ, ενώ σε όρους συνολικής επίδρασης στο ΑΕΠ η επιπλέον επίδραση θα ξεπερνούσε τα επτά δις ευρώ σε σχέση με το 2010 (3% του ΑΕΠ). Σε όρους απασχόλησης, η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 446 χιλ. εργαζόμενους, ενώ συνολικά 741 χιλ. θέσεις απασχόλησης (16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk