Πέτρος Χριστοδούλου: « Σε ενάμιση μήνα οι αποκρατικοποιήσεις»

Την άποψη ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Την άποψη ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και νυν στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο είναι «προς το συμφέρον όλων», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης πριν τα τέλη του 2013 με αρχές του 2014.

Ο κ. Χριστοδούλου, εξέφρασε την άποψη ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα υποστούν νέες απώλειες από ένα πιθανό νέου «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για μείωση του χρέους που κατέχουν άλλοι φορείς «δεν βρίσκονται προς το παρόν στο τραπέζι», αλλά «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί από τους ιθύνοντες στο μέλλον».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Χριστοδούλου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC:

Θα λάβει η Ελλάδα διετή επιμήκυνση;

«Η Ελλάδα ζητά διετή επιμήκυνση. Αυτό θα ελάφρυνε κάπως το κόστος της προσαρμογής για τους πολίτες δεδομένου του εύρους και του βάθους των μέτρων που λαμβάνονται.Ελπίζουμε, δεν μπορούμε να το απαιτήσουμε- γνωρίζουμε ότι οι γνώμες στην Ευρώπη διίστανται- ότι αυτή η απαίτηση ή αν θέλετε το αίτημα θα πραγματοποιηθεί. Σε τελική ανάλυση, όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να πετύχει αυτό το σχέδιο προσαρμογής».

Γιατί έχει καθυστερήσει η δημοσιονομική προσαρμογή και οι αποκρατικοποιήσεις;

«Στην αρχή καθυστερήσαμε να αρχίσουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Μετά οι αγορές μας «εγκατέλειψαν». Επειτα ήταν οι αξιολογήσεις. Σε δεδομένη στιγμή το μέγεθος των αποκρατικοποιήσεων υπερέβαινε το μέγεθος ολόκληρου του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αρα, αντικειμενικά ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει. Τώρα εξετάζουμε πάλι το θέμα και θα δείτε σίγουρα κάποιες αποκρατικοποιήσεις τον επόμενο ενάμιση μήνα….»

Ενάμιση μήνα. Είναι αυτό υπόσχεση;

«Κοιτάξτε, δεν κυβερνώ τη χώρα αλλά μπορώ να διαβάσω τις ενδείξεις από αυτά που βλέπω.»

Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

«Πριν ο δρομέας αρχίσει να τρέχει πρέπει να χάσει βάρος. Αυτή τη στιγμή περιορίζουμε το κόστος, η οικονομία βελτιώνεται. Την ίδια ώρα οι αποκρατικοποιήσεις οι οποίες θα προχωρήσουν θα μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία και θα απελευθερώσουν παραγωγικές δυνάμεις και πηγές που θα δώσουν ώθηση. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη θετικής ανάπτυξης πριν τα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014 και ο κόσμος το γνωρίζει αυτό.»

Θα συνεχίσουν να σας στηρίζουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί με επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;

«Πρώτον, δεν μας δίνουν επιδοτήσεις, μας δίνουν δάνεια. Δεύτερον, δεν είναι φτηνά δάνεια, αλλά πολύ ακριβά δάνεια. Δεν είναι δωρεάν χρήματα, επιδοτήσεις, και αυτό κάνει τα επιχειρήματα κάποιων χωρών του βορρά να μοιάζουν κάπως άδικα. Πληρώνουμε ακριβά αυτά τα δάνεια. Αν τα νέα μέτρα συμφωνηθούν και τελικώς ψηφιστούν θα απελευθερώσουν τη δόση των 31 δισ. ευρώ που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Ενα μεγάλο κομμάτι θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένεση ρευστότητας η οποία θα ανακυκλωθεί τελικώς μέσα στο σύστημα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία στερούνται σήμερα κεφαλαίων.»

Γνωρίζετε αν υπάρχει από ευρωπαϊκής πλευράς, από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα αντίδραση για τα «κακά δάνεια»; Πολλοί από τους ιδιώτες επενδυτές φοβούνται…ήδη μεγάλο μέρος των δανείων έχει μειωθεί….

«Οσον αφορά το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, ανερχόταν στα 206 δισ. από τα οποία κόπηκαν τα 106 δισ., το περίφημο PSI. Σήμερα είναι ελάχιστο το χρέος το οποίο βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών- εκτός από την ΕΚΤ την οποία δεν περιλαμβάνω στους ιδιώτες. Ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. οπότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε γι΄αυτό. Το υπόλοιπο ανήκει στον δημόσιο τομέα. Γίνονται κάποιες συζητήσεις για την ΕΚΤ. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους. Αυτή τη στιγμή ασκείται πίεση στην Ελλάδα να ενεργοποιήσει τα μέτρα που έχουν καθυστερήσει και που έχουν οδηγήσει στο στέγνωμα της ρευστότητας, με αποτέλεσμα ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις να μετατρέπονται σε μη υγιείς. Γι’ αυτό πιστεύω ότι με τη δόση που θα δοθεί, από την οποία τα 7 δισ. περίπου θα δοθούν για τις υποχρεώσεις του Δημοσίου στους προμηθευτές του, τα χρήματα θα ανακυκλωθούν μέσα στην οικονομία.»

Βρίσκεται στο στο κάτω μέρος αυτού του κύκλου ή έχετε αρχίσει σιγά σιγά να βγαίνετε από αυτόν;

«Οσον αφορά την ψυχολογία βρισκόμαστε ήδη πάνω από δύο χρόνια μέσα σε αυτόν τον κύκλο και σε αυτό το σημείο συνήθως η νύχτα είναι πιο βαθιά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν καθαρά, έχουν κουραστεί, νέα μέτρα προσθέτονται πάνω στα παλιά. Δε νομίζω λοιπόν ότι έχουμε βγει από αυτόν τον κύκλο της κόπωσης ακόμα. Οσον αφορά το τι θα γίνει, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων και του χρηματιστηρίου, η αξιολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, η τιμή των ελληνικών ομολόγων έχει πάει το 13 κατά μέσο όρο στο 25. Πρόκειται για αξιοπρεπείς κινήσεις.»

Ποιες νομίζετε ότι είναι οι πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια;

«Η Ελλάδα αποτελεί περίπου το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα διάλυσης αν θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ. Την ίδια ώρα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη καθώς ότι συμβεί στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεύτερον, έχουμε λάβει το 60% των αναμενόμενων μέτρων από την αρχή του προγράμματος. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί με τα μέτρα, αλλά υπάρχει και ένα αίσθημα κούρασης. Ασφαλώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις και οι άνθρωποι θα κατέβουν στους δρόμους. Αν δε συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε κάτι δεν θα πήγαινε καλά με τα ίδια τα μέτρα…Ο κόσμος ωστόσο κατανοεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος γιατί κανένας άλλος πολιτικός δεν έχει προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση για έξοδο από τα προβλήματα. Και επίσης κατανοούν πολύ καλά τις συνέπειες μίας εξόδου από το ευρώ

Πως αντιμετωπίζετε την υψηλή ανεργία; Συνήθως κάτι τέτοιο διαλύει τον ιστό μιας κοινωνίας οδηγώντας κάποιους στη μετανάστευση και άλλους στην εξέγερση.

«Πρώτον, αυτό που είναι υπέρ μας στην Ελλάδα είναι το δίκτυο της οικογένειας και η στήριξη που αυτό παρέχει. Υπάρχει πράγματι ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, ειδικά στους νέους, ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως νέοι επιστήμονες, έχει μεταναστεύσει σε άλλα μέρη στις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ευρώπη, την Αυστραλία. Την ίδια ώρα ένα θετικό είναι ότι ο κόσμος δεν επιδιώκει πλέον μια δουλειά στο Δημόσιο, αφήνει την ασφάλεια του Δημοσίου και στρέφεται προς την επιχειρηματικότητα. Βλέπουμε να δημιουργούνται κάποιες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η μεγάλη αλλαγή που συντελείται είναι ότι αλλάζει η νοοτροπία 30 περίπου ετών, του δημοσίου υπαλλήλου που δουλεύει ως τις 2 και πηγαίνει σπίτι του και ενδεχομένως το απόγευμα έχει μία δεύτερη δουλειά στη μαύρη αγορά που του εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα στο τέλος του μήνα. Η νοοτροπία αλλάζει, οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με λιγότερα και ένα από τα πράγματα που κρατά τον κόσμο ενωμένο είναι αυτός ο κοινωνικός ιστός που υπάρχει.»

Είναι αναπόφευκτο σε αυτό το σημείο το ενδεχόμενο να υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές νέες απώλειες;

«Δεν νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο, δε νομίζω ότι οι ιδιώτες θα υποστούν νέες απώλειες. Αυτοί που είχαν στα χέρια τους χρέος ύψους 206 δις. βρέθηκαν με νέο χρέος ύψους 63 δις. Σε τελική ανάλυση εξάλλου, αυτό που μετράει είναι όχι τόσο το μέγεθος του χρέους όσο το κόστος εξυπηρέτησης. Αλλο είναι να έχεις ένα χρέος που λήγει σε τρία-τέσσερα χρόνια με επιτόκιο 4%- 5% και ένα χρέος που λήγει σε δέκα χρόνια με επιτόκιο 2%. Ακόμα και αν μείωνες το τελευταίο, πόση θα ήταν η μείωση; Από το 2% στο 1%; Τα χρήματα δεν είναι πολλά. Αν υπάρχει ελληνικό χρέος σε άλλους τομείς που έχουν εξαιρεθεί από το PSI, όπως είπα και προηγουμένως, είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον. Δεν είναι στα σχέδια ή τις προτάσεις της Ελλάδας να το θίξει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι κάτι που οι ιθύνοντες πρέπει να εξετάσουν. Δεν είναι όμως κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk