Υλικά για 6 άτομα

3 φύλλα σφολιάτας
ζάχαρη, άχνη

Για τη γέμιση
120 ml κονιάκ ή λικέρ της επιλογής σας
800 γρ. τυρί μασκαρπόνε
800 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
500 γρ. άχνη
18 φρέσκα σύκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
60 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια τα φύλλα της σφολιάτας, τα ανοίγουμε ελαφρώς με έναν πλάστη και τα πουδράρουμε με μπόλικη άχνη.

Τα κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, τα απλώνουμε σε ταψί βάζοντας λαδόκολλα πάνω και κάτω από τα φύλλα, καθώς και ένα βάρος (μια άλλη λαμαρίνα) για να μη φουσκώσει η σφολιάτα.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κονιάκ με το μασκαρπόνε, προσθέτουμε σιγά σιγά τη σαντιγί, ομογενοποιούμε καλά και διατηρούμε τη γέμιση στο ψυγείο.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς την συνεχώς μέχρι να γίνει καραμέλα. Ρίχνουμε τα σύκα και τα ανακατεύουμε ώστε να καραμελώσουν από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε ελαφρώς, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σύνθεση: Κρατάμε ένα κομμάτι σφολιάτας, το τρίβουμε με τα χέρια και το ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Βάζουμε μία στρώση σφολιάτας, μία στρώση κρέμας, μία στρώση σύκων και επαναλαμβάνουμε το ίδιο δύο φορές κλείνοντας με φύλλο. Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα σφολιάτας και σερβίρουμε.