Αμερικανοί γιατροί απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση τραμπολίνων από τα παιδιά. Οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής αναφέρουν ότι το τραμπολίνο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία – εκτιμούν μάλιστα ότι μόνο στις ΗΠΑ περί τα 98.000 άτομα τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας χρήσης τραμπολίνο, πολλά εκ των οποίων είναι μικρά παιδιά.

Στη νέα σύστασή της η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ζητά από τους παιδιάτρους να αποθαρρύνουν τη χρήση τραμπολίνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το δίχτυ δεν μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Η δρ Μισέλ ΛαΜποτζ που ήταν εκ των συγγραφέων της νέας έκθεσης της Ακαδημίας τόνισε ότι «οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν επάνω στο τραμπολίνο ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η τοποθέτηση διχτυού γύρω από το τραμπολίνο δεν μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν επάνω στο τραμπολίνο βρίσκονται περισσότερα από ένα άτομα. Η ομάδα του πιο «υψηλού κινδύνου» φαίνεται να αφορά τα παιδιά κάτω των πέντε ετών τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά – το 48% των τραυματισμών στη συγκεκριμένη ομάδα αφορά κατάγματα και εξαρθρώσεις.

Ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόροι – μετά από ένα άλμα η πτώση στο τραμπολίνο είναι πιθανό να προκαλέσει τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης με καταστροφικές συνέπειες, σημειώνουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Υιοθέτηση απλών αλλά ζωτικής σημασίας κανόνων

Από την πλευρά τους ειδικοί της Βασιλικής Εταιρείας σχετικά με την Προστασία από τα Ατυχήματα της Βρετανίας σημειώνουν ότι το τραμπολίνο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ διασκεδαστική ενασχόληση που συγχρόνως γυμνάζει το σώμα, αρκεί να ακολουθούνται κάποιοι απλοί κανόνες.

Για παράδειγμα, το τραμπολίνο είναι πιο σωστό να τοποθετείται επάνω σε μια μαλακή επιφάνεια όπως το γρασίδι παρά σε μια σκληρή όπως το μπετόν. Είναι επίσης σημαντικό να μπαίνει γύρω του δίχτυ ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση το δίχτυ ασφαλείας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία ώστε να μένουν τα παιδιά χωρίς επίβλεψη.

Περισσότερα από τα μισά ατυχήματα σε τραμπολίνο συμβαίνουν ενώ την επίβλεψη των παιδιών έχει ένας ενήλικας, ωστόσο η τοποθέτηση εκπαιδευμένων επιβλεπόντων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς της Βασιλικής Εταιρείας.