Αρχίσαμε να τρώμε φυτά πριν από 180 χιλιάδες χρόνια

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε πολύ ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή, ο άνθρωπος άρχισε να τρώει φυτά πριν από 180 χιλιάδες έτη, γεγονός που τον «απελευθέρωσε» διατροφικά και του επέτρεψε να εξαπλωθεί αρχικά σε όλη την Αφρική και στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη.

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε πολύ ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή, ο άνθρωπος άρχισε να τρώει φυτά πριν από 180 χιλιάδες έτη γεγονός που τον «απελευθέρωσε» διατροφικά και του επέτρεψε να εξαπλωθεί αρχικά σε όλη την Αφρική και στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η ανακάλυψη

Τρεις ομάδες ερευνητών στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια γενετική ανάλυση από διαφορετικούς πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις ομάδες μετείχαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και το Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA 1.092 ατόμων από 15 διαφορετικούς πληθυσμούς. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν πώς διαφορετικοί πληθυσμοί συνδέονται μεταξύ τους και πότε απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον. Συνέκριναν στη συνέχεια το DNA αυτών των πληθυσμών και διαπίστωσαν ότι μια γονιδιακή παραλλαγή επέτρεψε τη μετατροπή των λιπαρών οξέων που διαθέτουν τα φυτά σε απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η φυτο-αποίκηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από 180 χιλιάδες έτη ο άνθρωπος δεν είχε ακόμη αναπτύξει κάποιες οργανωμένες μεθόδους κυνηγιού και ψαρέματος. Μπορούσε όμως να πιάσει ευκολότερα ψάρια από ό,τι θηράματα στην ξηρά. Μάλιστα τα ψάρια ήταν η μοναδική διαθέσιμη τροφή που επέτρεπε την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς περιέχουν το λιπαρό οξύ DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) το οποίο είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Ετσι πιστεύεται ότι οι περισσότεροι πληθυσμοί των ανθρώπων ζούσαν κοντά σε λίμνες και ποτάμια της κεντρικής Αφρικής ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό αλλά και σε ψάρια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γονιδιακή παραλλαγή που εντόπισαν επέτρεψε στον άνθρωπο να εγκαταλείψει τις λίμνες και τα ποτάμια και να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές αρχικά της αφρικανικής ηπείρου και στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη, αφού ήταν πλέον σε θέση να «τρέφει» τον εγκέφαλό του από τα φυτά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLοS.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk