Μα τι λεφτά και πλούτη και παλάτια. Ο,τι προσωπικώς με ενδιαφέρει κλείνεται σε μια φρασούλα: Να με τιμούν εκείνοι που γεραίρω. Η φιλία και η συμπάθεια του Γεράσιμου Βασιλόπουλου υπήρξε ένα από τα πολυτιμότερα δώρα στη ζωή μου. Οι συναντήσεις μας με έφερναν πάντα ένα βήμα παραπέρα. Οποτε βλεπόμασταν, κουβεντιάζαμε για τις δουλειές, την αγορά, και το γεγονός ότι με εμπιστευόταν έγινε προικιό μου. Απλώς, ο χρόνος δεν ήρκεσε ποτέ για να μου διηγηθεί το έπος ΑΒ. Αποσπασματικά το συζητήσαμε. Σήμερα, και ενώ από καιρό τώρα θέλω να τιμήσω τη μνήμη του, ήρθα να συναντήσω την έξοχη κυρία Μαρία Αναγνωστοπούλου, τη θυγατέρα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, μιαν απλή και μεγάλη Κυρία. «Σήμερα, επιτέλους, θα μου διηγηθείτε την ιστορία των επιχειρήσεων!».

Ιδού λοιπόν: Ο πατέρας της, από την Αγία Κυριακή Ηλείας, ήρθε σε ηλικία 12 ετών στην Αθήνα και εργάστηκε στο παντοπωλείο του θείου του, στην οδό Βουλής. Το 1948, ο Γεράσιμος το μετέφερε στο γνωστό μας στέκι, στην οδό Σταδίου, και το επίπλωσε με… ψυγεία! Ανήκουστο πράγμα εκείνο τον καιρό! Ενας ευρωπαϊκός αέρας φύσηξε στην Αθήνα. Ο Γεράσιμος ταξίδευε στην Ιταλία και έφερνε σάλτσες, ζυμαρικά και άλλα καλούδια που η ελληνική πρωτεύουσα δεν είχε ματαδεί. Το μαγαζί της Σταδίου έγινε γνωστό και εκτιμήθηκε από όλους. Αργότερα, ο μακαρίτης ο Βασιλόπουλος έφερε από το χωριό τα αδέλφια του για να τον βοηθήσουν να επεκταθεί παρακάτω. Τα μαγαζιά του Ψυχικού, της Κηφισιάς, της Γλυφάδας, της Φιλοθέης στερεώθηκαν με τη βοήθεια των αδελφών του. Θυμάμαι τη χαρά μου ως παιδί, όταν έβλεπα τους ανανάδες μέσα στο σελοφάν!

Σήμερα, πανελληνίως, υπάρχουν 265 καταστήματα, που το 1992 πουλήθηκαν στην εταιρεία Delhaize. Η Delhaize ψωνίζει πάντα τα λάδια, τις ελιές, τις κάππαρες και τα λοιπά προϊόντα τα οποία παράγει η ελαιουργική βιομηχανία Ξενία, το καύχημα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, αφού του έδινε την ευκαιρία να προβάλλει και διεθνώς τα λάδια του τόπου του. Η Ξενία παράγει 35.000 φιάλες λάδι σε ημερήσια βάση και αυτός έγινε πια ο καινούργιος στόχος του Γεράσιμου. Πώς θα εξάγουμε και πώς θα προωθήσουμε τα ελληνικά καλούδια: λάδι, μέλι, κάππαρη, ελιές. Μέχρι το 1992, που τα ΑΒ εξαγοράστηκαν, θυμάμαι ακόμη τις έντονες προτροπές του Γεράσιμου να προτιμάμε τα δικά μας προϊόντα, ώστε να ενισχύσουμε την εθνική μας οικονομία. Και σήμερα, πόσο σοφό και επίκαιρο ακούγεται αυτό!

Η Ξενία ανήκει σήμερα στην κόρη του, κυρία Αναγνωστοπούλου, που φροντίζει να αναπτύσσει τη δυναμική της. Διοικείται από τον κ. Διονύση Κατσιλιέρη, μηχανολόγο του ΕΜΠ, που προσπόρισε πολλά βραβεία στην εταιρεία, χρυσά, ασημένια και χάλκινα! «Τι ποικιλία ελαιολάδου χρησιμοποιείτε;» ρωτώ την κυρία Αναγνωστοπούλου. «Τις τοπικές. Από το Αστρος Κυνουρίας, Καλαμών, Αμφισσας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας κ.ά. Η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων παρουσιάζει δυσκολίες, ξέρετε. Πρέπει να στέκεσαι από πάνω». Σηκώνομαι και δίνω το χέρι μου. Τη Θάλεια Καμπίτση, επί δεκαετίες γραμματέα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, την αγκαλιάζω. Ε τι, τόσα χρόνια γνωριμίας. Την επόμενη φορά θα σας διηγηθώ για την Τράπεζα Τροφίμων, το τελευταίο φιλανθρωπικό έργο του Γεράσιμου. Ιδέα έξυπνη και αποτελεσματική, για να βοηθηθούν όσοι πεινούν. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του άγιου αυτού ανθρώπου.



Επανόρθωση


Λάθη κάνουμε. Οχι γιατι είμαστε άνθρωποι και τέτοια χαζά. Στην καριέρα μου δύο φορές έχω κάνει λάθη σε κείμενα μου. Δυστυχώς εκεί που δεν το ήθελα. Τα τελευταία μου λάθη– ελπίζω– έγιναν στο κείμενο για τη μνήμη του Γεράσιμου Βσιλόπουλου. Κατ’ αρχήν στο όνομα της θυγατέρας του κας Μαρίας Αναγνωστοπούλου, μετόχου πλειοψηφίας της εταιρείας XENIA. Μέγιστο λάθος του savoir -vivre. Το 1992, όταν ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος επώλησε την πλειοψηφία των μετοχών στην DELHAIZE LE LION, τα καταστήματα της αλυσίδας ήταν 14, τα οποία έφθασαν σήμερα τα 265.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι η Τράπεζα Τροφίμων (και όχι Αποθήκη Τροφίμων) είναι ένα Φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα – το τελευταίο έργο που οραματίσθηκε και υλοποίησε ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, που ευτυχώς πρόλαβε να το δει να λειτουργεί –το οποίο μέσα στο 2011 μοίρασε σχεδόν 1.000.000 κιλά τρόφιμα σε αναξιοπαθείς συνανθρώπους μας σε όλη την Ελλάδα.