Πορτογαλία: Ισοδύναμα μέτρα αντί αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Οι αντιδράσεις στους δρόμους της Πορτογαλίας λύγισαν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης της Λισαβόνας, η οποία ανακοίνωσε και επίσημα πως δεν θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αντ’ αυτού θα εξετάσει ισοδύναμα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου -προαναγγέλλοντας φορολογικές αυξήσεις.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο ανέφερε πως ξεκινούν συζητήσεις με τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών για αυξήσεις στη φορολογία ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας.

Η Λισαβόνα σχεδίαζε να αυξήσει από το 11% στο 18% τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων, μειώνοντας παράλληλα τις εισφορές των εργοδοτών από το 23,75% στο 18%. Το μέτρο έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια πολίτες στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από το Μάιο του 2011 (οπότε και η χώρα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης) και έκανε την αντιπολίτευση να προειδοποιήσει πως εάν δεν εκτονωθεί το κλίμα, η Πορτογαλία «σε έξι μήνες θα έχει γίνει Ελλάδα».
Ο Κοέλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση φορολογικών αυξήσεων, ενδεχομένως στο φόρο εισοδήματος και το φόρο κεφαλαίου ή τη φορολογία στα τσιγάρα.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε πάντως πως εάν δεν βρεθεί λύση, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα στήριξης. «Η χώρα έχει δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει» είπε.
Από την πλευρά της, η τρόικα τηρεί επισήμως στάση αναμονής. «Είναι θέμα της κυβέρνησης το πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι, με την προϋπόθεση να εφαρμόζονται τα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε ενδεικτικά εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Θα εξετάσουμε τα νέα μέτρα» συμπλήρωσε, σημειώνοντας τη θέση των Βρυξελλών πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk