Θέατρο Νέου Κόσμου: Αντιμετωπίζει την κρίση με συμπαραγωγές

Στο πρόγραμμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου αποτυπώνεται το πρόβλημα και η λύση που αντιμετωπίζει σήμερα ο χώρος: Εχοντας κλείσει πλέον δέκα πέντε χρόνια ζωής με πλούσιο και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο ρεπερτόριο, το θέατρο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου συνεχίζει τροποποιώντας το πρόγραμμά του και τις πρακτικές του.

Στο πρόγραμμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου αποτυπώνεται το πρόβλημα και η λύση που αντιμετωπίζει σήμερα ο χώρος: Εχοντας κλείσει πλέον δέκα πέντε χρόνια ζωής με πλούσιο και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο ρεπερτόριο, το θέατρο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου συνεχίζει τροποποιώντας το πρόγραμμά του και τις πρακτικές του.

Χωρίς επιχορήγηση πλέον αντιμετωπίζει με δύο δικές του παραγωγές και μπόλικες συμπαραγωγές το ζήτημα, καθώς η οικονομική κρίση χτύπησε και τη δική του πόρτα. Με το δεδομένο ότι κατά τη σεζόν 2010-2011 δεν δόθηκαν επιχορηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και πέρυσι παρότι εγκρίθηκαν τα ποσά (ως τώρα τουλάχιστον) δεν έχει γίνει καμμία εκταμίευση, οδηγείται σε άλλες λύσεις και άλλους δρόμους.

Με όχημα τις συμπαραγωγές προτείνει ένα πλούσιο σε αριθμό και ποικιλία ρεπερτόριο που δεν προδίδει την μέχρι τώρα πορεία του θεάτρου _ενώ ο ίδιος επιλέγει να σκηνοθετήσει ένα σύγχρονο σκωτσέζικο έργο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει ως εξής:
Η ρομαντική μου ιστορία του D. C. Jackson
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ
«Πού συναντάει κανείς ανθρώπους; Πού γνωρίζονται οι άνθρωποι; Σε παμπ; Στο γυμναστήριο; Στο σουπερμάρκετ; Θα σας πω εγώ πού. Αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου πριν να πάρεις το πτυχίο σου, θα παντρευτείς κάποια συνάδελφό σου. Δεν κάνω πλάκα. Είναι απλό. Ξέρετε πώς αναπαράγονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας; Τα βάζουν στο ίδιο κλουβί».

H Ρομαντική μου ιστορία του νεότατου σκωτσέζου συγγραφέα D. C. Jackson είναι ένα έργο που με εργαλείο το χιούμορ μιλάει για τη μοναξιά, τη δυσκολία της επικοινωνίας, την αυταπάτη, την αγάπη, την πάλη των δύο φύλων και τους συμβιβασμούς. Ένα έργο για τη δύσκολη προσπάθεια των ανθρώπων να δημιουργήσουν σχέσεις, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς, που προσγειώνει απότομα τους 35άρηδες στην ενήλικη ζωή.
Το έργο παίχτηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2010 και έκτοτε έχει φτάσει ως την Αμερική και την Αυστραλία, παντού με μεγάλη επιτυχία. Στην αρχή την ιστορία την παρακολουθούμε από τη σκοπιά του άντρα, που υποτίθεται ότι προσπαθεί να βγει από μια σχέση που δημιούργησε με μια συνάδελφο μόλις έπιασε δουλειά στο γραφείο. Όμως την ιστορία την ακούμε και από την πλευρά της γυναίκας και τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης από 15.11.12 μέχρι 25.11.12 και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από 12.12.2012 μέχρι 28.4.2013.

– Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη του Βασίλη Ρίσβα και της Ρεγγίνας Καπετανάκη / Θέατρο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη, Μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης
Ο Μπρίλης, το τολμηρό μικρό αστεράκι, γεννιέται σ’ έναν μακρινό γαλαξία. Του λείπει όμως η μία του αχτίδα. Αυτό δεν τον εμποδίζει να δραπετεύσει απ’ την ουράνια κούνια του και να βουτήξει στο άγνωστο. Σ’ αυτό το ταξίδι συναντάει περίεργα όντα, παράξενους κόσμους, μέχρι που καταλήγει στο βυθό της θάλασσας! Εκεί γίνεται φίλος με τον Αστερία, που είναι μακρινός του ξάδερφος, και με τον Μέμο, το αστείο χταποδάκι. Αυτοί οι δύο φίλοι θα του προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο: ελπίδα για ζωή και μια καινούργια αχτίδα! Ο Μπρίλης επιστρέφει στο γαλαξία του πιο δυνατός από ποτέ κι έτοιμος για νέες περιπέτειες.
Καθημερινά σε νοσοκομεία και ιδρύματα και κάθε Κυριακή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Από 2.12.2012

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Παράσταση που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ «Επινοώντας την παράσταση»
– Σσς Κάποιος έρχεται! [Από την ομάδα Ω2]
Σκηνοθεσία: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Ζερίτης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ισιδώρα Μπουζιούρη, Δραματουργία: Νεφέλη Μαϊστράλη, Σκηνικά-κοστούμια: Ηρώ Καρρά, Μουσική επιμέλεια – Στίχοι: Σταύρος Γιαννουλάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ηρώ Καρρά, Χάρης Κρεμμύδας, Νιόνια Μαλεφάκη, Αριστέα Σταφυλαράκη
Έχετε πρόβλημα προσωπικό, οικονομικό, ψυχολογικό και θέλετε να το μοιραστείτε; Φοβάστε να μιλήσετε σε κάποιο δικό σας πρόσωπο για να μην εκτεθείτε; Αισθάνεστε ότι κανείς δε σας καταλαβαίνει; Η ομάδα ω² δεν βρίσκει τη λύση, ούτε καν την ψάχνει. Σσς Κάποιος έρχεται! Μια πολιτική επινοημένη κωμωδία.
Από 1.10.2012 μέχρι 30.10.2012

– Athens Video Dance Project [Από την Team Progressive]
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται video προβολές, παραστάσεις χορού, εγκαταστάσεις, προβολές φωτογραφιών χορού.
Από 3.10.2012 μέχρι 7.10.2012

– Ψυχολογία Συριανού Συζύγου του Εμμανουήλ Ροΐδη [Από την ομάδα GAFF]
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη, Μουσική: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Σκηνικά: Δέσποινα Γαμβρούδη, Κοστούμια: Αγγελική Καραμούτσου, Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Η Ψυχολογία Συριανού Συζύγου είναι ένα από τα διηγήματα της τελευταίας φάσης του ροϊδικού έργου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα δείγμα του ανατρεπτικά ειρωνικού ύφους του Ροΐδη με δόσεις σάτιρας για τα λογοτεχνικά δεδομένα της Ελλάδας και όχι μόνο.
Ένας ορκισμένος εργένης ερωτεύεται παράφορα μια νέα και, για να μπορέσει να απαλλαγεί από την «κατάστασιν ερωτευμένου», κάνει το προφανές… την παντρεύεται. Όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνει ότι ο έρωτας, αντί να κοπάσει, έχει φουντώσει… Και τότε αρχίζει το προσωπικό του παραλήρημα και οι εφιαλτικές νύχτες του, στοιχειωμένες από υποψήφιους εραστές, εκνευριστικές χοροεσπερίδες και προκλητική κοκέτικη συμπεριφορά της γυναίκας του. Ο ήρωας θα βρει τη λύση και θα μπορέσει να καταλαγιάσει τον πυρετό του καταφεύγοντας στο λυτρωτικό «κινίνο»….
Από 5.10.2012 μέχρι 7.1.2013

Πυξίδες [Από την ομάδα ΟΨ]
Σκηνική σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Παπαϊακώβου, Σκηνογραφία: Κώστα Δριμυλής, Φωτισμοί: Παναγιώτης Τσάγκας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Παπαϊακώβου, Αλεξάνδρα Κολέτσου, Νίκη Προδρομίδου
Με άξονα σύνθετες μορφές αναπαράστασης, το πολυδρώμενο «ΠΥΞΙΔΕΣ – ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ» ανιχνεύει εκφραστικά αρχέτυπα από τον Αρχαίο Δραματικό Λόγο και τη Σύγχρονη Ποιητική του Γ. Ρίτσου, ως εμβληματικά σύμβολα-πυξίδες, που αντανακλούν νοηματικές όψεις των μεταμορφώσεων του φωτός -έπεα πτερόεντα.
Από 11.10.2012 μέχρι 28.10.2012

– Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε [Από την ομάδα amour-amour ]
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Δήμητρα Κονδυλάκη, Σκηνικά – Κοστούμια: Φωτεινή Γεωργίου
Παίζει η Δέσποινα Παπάζογλου
Βασισμένη κυρίως στα ποιήματα της πρώτης εποχής του Παρισιού (1945-1950), που αναφέρονται στον τότε σύντροφο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου, Χαβιέ Βιλατό, ανηψιό του Πικάσο, στην αριστουργηματική της Αντίστροφη αφιέρωση που γράφει το 1985 για τον Εμπειρίκο και στην ανέκδοτη αλληλογραφία της προς τον τελευταίο, η παράσταση αναζητά την ταυτότητα της ποιήτριας μέσα από την «υπερπραγματική» της αποτύπωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη βασανιστική, συναρπαστική, αγχωτική, αυτοσαρκαστική, βίαιη αλλά κι ευφορική της σχέση με τον ποιητικό λόγο
Από 15.10.2012 μέχρι 23.10.2012

– Το χέρι του Τιμ Κράουτς [Από την Protasi New Works]
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Παίζει η ηθοποιός: Θεοδώρα Τζήμου
Γραμμένο από τον Άγγλο συγγραφέα Tim Crouch το θεατρικό My Arm έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές από το 2003 που πρωτοπαίχτηκε στην Αγγλία και μετά στα διάφορα μέρη του κόσμου που ανέβηκε. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε όταν ήταν πολύ μικρή να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης.
Από 17.10.2012 μέχρι 6.1.2013

– Η αναγνώριση του Άκη Δήμου [Από την ομάδα ΛΕΞΕΙΣ]
Σκηνοθεσία: Γιώτα Φέστα, Σκηνικά-Κοστούμια: Καλλιόπη Σταματάρη, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Μοθωναίος
Παίζει η Γιώτα Φέστα
Μια γυναίκα μπροστά στο πτώμα ενός άνδρα.
Τον καλεί, του γράφει, τον φωνάζει.
Αφηγείται την ιστορία δυο εραστών.
Προσπαθεί να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.
Από 22.10.2012 μέχρι 8.1.2013

Θέατρο για εφήβους
– Όρνιθες του Αριστοφάνη (διασκευή για εφήβους) [Από την ομάδα 4Frontal]
Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Μουσική σύνθεση: Σπύρος Πανταζής, Βοηθός σκηνοθέτη: Αριστέα Σταφυλαράκη, Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ζωή Λυμπεροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γρηγόρης Λιακόπουλος
Ένα φρέσκο θεσμό στην Ελλάδα, που συνδυάζει τη θεατρική πράξη και τη νέα παιδαγωγική προτείνει η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη είναι ένα κείμενο οικείο και ελληνικό που διδάσκονται, θα διδαχθούν ή έχουν διδαχθεί οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η θεματική του έργου εμπλουτίζει τη φαντασία και διευρύνει τους σύγχρονους πολιτικούς και περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς: πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία γύρω μας, πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, πώς η ουτοπία μιας καλύτερης Πολιτείας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Είναι μια σκηνική πράξη που μπορεί να διευρύνει την πολιτική σκέψη: ο Αριστοφάνης προτείνοντας μια ουτοπία, τη Νεφελοκοκκυγία, μας φέρνει αντιμέτωπους στο «εδώ και τώρα» της σκηνής, για να φανταστούμε μια καλύτερη κοινωνία και να σκεφτούμε από κοινού πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε την παρούσα.
Από 27.10.2012 μέχρι 8.12.2012

– Ο Γιαννάκης, παράσταση βασισμένη σε λαϊκό παραμύθι [Από την καλλιτεχνική εταιρεία art] / θέατρο για παιδιά
Κείμενο: Γιοβάννα Μακκά, Σκηνοθεσία: Νικολέττα Βλαβιανού, Μουσική: Κωνσταντίνος Ψάλλας, Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Καλλιτεχνική εταιρεία art.
Ερμηνεύει η ομάδα art: Νικολέττα Βλαβιανού, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ελένη Καρβέλη, Γιοβάννα Μακκά, Ρεγγίνα Παντελίδη, Τάσος Πυργιέρης
Μέσα από τα παραμύθια της γιαγιάς γνωρίζουμε τον Γιαννάκη. Ένα παιδί δώδεκα χρόνων που ήρθε στη ζωή απ’ τα δάκρυα μιας τσοπάνισσας. Ο τσοπάνος πατέρας του, με την τρυφερότητά του, του δίνει το εισιτήριο για το μεγάλο παλάτι και την αγκαλιά του βασιλιά. Όμως, ο Γιαννάκης παρακούει την μητέρα του κι έτσι στο δρόμο προς το παλάτι μπλέκεται σ’ ένα κουβάρι που μόνο θεϊκή δύναμη μπορεί να λύσει. Ώσπου να βρεθεί η λύση, ο Γκρινιάρης, ένας γκρινιάρης δουλευτής, και τα κακόβουλα σχέδιά του, έρχονται να ταράξουν τον φίλο μας και να του χαρίσουν τρομερές ταλαιπωρίες. Πηγάδια, κήποι που μοιάζουν φυλακές, στοιχήματα αγωνίας, μέλισσες, αετοί, μερμύγκια βρίσκονται στον δρόμο του Γιαννάκη. Μια μεγάλη αλήθεια σφραγίστηκε με όρκο να μην αποκαλυφθεί. Το μυστικό φυλάγεται καλά στα χέρια του Γκρινιάρη αλλά όχι για πολύ.
Από 28.10.2012 μέχρι 28.4.2013

– Τα άγρια αγόρια
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Σάκης Παπακωνσταντίνου, Δραματουργική επεξεργασία: Λουίζα Αρκουμανέα, Φωνητική διδασκαλία – Τραγούδι: Χριστόφορος Σταμπόγλης, Σκηνικά – Φωτισμοί: Σταύρος Παπαγιάννης, Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, Video installations: Χάρης Λαλούσης, Επιμέλεια μουσικής: Ευθύμης Θεοδόσης, Κοστούμια: Νικόλας Γεωργίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Σωτήρης Μεντζέλος, Κώστας Σκύλος, Αινείας Τσαμάτης, Γιώργος Φλωράτος, Ιάσων Παπαματθαίου, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Νίκος Σεβαστόπουλος
Μια ομάδα νεαρών πειρατών οργανώνει την επίθεσή της ενάντια στην πιο πλούσια γυναίκα του κόσμου. Παιδιά του περιθωρίου, του δρόμου και της παρανομίας, άριστα εκπαιδευμένα στην τέχνη του ανταρτοπόλεμου, χωρίς πολιτική ατζέντα αλλά με οδηγό το άγριο ένστικτό τους, ετοιμάζουν τη δυσκολότερη μάχη της ζωής τους, ενώ παράλληλα η εχθρός τους συνεχίζει αμέριμνη τις φιλανθρωπίες της.
Από 1.11.2012 μέχρι 2.12.2012

– Ο βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ [Από την ομάδα Buzz]
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου, Σκηνικό: Νίκος Δεντάκης – Γεωργία Μπούρδα, Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα, Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μιχάλης Τιτόπουλος, Δάφνη Δαυίδ, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος
Ένας πανέμορφος βυσσινόκηπος που αναφέρεται στο «Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν» της Ρωσίας πρόκειται να κοπεί και να χαθεί, γιατί δεν είναι πια «αποδοτικός». Μαζί του τελειώνει και χάνεται μια εποχή πολυτέλειας, ανεμελιάς και ταυτόχρονα χυδαιότητας, βρωμιάς και διαφθοράς.
Γύρω και μέσα σ’ αυτόν τον εξαίρετο κήπο ζουν άνθρωποι άξεστοι, απαίδευτοι, σοβαροφανείς, αδρανείς και νωθροί, συναισθηματικά ανάπηροι, ανίκανοι να αγαπήσουν πραγματικά και να κοιτάξουν έξω από το Εγώ τους, αλλά ταυτόχρονα άνθρωποι ευαίσθητοι, χαρισματικοί, εργατικοί, με όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο. Άνθρωποι με παράφορη ανάγκη να συνευρεθούν και να γεφυρώσουν την ερημιά τους, αλλά τόσο ανίκανοι να το πραγματοποιήσουν. Πρόσωπα τραγικά, σε ένα κωμικό ποίημα για το βαθύ και το ασήμαντο, το υψηλό και το γελοίο.
Από 5.11.2012 μέχρι 23.4.2013

– Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ (διασκευή για εφήβους) [Από ομάδα 4Frontal] / θέατρο για εφήβους
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Μουσική Σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης- Σπύρος Πανταζής, Βοηθός Σκηνοθέτη: Θανάσης Ζερίτης, Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Αριστέα Σταφυλαράκη
Από 15.12.2012 μέχρι 27.4.2012

– Βάκχες του Ευριπίδη [Από την ομάδα Grasshopper]
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος, Σκηνικά – Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μοθωναίος, Άρης Μπαλής, Έκτορας Λυγίζος
Μετά τον περσινό Θείο Βάνια, ο Έκτορας Λυγίζος και η εταιρεία Grasshopper συνεχίζουν την επανάγνωση κλασικών θεατρικών κειμένων, επιχειρώντας αυτή τη φορά μια διασκευή τής τελευταίας τραγωδίας του Ευριπίδη για τρεις άνδρες ηθοποιούς, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή του έργου, και διερευνώντας τι μπορεί να σημαίνει διονυσιασμός, πίστη, λατρεία και λαϊκή σοφία σήμερα.
Από 12.1.2013 μέχρι 10.3.2013

– Νιου Γουόρλντ [Από την ομάδα 3+3=7]
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Δενδρινός, Κείμενο – Δραματουργική επεξεργασία – Μουσική επιμέλεια: 3+3=7, Σκηνικά – Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου, Μουσική: Δημήτρης Τζιμέας, Γραφιστικά: Φώτης Καλαφάτης
Παίζουν: Μάγια Ανδρέου, Άρης Λάσκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελεάνα Στραβοδήμου
Μια παράσταση για το… κοντινό μέλλον του 2031, βασισμένη στο «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Το 1948 ο Τζορτζ Όργουελ γράφει το βιβλίο αυτό και κάνει το εξής: αντιστρέφει τα νούμερα εκείνης της χρονιάς, παίρνει τις καταστάσεις της εποχής του, τις πάει στα άκρα & τις μεταφέρει στο 1984, όπου το καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού έχει κυριεύσει τα πάντα…
Η ομάδα χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο τέχνασμα και κάπου εκεί, στο 2031 πια, μπλέκονται η «Νέα Ομιλία» με τα greeklish, οι «Τρύπες Μνήμης» όπου χάνονται όλα τα απομεινάρια της «παλιάς» ζωής με το instagram, οι πανταχού παρούσες κάμερες με διάφορα smart phone apps. Δίπλα σ’ αυτά, η ωμοφαγία, η Γιόγκα, η πιλάτες & το πολιτικώς ορθό, το εφήμερο σεξ, η τεχνητή γονιμοποίηση, η αγορά εργασίας (;), το facebook & το φλούο, όπως περνούν μέσα από δημοσιευμένα άρθρα εφημερίδων, αγγελίες, προσωπικά κείμενα, μέχρι και αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ζωντανεύουν & αναπαριστάνουν τον νέο μας κόσμο, τον ΝΙΟΥ ΓΟΥΟΡΛΝΤ, του 2031 πια…
Και η ομάδα αναρωτιέται… Να πούμε ζήτω; Ή μάλλον «Γουάτ δε φακ; Λάικ και Σέαρ!»;
Από 14.1.2013 μέχρι 19.3.2013

– Καρφί σε τοίχο του Λευτέρη Καταχανά
Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου, Μουσική: Μιχάλης Καταχανάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Λευτέρης Καταχανάς
Υπάρχουν σκέψεις που ποτέ δεν παίρνουν τη μορφή λόγου, συναισθήματα που εκφράζονται μόνο με μια κίνηση, πράξεις που γίνονται σε χρόνο που μπορεί να μην έρθει ποτέ, σχέδια που μένουν για πάντα σχέδια. Τι επηρεάζει τη σχέση δύο ανθρώπων; Γιατί λέγονται όσα λέγονται, και αυτά τα ίδια λόγια τι απαντήσεις φέρνουν και τι πράξεις πυροδοτούν; Τι μπορεί να συνδέει το πριν το τώρα και το μετά;
Δύο ηθοποιοί. Έξι πρόσωπα. Τρεις διαφορετικές ιστορίες που φτιάχνουν ένα γαϊτανάκι καθώς ξετυλίγονται η μία μέσα στην άλλη με σημείο αναφοράς μια κουκίδα στον τοίχο.
Από 7.1.2013 μέχρι 23.4.2013
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk