Ενας άγγλος dealer κρίνει τη βιωσιμότητα της ΑΕΚ

Σε διάστημα 10 μηνών, αυτό που ορίζεται και ως το τελευταίο της (περίπου) διετούς θητείας του στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο κ. Σταύρος Αδαμίδης βρέθηκε αναμεμειγμένος σε οκτώ διαφορετικά deals με υποψήφιους επενδυτές που (κάποιοι όντως και άλλοι υποτίθεται ότι) ενδιαφέρθηκαν για την αγορά της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Ολοι οι θησαυροί αποδείχθηκαν «άνθρακες», κάποιες συζητήσεις προκάλεσαν εύλογες υποψίες ότι ήταν «σκηνοθετημένες» προκειμένου η τότε διοίκηση να κερδίσει χρόνο για να ψάξει άλλες λύσεις δίχως την πίεση του κόσμου και των ΜΜΕ, όμως εν τέλει ο κ. Αδαμίδης αποχώρησε άπραγος τον Φεβρουάριο του 2012. Ωστόσο το deal που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας τότε φαίνεται ότι έχει κάποιες καλές πιθανότητες να γίνει τώρα χάρη (και) σε δικές του προσπάθειες.

Σε διάστημα 10 μηνών, αυτό που ορίζεται και ως το τελευταίο της (περίπου) διετούς θητείας του στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο κ. Σταύρος Αδαμίδης βρέθηκε αναμεμειγμένος σε οκτώ διαφορετικά deals με υποψήφιους επενδυτές που (κάποιοι όντως και άλλοι υποτίθεται ότι) ενδιαφέρθηκαν για την αγορά της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Ολοι οι θησαυροί αποδείχθηκαν «άνθρακες», κάποιες συζητήσεις προκάλεσαν εύλογες υποψίες ότι ήταν «σκηνοθετημένες» προκειμένου η τότε διοίκηση να κερδίσει χρόνο για να ψάξει άλλες λύσεις δίχως την πίεση του κόσμου και των ΜΜΕ, όμως εν τέλει ο κ. Αδαμίδης αποχώρησε άπραγος τον Φεβρουάριο του 2012. Ωστόσο το deal που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας τότε φαίνεται ότι έχει κάποιες καλές πιθανότητες να γίνει τώρα χάρη (και) σε δικές του προσπάθειες.

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Σταύρος Αδαμίδης είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται απόλυτα ο εφοπλιστής κ. Δημήτρης Βιντιάδης, μέσω του οποίου η ΑΕΚ έφθασε στο σημείο της ενδελεχούς εξέτασης από τον άγγλο dealer κ. Κιθ Χάρις, ο οποίος και θα αποφασίσει αν η επένδυση στην κιτρινόμαυρη εταιρεία είναι συμφέρουσα για τον άγνωστο Χ (ή μήπως για ένα γκρουπ επενδυτών;) που θέλει να μπει στο ποδόσφαιρο και ψάχνει για ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Ο κ. Χάρις πέρασε ένα τριήμερο (14-17/9) στην Αθήνα για να κάνει την αυτοψία του. Επισκέφθηκε το προπονητικό κέντρο των Σπάτων, είδε από ελικόπτερο τον χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας ο οποίος προαλείφεται για να στεγάσει ξανά την προσφυγοπούλα ΑΕΚ και παρακολούθησε τον αγώνα της ομάδας με τον Αρη στο ΟΑΚΑ. Αποχώρησε δηλώνοντας ικανοποίηση για την προοπτική που έχει το project ΑΕΚ, ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Ενωση δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή (πρωταθλήματος δεύτερης ταχύτητας) ομάδα που ο αποκαλούμενος και «Mr. Fix it» περνάει από το μικροσκόπιό του.
Αναζητώντας «συμπαίκτες»
Τα χρήματα που απαιτούνται ώστε η ΑΕΚ να αποκτήσει «καθαρή» θέση ως το ερχόμενο καλοκαίρι καλύπτοντας όλα τα φυσικά πρόσωπα στα οποία οφείλει χρήματα (και έχοντας πλέον μπροστά της μόνο τις διακανονισθείσες προς το Δημόσιο και την Εφορία οφειλές) αντιστοιχούν σε 14-15 εκατ. ευρώ. Ποσόν το οποίο δεν προτίθεται ασφαλώς να καταβάλει ο 32χρονος εφοπλιστής κ. Βιντιάδης, ο οποίος είχε εξαρχής ενημερώσει τους άμεσα εμπλεκομένους (με ρόλο διαμεσολαβητών) στο deal κκ. Αδαμίδη και Γιάννη Βούρο ότι θα ήθελε να γίνει συμμέτοχος σε ένα επενδυτικό σχήμα, συμβάλλοντας στην προσπάθειά με 1-1,5 εκατ. ευρώ.
Μέσα από την αναζήτηση για επίδοξους «συμπαίκτες» και (συν)αγοραστές, ο κ. Βιντιάδης έφθασε στην άκρη του νήματος, στον πρόεδρο της επενδυτικής τράπεζας Sheymour Pierce κ. Χάρις (και πρώην επικεφαλής της Football League στην Αγγλία). Και όταν ο τελευταίος έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική ομάδα με το ένδοξο παρελθόν και το ζοφερό μέλλον, ενεργοποιήθηκε μία σειρά διεργασίες η οποία οδήγησε στα σημερινά δεδομένα: η ΑΕΚ περιμένει να ενημερωθεί αν ο άγγλος dealer θα ανάψει το πράσινο φως για την αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό status της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ ή αν θα θεωρήσει την επένδυση ασύμφορη αφήνοντας την Ενωση στη μίζερη πραγματικότητά της.
Τα αρνητικά δεδομένα
Οταν οι συζητήσεις για μια επιχειρηματική κίνηση έχουν φθάσει σε τόσο προχωρημένο στάδιο, τα όποια θετικά στοιχεία φέρνουν τις δύο πλευρές πιο κοντά μπαίνουν στην άκρη και οι εμπλεκόμενοι εστιάζουν στο αν τα εμπόδια που ορθώνονται για την ολοκλήρωση του deal είναι εφικτό να υπερπηδηθούν. Ο κ. Χάρις έχει πειστεί για τη δυναμική του κόσμου της ΑΕΚ, βρίσκει θετική την προσέγγιση της διοίκησης όσον αφορά τη δραστική μείωση του μπάτζετ και τον καταρτισμό ενός ρόστερ χαμηλού μέσου όρου ηλικίας και ελπιδοφόρου, ενώ του άρεσε η προοπτική κατασκευής γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς ως Αγγλος έχει την παγιωμένη άποψη ότι οι επιτυχημένες (οικονομικά και εμπορικά) έδρες είναι αυτές που φιλοξενούνται μέσα σε γειτονιές (π.χ. Τσέλσι, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Εβερτον κ.ά.).
Ωστόσο οι προβληματισμοί του κ. Χάρις για θέματα οικονομικής φύσεως είναι αυτοί που κάνουν τους διοικούντες την ΑΕΚ να ανησυχούν. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι κάποιος θέλει να «σπρώξει» στο ποδόσφαιρο 15 εκατ. ευρώ αγνώστου προελεύσεως ή «καθαρότητας» (δίχως αυτό ασφαλώς να αποτελεί μομφή, απλώς το λαμβάνουμε υπ’ όψιν ως ένα σενάριο), θα σκεφθεί δύο και τρεις φορές να το πράξει σε μια αγορά που δεν του εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα των κεφαλαίων του. Πόσω μάλλον κάποιος που θέλει να επενδύσει «καθαρό» χρήμα και προσβλέπει σε μελλοντικά κέρδη έχοντας ως κίνητρό του τη νομιμότητα.
Επίσης ο κ. Χάρις δεν απογοητεύθηκε μεν από τις εγκαταστάσεις που είδε στα Σπάτα και στις οποίες δουλεύουν καθημερινά η ομάδα και η εταιρεία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ενθουσιάστηκε και από την προοπτική του προπονητικού κέντρου, το οποίο κόστισε στον κ. Νίκο Νοτιά τρεις φορές περισσότερο από την πραγματική αξία του και δεν παρέχει καν τη δυνατότητα στέγασης των παιδιών που προέρχονται από την επαρχία και ανήκουν σε ακαδημίες και δεύτερη ομάδα, με συνέπεια η ΠΑΕ να πληρώνει ενοίκια για τη διαμονή τους στην Αθήνα.
Σπάτα – Νοτιάς και ρύθμιση χρεών
Επιπροσθέτως η ΑΕΚ οφείλει ήδη 1,2 εκατ. ευρώ στον κ. Νοτιά για τα πρώτα δύο χρόνια χρήσης του προπονητικού κέντρου, ενώ βάσει της σύμβασης με τη Μεσογαία ΑΕ (συμφερόντων του χιώτη επιχειρηματία, στην οποία ανήκει το έργο) η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ θα πρέπει να καταβάλει ενοίκιο ύψους 612.000 ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, δίχως όμως μετά το πέρας αυτών οι εγκαταστάσεις να μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία της! Εν ολίγοις ο κ. Χάρις απεφάνθη ότι η σχέση κόστους και ανταποδοτικότητας του προπονητικού κέντρου των Σπάτων είναι ασύμφορη!
Τέλος, ο κ. Χάρις είναι ενήμερος για το ότι η ΠΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Εφορία για νέα ρύθμιση του χρέους προς αυτήν ζητώντας τη μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 28 σε 60. Ωστόσο δεν μπορεί να είναι και βέβαιος ότι αυτή η επιθυμία της ΑΕΚ θα εισακουστεί. Διότι είναι διαφορετική η κατάσταση για έναν dealer όταν γνωρίζει εξαρχής ποιο είναι επακριβώς το καθεστώς αποπληρωμής των οφειλομένων (αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ πρέπει να καταβάλλει περίπου 700.000 ανά 30 ημέρες) από το να κάνει υποθέσεις και να ετοιμάζει μπάτζετ με «αν» και «εφόσον».
Οι άλλες (δύο) εναλλακτικές…
Η κίνηση του Μαύρου και η υπομονή του Νικολαΐδη

Ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Θωμάς Μαύρος (ο οποίος δεν κλήθηκε ποτέ από τους κκ. Δ. Βιντιάδη και Κ. Χάρις έστω για μια συζήτηση που αφορά το deal και αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν υπολογίζεται για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ εφόσον προκύψει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό) ετοιμάζει το δικό του σχέδιο για την περίπτωση που προκύψει ναυάγιο.
Επιθυμία του κ. Μαύρου είναι να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ενωσίτες γίνεται. «Θέλω ευρύτητα του σχήματος, περισσότερες φωνές, αληθινούς ΑΕΚτζήδες που θα μπορούν να συνδράμουν και οικονομικά» είχε πει στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ κ. Ανδρέα Δημητρέλο όταν (προτού ακόμη εμφανιστούν οι κκ. Χάρις και Βιντιάδης) πίεζε για τη σύσταση νέου ΔΣ. Ο κ. Μαύρος ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνήσει με περισσότερους από 20 επιφανείς ΑΕΚτζήδες για την είσοδό τους στη νέα διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι έκαστος θα συνδράμει με 100.000 ευρώ ώστε με ένα ποσό κοντά στα 2-2,5 εκατ. ευρώ να εκκινήσει μια νέα προσπάθεια.
Την ίδια ώρα ο άλλοτε πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Ντέμης Νικολαΐδης (ο οποίος προετοίμαζε τη δική του κίνηση, αλλά από σεβασμό έκανε πίσω όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο κ. Μαύρος) παραμένει «σιωπηλός», ενώ φήμες θέλουν να σχεδιάζει την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ αν τελικά επέλθει το απευκταίο σενάριο της πτώχευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk