Ποιος θα πληρώσει το κούρεμα;

Ο έλεγχος του ελλείμματος παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς στην παρούσα φάση θεωρείται ότι δεν είναι εφικτό να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, το οποίο επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κοινοτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «το σχέδιο για την Ελλάδα είναι και παραμένει η μείωση του ελλείμματος».

Ο έλεγχος του ελλείμματος παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς στην παρούσα φάση θεωρείται ότι δεν είναι εφικτό να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, το οποίο επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κοινοτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «το σχέδιο για την Ελλάδα είναι και παραμένει η μείωση του ελλείμματος». Αυτό άλλωστε τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο. «Περιμένω να ρυθμίσετε το έλλειμμα. Αν το κάνετε, εμείς θα φροντίσουμε για το θέμα του χρέους» φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μήνυμα της γερμανίδας καγκελαρίου προς τον έλληνα Πρωθυπουργό.
Βεβαίως το ΔΝΤ θέτει πιεστικά προς την ΕΕ και την ΕΚΤ θέμα βιωσιμότητας του χρέους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα (μεγαλύτερη ύφεση, μηδενικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κτλ.), ο στόχος για διαμόρφωση του χρέους στο 120% το ΑΕΠ το 2020 φαίνεται ανέφικτος. Το Ταμείο, το οποίο αναμένει να εισπράξει από την Ελλάδα περίπου 9,5 δισ. ευρώ το 2014 και 10,8 δισ. ευρώ το 2015, συνδέει τη συγκατάθεσή του στην εκταμίευση της επόμενης δόσης με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η στάση του Ταμείου σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας του. Οπως εξηγούν, «το ΔΝΤ από το καταστατικό του δεν μπορεί να δανείζει χώρες με μη βιώσιμο χρέος και έχει ένα εσωτερικό ζήτημα». Ως εκ τούτου πιέζει έντονα για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν – εκ νέου – βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όπως το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος (δημόσιος) τομέας, το επονομαζόμενο OSI.
Ωστόσο στην παρούσα φάση, οι δημοσιονομικά υγιείς χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ούτε θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση του χρέους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επωμισθούν σημαντικές ζημιές. Με τη Γερμανία μάλιστα να βαδίζει σε εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο, η καγκελάριος Μέρκελ θεωρείται αδύνατον να συναινέσει. Αντίστοιχες δυσκολίες συναντούν προτάσεις που θέλουν την ΕΚΤ να προχωρεί σε «κούρεμα», επιμήκυνση ή ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. «Η ΕΚΤ δέχεται έντονη κριτική από την Bundesbank για το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα και δύσκολα θα προχωρήσει σε διευκολύνσεις προς την Ελλάδα, οι οποίες θα αυξήσουν το ρίσκο που έχει αναλάβει» αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Αλλά ούτε προτάσεις που θέλουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνεται μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, θεωρούνται εφικτές. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει έλληνας τραπεζίτης, «ακόμα και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω του ESM δεν έχει προχωρήσει επειδή αντιδρά η Γερμανία, η οποία ζητεί να γίνει από τον ESM αλλά με την εγγύηση του Ισπανικού Δημοσίου. Δηλαδή, δημοσιονομικά είναι δώρον άδωρον».
Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να μεταφέρεται εκ των πραγμάτων στις ελληνικές καλένδες, κοινοτικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι ο σκόπελος του ΔΝΤ θα ξεπεραστεί με κάποιον τρόπο εσωτερικά στην Ουάσιγκτον. «Το τι είναι βιώσιμο και το τι δεν είναι βιώσιμο είναι θέμα ορισμού. Αλλωστε και ο σημερινός ορισμός του βιώσιμου χρέους για 120% του ΑΕΠ είναι αυθαίρετος και υψηλός» αναφέρουν.

Η στάση της ΕΚΤ και της Bundesbank
Πόσο εφικτή μπορεί να είναι η επιμήκυνση

Στις ασφυκτικές πιέσεις των Γερμανών για μείωση του ελλείμματος η ελληνική πλευρά ζητεί την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά δύο χρόνια, κάτι που οι αγορές φαίνεται να θεωρούν πολύ πιθανόν. Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα φαίνεται ότι περνά από την ΕΚΤ. Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα αν αυτό προϋποθέτει πρόσθετη χρηματοδότηση. «Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα» αναφέρουν κοινοτικές πηγές.
Βεβαίως η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η επιμήκυνση μπορεί να γίνει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τους πιστωτές μας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο μόνος εφικτός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να επιτραπεί στην ελληνική πλευρά να αυξήσει τον δανεισμό της μέσω εντόκων γραμματίων. Οπως εξηγούν, «στο πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπεται ότι από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων. Αν χαλαρώσει ο όρος αυτός και συνεχίσει η ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, τότε θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση του προγράμματος χωρίς επιβάρυνση των εταίρων μας».
Στην περίπτωση αυτή το βάρος επωμίζεται η ΕΚΤ, η πολιτική της οποίας για απεριόριστη αγορά ομολόγων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα βρίσκεται στο στόχαστρο της Bundesbank. Επιπλέον το κόστος δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων είναι σχετικά υψηλό και θα επιβαρύνει τις δαπάνες για τόκους δυσκολεύοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk