Ο «Αρχηγός» με τα δύο πρόσωπα

Ο «Αρχηγός», όπως θέλουν να τον αποκαλούν, της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος άρχισε μεθοδικά να χαράζει μια στρατηγική φαινομενικής μετάλλαξης του κόμματός του από τραμπούκικο περιθωριακό, φασιστικό κόμμα σε κόμμα που συνδιαλέγεται πλέον με την εξουσία.

Ο «Αρχηγός», όπως θέλουν να τον αποκαλούν, της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος άρχισε μεθοδικά να χαράζει μια στρατηγική φαινομενικής μετάλλαξης του κόμματός του από τραμπούκικο περιθωριακό, φασιστικό κόμμα σε κόμμα που συνδιαλέγεται πλέον με την εξουσία.
Φυσικά για να το κάνει αυτό θα πρέπει πρώτα να πείσει τους ομοϊδεάτες του ότι παραμένει «επαναστατικό» κόμμα της Ακρα Δεξιάς, ότι διατηρεί «τάγματα εφόδου», ότι εξακολουθεί να κυνηγά μετανάστες, ότι δεν θα πάρουν τα μυαλά του αέρα επειδή κάποια μίντια χαϊδεύουν το κόμμα του. Αυτή η διπλή τακτική, δηλαδή της προσέγγισής του προς το σύστημα και της διατήρησης της σούπερ εθνικιστικής ιδεολογίας, τον αναγκάζει σε παλινωδίες, να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Ιανό, τον θεό με τα δύο πρόσωπα.
Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που ο «Αρχηγός» συχνά επαναλαμβάνει: «Θέλω να πω σε όσους λένε ότι η Χρυσή Αυγή έγινε συστημική πως εμείς είμαστε αμετανόητοι».
Τα δύο πρόσωπα του Ιανού: το πεζοδρόμιο και το Κοινοβούλιο, η αρβύλα και η ένταξη στα άκρα έστω του συστήματος. Το παρελθόν, όπως βεβαιώνουν παλιά στελέχη του, διδάσκει. Τα φαιοκόκκινα τάγματα του Ρεμ και ο αποδεκτός από τα αστικά σαλόνια Αδόλφος Χίτλερ. Με αναφορές στον εθνικισμό «πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς» κλείνει το μάτι στους αγανακτισμένους γιατί τους ως τώρα (εκτός παιχνιδιού) ακροδεξιούς τους έχει στο τσεπάκι του με το Βίτσι και τον Μελιγαλά, κι ας αποφεύγει να ονοματίζει τώρα τον «συμμοριτοπόλεμο» μέσα στη Βουλή, και ας τον λέει «πολεμικές επιχειρήσεις 1946-1949»!
Οι τακτικισμοί του μέσα στη Βουλή αποβλέπουν στο να εμφανισθεί η Χρυσή Αυγή ως ένα εθνικιστικό κόμμα, ίσως το πιο αυθεντικό, μετά τη μετάλλαξη, όπως θεωρεί, του κόμματος της ΝΔ και την αλλαγή της στάσης της κυρίως έναντι του μνημονίου. Λένε σήμερα πολλά από τα στελέχη του ότι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ «ρούφηξε» την Αριστερά βασιζόμενος στην πολιτική του έναντι του μνημονίου και στην ηγετική προσωπικότητα του κ. Τσίπρα, όπως η Χρυσή Αυγή «ρούφηξε» σε μερικούς μήνες τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη, έτσι ετοιμάζεται να «ρουφήξει» και το κόμμα του κ. Π. Καμμένου. Χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα στις φράσεις του και στους λόγους του χουντική ιδεολογία, ξεθάβει «αρετές» χουντικών και τις παρουσιάζει ως παραδείγματα ακόμη και μέσα στη Βουλή.
Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά χρησιμοποιεί στις εσωκομματικές ομιλίες του τη φράση «ούτε Μαρξ ούτε Ροκφέλερ» (ένα σύνθημα που ξέθαψε από τα παλιά της δεκαετίας του ’90, τότε που ήταν κόμμα του 0,4%), θέλοντας να δείξει ότι παραμένει ένα κόμμα ενάντια στο σύστημα, χωρίς να είναι ούτε με την εργατική τάξη ούτε με την πλουτοκρατία. Αποφεύγει να επιτεθεί στο κεφάλαιο, παραδοσιακό σύμμαχο της Δεξιάς, αλλά εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων, χωρίς ποτέ να τα κατονομάσει.
Ο κ. Μιχαλολιάκος επιχειρεί να πολιορκήσει τη Δεξιά αλλά δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τους σημερινούς και πρώην βουλευτές της Δεξιάς. Τους επιτίθεται συνεχώς, τους θεωρεί ξεγραμμένους, φθαρμένους από την κοινωνία, τους κατηγορεί ότι ξεπουλούν την πατρίδα, ότι είναι ριψάσπιδες, ότι ορισμένοι από αυτούς που του βγαίνουν από τα δεξιά για τη σημαία και την πατρίδα δεν έχουν υπηρετήσει καν τη στρατιωτική θητεία τους, τους καλεί να μην ψηφίσουν το μνημόνιο και ας χάσουν τη βουλευτική τους έδρα. Ακόμη, βάζει τους βουλευτές του να ξεκόψουν κάθε σχέση με τους νεοδημοκράτες βουλευτές. Οπως συνέβη τις προάλλες, όταν ο αποκαλούμενος θεωρητικός βουλευτής του «Συνδέσμου» κ. Χρ. Παπάς είπε από το βήμα της Βουλής ότι «όλα αυτά που γίνονταν ως τώρα με τους νεοδημοκράτες βουλευτές που ψιθύριζαν στους διαδρόμους της Βουλής ότι είναι μαζί μας και ότι στηρίζουν τις θέσεις μας από εδώ και πέρα κομμένα».
Στις κλειστές συσκέψεις στα γραφεία τους στη Βουλή γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για τον «ανηφορικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Χρυσή Αυγή για να φθάσει πιο ψηλά». Πόσο άραγε ψηλά βάζει τον πήχη ο «Αρχηγός» της; Λένε ότι ήρθαν στο πολιτικό σύστημα για να μείνουν, ότι είναι σύντομος ο βίος (όταν «περάσουν» τα μέτρα) της τρικομματικής κυβέρνησης, ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα καταλάβει την εξουσία θα έχει εκ των πραγμάτων και αυτή σύντομο πολιτικό βίο και ότι πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα τους. Αλλωστε ο κ. Μιχαλολιάκος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταχειρίστηκε «φθηνά κόλπα» για την εκλογική άνοδό του (το είπε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα) και ότι δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ, υπό την πίεση της κοινωνικής έκρηξης, όταν αναλάβει η Αριστερά την εξουσία. Και όσον αφορά την πολεμική εναντίον του μνημονίου δεν φαίνεται να την αφήνει να τη διαχειρίζεται μόνο η Αριστερά αλλά και η δική του, όπως λέει, Δεξιά. Οσο για τις προσπάθειες, όπως λέει, που γίνονται για να τεθεί – με όλα αυτά τα έκνομα που έπραξε το κόμμα του – εκτός νόμου, απαντά ειρωνικά: «Γιατί, υπάρχει νόμος για να μας θέσουν εκτός νόμου;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk