Ο Αλέξης μεταξύ Ευρώπης και… Λαφαζάνη

Τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε μια κινηματική λογική και τον πολιτικό ρεαλισμό αναζητεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, έχοντας πλέον πίσω του την παρουσίαση των βασικών προγραμματικών αρχών του στη ΔΕΘ, ο κ. Αλ. Τσίπρας επιδιώκει, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την κατάθεση στη Βουλή του τελικού πακέτου των μέτρων, να στρέψει την πολιτική συζήτηση στην αντιπαραβολή της πολιτικής που επιδιώκει να επιβάλει η τρόικα με την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στο εσωτερικό του σχηματισμού εξελίσσεται η συζήτηση για την τακτική του αμέσως προσεχούς διαστήματος.

Τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε μια κινηματική λογική και τον πολιτικό ρεαλισμό αναζητεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, έχοντας πλέον πίσω του την παρουσίαση των βασικών προγραμματικών αρχών του στη ΔΕΘ, ο κ. Αλ. Τσίπρας επιδιώκει, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την κατάθεση στη Βουλή του τελικού πακέτου των μέτρων, να στρέψει την πολιτική συζήτηση στην αντιπαραβολή της πολιτικής που επιδιώκει να επιβάλει η τρόικα με την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στο εσωτερικό του σχηματισμού εξελίσσεται η συζήτηση για την τακτική του αμέσως προσεχούς διαστήματος.
Ηδη από τη συνεδρίαση της ΚΟ την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε το ζήτημα ενίσχυσης του κινηματικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με την πτέρυγα που φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί «αριστερότερα» του κ. Τσίπρα δεν πρέπει να παγιωθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απονευρώνεται» και επιλέγει μια τακτική κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και μόνο. Οπως προκύπτει από συνομιλίες με στελέχη και συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η μορφή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση προβληματίζει έντονα την Κουμουνδούρου.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές φωνές που σημειώνουν ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουν ήδη σημειωθεί επιτυχίες (π.χ. η απόσυρση της τροπολογίας για τον συμβιβασμό του ελληνικού κράτους με τη Siemens) και ότι οι αντιφάσεις των κυβερνητικών εταίρων προσφέρουν ένα εύκολο έργο στην αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το πεδίο.
Την ίδια στιγμή όμως άλλα στελέχη (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης κ.ά.) τάσσονται αναφανδόν (και) υπέρ της αντιπολίτευσης «από τη βάση» και της συμπαράταξης με κινήματα, ομάδες πολιτών κ.ά. με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου που θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα, όπως εκτιμούν, στην περίφημη ενοποίηση της Αριστεράς.
Ταξίδι γνωριμίας
Στην Κουμουνδούρου και στα γραφεία συγκεκριμένων στελεχών καταβάλλεται μια αρκετά μεθοδική προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα.
Ενα πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι κκ. Ι. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Μηλιός με τον επικεφαλής της task force της ΕΕ στην Αθήνα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ούτως δεδομένες όμως σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση ο κ. Ράιχενμπαχ επέδειξε τουλάχιστον τη διάθεση να ακούσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Το στοιχείο αυτό επεδίωξαν να αξιοποιήσουν οι συνομιλητές του και για τον λόγο αυτό κατέθεσαν μία πρόταση στον επικεφαλής της task force, με προφανή πολιτική σκοπιμότητα και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει με την Ευρώπη.
Η πρόταση αυτή συνίσταται στο να συμπεριληφθεί στην έκθεση της task force το στοιχείο των κοινωνικών επιπτώσεων όλων όσων έχουν προηγηθεί κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονίων στη χώρα.

Πρώτη έξοδος
Η κοινωνική διάσταση αυτή αποτελεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στις διεθνείς επαφές που προγραμματίζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Επιδιώκοντας την εμπέδωση της εντύπωσης ότι η στρατηγική του κινείται μεταξύ «κινηματικού» σχηματισμού και ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να πραγματοποιήσει μια πρώτη, οργανωμένη και σχεδιασμένη έξοδο από τη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό και εφόσον στο εσωτερικό μέτωπο δεν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας έχει σχεδιάσει μια μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία για τις επόμενες ημέρες, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται και η παρουσία του στη συνάντηση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες. Πιθανώς εκεί να γίνουν και κάποιες επαφές με θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και της ΟΝΕ.
Πρώτος σταθμός των ταξιδιών θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες το Παρίσι, όπου αρχίζει να μεγεθύνεται το κύμα αντιδράσεων κατά της λιτότητας που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος Ολάντ. Εκεί προγραμματίζεται συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας.
Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα παραστεί σε συνέδριο που διοργανώνει στο Αμβούργο η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», με θέμα την κρίση και τις ευρωπαϊκές προοπτικές.
Πέραν της ομιλίας του στο συνέδριο, φιλοδοξία του κ. Τσίπρα είναι η παράλληλη καλλιέργεια των σχέσεων και των επαφών με τα ηγετικά κλιμάκια τόσο του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) όσο και με τα αντίστοιχα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Ενα από τα στοιχεία στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επενδύει ο κ. Τσίπρας εν όψει αυτών των επαφών, είναι η εκπεφρασμένη και δημοσίως απαξίωση με την οποία η γερμανική πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο δείχνει πώς σκοπεύει να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει συναντήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη γερμανική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα.

Το γερμανικό μοντέλο
Ως πλέον ενδιαφέρων σταθμός του επικείμενου ευρωπαϊκού ταξιδιού του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζεται πάντως από το περιβάλλον του η Φρανκφούρτη. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκεί συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau, Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση).
Η συνάντηση έχει κανονιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες και σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ενδιαφέρον για δύο τουλάχιστον λόγους. Κατ’ αρχάς, η KfW είναι πιστωτικό ίδρυμα το οποίο στο παρελθόν έχει αγοράσει μεγάλο όγκο ελληνικών ομολόγων, συνεπώς συμμετείχε ενεργά στην απευθείας γερμανική δανειοδότηση της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Ανάπτυξης στη Γερμανία είχαν διατυπωθεί δεσμεύσεις περί επενδυτικών δραστηριοτήτων της KfW στην Ελλάδα ως τα τέλη του 2012.
Πέραν αυτών όμως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση έχει επιπρόσθετη σημασία, καθώς αποτελεί ένα γερμανικό πρότυπο για τη μορφή και τη λειτουργία δημόσιου/κρατικού πιστωτικού ιδρύματος, την ίδρυση του οποίου περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητούν ισορροπίες
Ανησυχία για ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη

Την ισορροπία μεταξύ κινηματικής αντιπολίτευσης και κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης θα επιδιώξει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συνθέσει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες και στο πλαίσιο αυτό από κοινοβουλευτικά και πολιτικά στελέχη διατυπώνονται κάποιες θεμελιώδεις παραδοχές.
Η πλέον αξιοσημείωτη μεταξύ αυτών είναι η ορατή ανησυχία σχεδόν όλων για το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης. Οπως σημειώνουν κάποιοι από τους τακτικούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα, «στόχος μας μπορεί να παραμένει η ανατροπή του μνημονίου μέσα από την αντίδραση του κόσμου, όμως αν αυτό εξελιχθεί σε κοινωνική σύγκρουση και έκρυθμη κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι θα παρασυρθεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του». Η ίδια πηγή σημειώνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί η πολιτική εκτόνωση να στρέψει κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πολιτική διαχείριση μιας γενικευμένης κοινωνικής κατάρρευσης προξενεί μάλλον ανησυχία, δεδομένης και της δράσης της Χρυσής Αυγής.
Οι διαθέσεις αυτές των ηγετικών κλιμακίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβονται και πάντως χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο είτε ο κ. Τσίπρας είτε στελέχη που βρίσκονται κοντά του επισημαίνουν ότι η αντίδραση στο μνημόνιο πρέπει να είναι ειρηνική εν όψει και των κινητοποιήσεων της ερχόμενης εβδομάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk