Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια»

Ευρύτατη επιχείρηση ελέγχου λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων, αλλά και περιουσιακών στοιχείων 32 πολιτικών προσώπων διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. Επειτα από εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή αναμένεται να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η έρευνα προκειμένου να αξιολογηθούν τα έγγραφα που έχουν σταλεί από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ευρύτατη επιχείρηση ελέγχου λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων, αλλά και περιουσιακών στοιχείων 32 πολιτικών προσώπων διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. Επειτα από εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή αναμένεται να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η έρευνα προκειμένου να αξιολογηθούν τα έγγραφα που έχουν σταλεί από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Δύο πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και σήμερα στην πολιτική ζωή, αλλά και πρώην υπουργοί και γενικοί γραμματείς, καθώς και εκλεγμένοι βουλευτές, εμφανίζονται στη λίστα με τους 32 που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη. Για τους περισσότερους έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους αλλά και των θυρίδων που τυχόν κατέχουν, ενώ ελέγχονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε όλα τα υποθηκοφυλακεία. Σύμφωνα με αρμόδια εισαγγελική πηγή, από μόνη της η έρευνα δεν αποδεικνύει τίποτε. Ηδη για έναν από τους εμπλεκομένους ολοκληρώθηκε η έρευνα και δεν εντοπίστηκε τίποτε επιλήψιμο…

Μεταξύ των προσώπων για τους οποίους έχει διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών βρίσκεται πολιτικός που έχει αισθητή παρουσία σήμερα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το όνομά του είναι στη διάθεση του «Βήματος», αλλά η έρευνα που τον αφορά βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επικοινωνήσαμε μάλιστα μαζί του και μας δήλωσε άγνοια για το άνοιγμα των λογαριασμών του. «Μακάρι» δήλωσε στο «Βήμα», «θα φανεί και η διαφορά» και προσέθεσε: «Ολα τα ακίνητά μου έχουν αγοραστεί με δάνειο και απολύτως διαφανείς τρόπους».
Το άλλο πρόσωπο στη λίστα είναι επίσης εν ενεργεία πολιτικό στέλεχος και η εμπλοκή του αφορά διαχείριση οργανισμού που έχει ήδη ακουστεί για φαινόμενα προβληματικών προμηθειών οι οποίες στοίχισαν στο Ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ελέγχονται και από άλλη Ανεξάρτητη Αρχή.
Από Αμυνα και Οικονομία
Στον κατάλογο την τιμητική τους έχουν πρόσωπα που πέρασαν από θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Αμυνας. Μεταξύ αυτών δύο πρώην υπουργοί, δύο γενικοί γραμματείς, αλλά και πρόσωπο που διαχειριζόταν κονδύλια οργανισμού.
Δεν λείπουν όμως και πρόσωπα που ήταν επικεφαλής οικονομικών υπουργείων, καθώς έχει διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών πρώην υπουργού αλλά και της συζύγου του. Ελέγχεται επίσης ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός, καθώς και επικεφαλής οργανισμού που υπήγετο σε οικονομικό υπουργείο. Γνωστός πολιτικός που διετέλεσε υπουργός σε δύο υπουργεία (το ένα ήταν παραγωγικό) και ενεπλάκη σε σκάνδαλο, το οποίο ερευνάται ακόμη, ελέγχεται κυρίως για αγορά που φαίνεται να έχει γίνει σε πολυτελές θέρετρο στο εξωτερικό.
Για το ίδιο σκάνδαλο μεγάλης προμήθειας του Δημοσίου ελέγχεται και πολιτικός ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής στις περασμένες εκλογές. Και από θεσμικά υπουργεία ελέγχονται πάντως πρώην υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ένας ακόμη ενεργός πολιτικός. Δύο πρόσωπα που αποπέμφθηκαν από το κυβερνητικό τους πόστο για εμπλοκή σε σκάνδαλο επίσης ελέγχθηκαν. Για τον έναν δεν βρέθηκε τίποτε, ενώ για τον άλλον υπάρχουν ευρήματα καθώς και ποσά σε λογαριασμούς της συζύγου του.
Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής έφτασε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έγγραφο αίτημα για άνοιγμα λογαριασμών τέως διοικητικού στελέχους οργανισμού μεταφορών, καθώς και πρώην υπουργού που φέρεται να εμπλέκεται σε άλλη μεγάλη προμήθεια.
Η βουλευτής που φοροδιαφεύγει
Η πλέον «ώριμη» δικογραφία αφορά βουλευτή η οποία ελέγχεται για φοροδιαφυγή της ιδίας και του επιχειρηματία συζύγου της. Ο εισαγγελέας βρίσκεται στο παρά πέντε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή για άρση της ασυλίας, αφού προηγουμένως απαγγείλει κατηγορίες για κακουργήματα όπως προβλέπει ο νόμος.
Μεταξύ των 32 βρίσκεται και τραπεζικός παράγοντας ο οποίος φέρεται να έχει βγάλει στο εξωτερικό 8 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως με εξηγήσεις του στο ΣΔΟΕ επιμένει ότι τα χρήματα αφορούν μπόνους από αμοιβές του σε προηγούμενο τραπεζικό πόστο.
Δεν λείπουν και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αντιδήμαρχος μεγάλης πόλης, ο οποίος επίσης καλείται από τον εισαγγελέα για εξηγήσεις επειδή δεν συμφωνούν οι δηλώσεις του με περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποκτήθηκαν κατά το διάστημα που ασκούσε τα καθήκοντά του ως αιρετού.

ΣΔΟΕ
Ψάχνουν λίστα με 130 ονόματα

Η ενέργεια του αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή και η επιβεβαίωση της ύπαρξης λίστας ελεγχομένων έχουν προκαλέσει πολιτικό σάλο. Παρ’ ότι έχουν επισκεφθεί το ΣΔΟΕ και εν ενεργεία υπουργοί – προκειμένου να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αποκάλυψης – αλλά και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ (κ. Ν. Τσούκαλης), υπάρχει προβληματισμός για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Για τους μισούς από τους 32 ελεγχομένους υπήρχε εισαγγελική εντολή ενώ για τους άλλους πληροφοριακά δελτία. Μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου όλοι πλέον ελέγχονται με εισαγγελική εντολή.
Την Παρασκευή πάντως έγινε έκτακτη σύσκεψη στο ΣΔΟΕ για να συνταχθεί η επιστολή προς τη Βουλή. Εχει αποφασιστεί να μη δοθούν ονόματα, ενώ η επιστολή αναμένεται να αποσταλεί τη Δευτέρα. Για το ΣΔΟΕ η έρευνα δεν σταματάει στα 32 πρόσωπα. Θα συνεχιστεί με την αναζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών άλλης λίστας η οποία φέρεται να έχει παραδοθεί σε πρώην υπουργό και περιλαμβάνει πληροφορίες για 130 πρόσωπα με καταθέσεις στην Ελβετία…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk