ΤΑ «ΑΦΕΝΤΙΚΑ»

Η σκηνή είναι γνωστή: Αρχές της δεκαετίας του ’60 στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στρατηγός Ντε Γκωλ, έχει υποδεχθεί στο προεδρικό γραφείο, στο Ελυζέ, τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Χαμογελώντας προς τους φωτογράφους ο Ντε Γκωλ έχει καθίσει στην πολυθρόνα του, έχοντας σταυρώσει τα χέρια του ώστε να περιορίζεται η εντύπωση από την αριστοκρατική κοιλιά του!

ΤΑ «ΑΦΕΝΤΙΚΑ» | tovima.gr
Η σκηνή είναι γνωστή: Αρχές της δεκαετίας του ’60 στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στρατηγός Ντε Γκωλ, έχει υποδεχθεί στο προεδρικό γραφείο, στο Ελυζέ, τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Χαμογελώντας προς τους φωτογράφους ο Ντε Γκωλ έχει καθίσει στην πολυθρόνα του, έχοντας σταυρώσει τα χέρια του ώστε να περιορίζεται η εντύπωση από την αριστοκρατική κοιλιά του!
– Σας ακούω, κύριε πρόεδρε, λέει προς τον Καραμανλή ο Ντε Γκωλ.
– Εμένα ακούς; Εσύ με κάλεσες, εμένα ακούς;
Αιφνιδιασμένος ο στρατηγός Ντε Γκωλ, έκανε νόημα να αποχωρήσουν οι λίγοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την τελετή.
Δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς εν συνεχεία διημείφθη μεταξύ των δύο ηγετών. Πάντως στα χρόνια που ακολούθησαν ο Καραμανλής έλεγε ότι οι συναντήσεις μεταξύ πολιτικών ηγετών πρέπει να προετοιμάζονται προσεκτικά από τους συνεργάτες τους και να πραγματοποιούνται για να επιβεβαιώνουν και επισήμως συμφωνίες που έχει ήδη επιτευχθεί σε ουσιαστικώς μυστικές διαπραγματεύσεις.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει φυσικά να διεξάγονται μεταξύ ομολόγων αξιωματούχων – υπουργοί με υπουργούς, διπλωμάτες με διπλωμάτες, κ.λπ.
Υπάρχει το ενδεχόμενο μια χώρα να αισθάνεται τόσο ισχυρή ώστε να αποστέλλει ως εκπροσώπους της υπαλλήλους που μπορεί να έχουν δύο-τρία πτυχία ο καθένας αλλά στερούνται κοινού νοός, δηλαδή νομίζουν ότι έγιναν αφεντικά.
Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης οι απεσταλμένοι εξ Εσπερίας έχουν προφανώς παρεξηγήσει τον ρόλο και την εργασία τους.
Αν νομίζουν ότι μπορούν να φέρονται ως ανθύπατοι θα είναι καλύτερα να τα μαζέψουν και να φύγουν.
Οι ουσιαστικές συνομιλίες γίνονται με τα αφεντικά τους (στα οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα).
Για να θυμηθούμε μια φράση ενός γέροντος πολιτικού, «αν (αυτοί) αποφασίσουν να εισέλθουν εις το τρελλοκομείον, θα εισέλθωμεν βεβαίως και εμείς!».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk