Μάθημα ζωής

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ και τα 12 μετάλλια της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς (και γιατί όχι Παρολυμπιακούς) του Λονδίνου είναι ένα πολυσήμαντο μήνυμα αλλά ταυτόχρονα και χρήσιμο μάθημα προς πολλούς αποδέκτες. Δεν πρέπει να τους συγκρίνουμε στατιστικά και να τους παινέψουμε ως αριθμούς με τις απογοητεύσεις των Ολυμπιακών Αγώνων που προηγήθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Μάθημα ζωής | tovima.gr
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ και τα 12 μετάλλια της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς (και γιατί όχι Παρολυμπιακούς) του Λονδίνου είναι ένα πολυσήμαντο μήνυμα αλλά ταυτόχρονα και χρήσιμο μάθημα προς πολλούς αποδέκτες. Δεν πρέπει να τους συγκρίνουμε στατιστικά και να τους παινέψουμε ως αριθμούς με τις απογοητεύσεις των Ολυμπιακών Αγώνων που προηγήθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος με μια ουσιώδη και κάθε άλλο ευχάριστη διαφορά ότι τους συντελεστές των αγωνιστικών διακρίσεων τους θυμόμαστε (πολιτεία, μέσα ενημέρωσης, φιλαθλητικό κοινό κτλ.) κάθε τέσσερα χρόνια. (Ευτυχώς που ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των αθλητικών δημοσιογράφων απονέμει τα δέοντα στους διακριθέντες.)
***
ΤΟ ΠΡΩΤΟ μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε την έννοια των δύο διοργανώσεων. Στους Parolympics – όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς να αποκαλούνται οι αγώνες αυτοί – το βασικό κίνητρο δεν είναι η υπέρβαση – ως ρεκόρ – των φυσιολογικών σωματικών δυνατοτήτων (τώρα ότι αυτό επιτυγχάνεται και με αθέμιτα μέσα εντυπωσιασμού και κερδοσκοπίας είναι άλλο καπέλο) αλλά η εξουδετέρωση με υψίστης ποιότητας προσπάθεια των κενών στην αρτιμέλεια που προκλήθηκαν άλλοτε από την ίδια τη φύση (εκ γενετής) και άλλοτε από σκληρά συμβάντα της τρέχουσας ζωής. Αρα έχουμε έναν άλλο αθλητισμό. Και αυτός ο αθλητισμός πρέπει να απολαμβάνει από την κοινωνία την πλήρη – αν όχι κάτι περισσότερο – ισοτιμία με την αρτιμέλεια. Η αναπηρία είναι η μεγάλη πρόκληση με την ατομική μοίρα (όπως αλλιώς θέλετε πείτε το) και εκφράζει τη νίκη της ίδιας της ζωής. Φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στους στίβους και στα κολυμβητήρια αλλά και σε άλλους τομείς πολιτισμού και ανθρωπισμού, από τη ζωγραφική με τα άκρα των ποδιών ή το στόμα μέχρι την επιστημονική ακαταμάχητη υπέρβαση από μια ψυχή κι ένα μυαλό που φωλιάζουν σε ένα ανήμπορο κορμί. Παρενθετικά να υπογραμμισθεί η επιδειχθείσα ευαισθησία με τη συρροή στους αγωνιστικούς χώρους του φιλάθλου κόσμου της Βρετανίας αλλά και η θαυμαστή έξαρση με την επιτυχή παρουσία εκπροσώπων αναπτυσσόμενων χωρών, με τόσα ασφυκτικά προβλήματα και δίχως κοινωνική δομή ευνοϊκή.
***
ΕΙΝΑΙ μέσα στο σκληρό πλαίσιο της ζωής να εμφανίζονται και οι εκδηλώσεις οίκτου έστω ανάμεικτου με τον θαυμασμό. Ο θαυμασμός είναι δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και στη συγκεκριμένη περίπτωση αθλουμένων που ασφαλώς στο βάθος της υπεράνθρωπης, σωματοψυχολογικά, πορείας τους δεν οραματίζονται διαμάντια και ράβδους χρυσού… Οποιο μήνυμα από τα τόσα που αρτιώνουν αυτήν την εκθαμβωτική προσπάθεια διαλέξουμε, μας παροτρύνει, πιο σωστά μας επιβάλλει, τον σεβασμό και αντάμα την ίση – αν όχι και παραπάνω – μεταχείριση και αντιμετώπιση από την πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο. Κατηγορηματικά ΟΧΙ στον οίκτο.
***
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ περιγραφή και σχολιασμό των αγώνων η λέξη «Παραολυμπιακοί» ειπώθηκε άπειρες φορές. Και όσον αφορά το «Ολυμπιονίκης» είναι τίτλος αυταπόδεικτος που δεν έχει ανάγκη επεξήγησης. Αλλά γιατί «Παρα-ολυμπιακοί» και όχι «Παρολυμπιακοί»; Χάριν περισσότερης ευφωνίας; Η γραμματική επιτάσσει όταν η λέξη (πρόθεση) «παρά» συναντάται και σμίγει σε μια νέα έννοια και η δεύτερη λέξη αρχίζει από φωνήεν να γίνεται συγχώνευση με το τελευταίο γράμμα της πρώτης λέξης (συνθετικό) και συνήθως επικρατεί το πρώτο γράμμα του δεύτερου συνθετικού. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στο πλήθος των εννοιολογικών χρήσεων της λέξης «παρά» και ιδιαίτερης σημασίας – γι’ αυτό η Γραμματική με την έννοια αυτή την τοποθετεί πρώτη στον μακροσκελή πίνακα – είναι «παραπλεύρως, δίπλα». Γραμματολογικά συγκόπτονται τα «α» του «παρά» και το «ο» του ολυμπιακού. Ετσι γεννιέται η ενιαία λέξη «Παρολυμπιακοί». Εκτός αν η οικεία ομοσπονδία έχει να μας δώσει άλλη εξήγηση. Παραδείγματα: Παρά-έχω: παρέχω. Παρά-εμβαίνω: παρεμβαίνω. Παρα-ελαύνω: παρελαύνω (παρέλαση). Παρά-άγω: παράγω. Παρά-ερμηνεία: παρερμηνεία. Παρά-εξηγώ: παρεξηγώ, παρεξήγηση κτλ. Ακροτελεύτια να γίνει αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς Parolympic-s, Parolympiques, Parolympiaden κτλ.
plinardos@hotmail.com

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk