Εχει κάποιο δίκιο και η κυρία Μέρκελ

Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, στην πρώτη μετά τις διακοπές συνέντευξή της, παραδέχθηκε ότι «η λιτότητα στην Ελλάδα ήταν δραστική». Και τόνισε: «Ματώνει η καρδιά μου όταν βλέπω πως πολλοί άνθρωποι με μικρό εισόδημα πλήττονται και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Και πολλοί πλούσιοι που έχουν ζήσει στην Ελλάδα μαζί με τα λεφτά τους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν συνεισφέρουν το μερίδιό τους για τη χώρα τους.

Εχει κάποιο δίκιο και η κυρία Μέρκελ | tovima.gr
Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, στην πρώτη μετά τις διακοπές συνέντευξή της, παραδέχθηκε ότι «η λιτότητα στην Ελλάδα ήταν δραστική». Και τόνισε: «Ματώνει η καρδιά μου όταν βλέπω πως πολλοί άνθρωποι με μικρό εισόδημα πλήττονται και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Και πολλοί πλούσιοι που έχουν ζήσει στην Ελλάδα μαζί με τα λεφτά τους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν συνεισφέρουν το μερίδιό τους για τη χώρα τους. Γι’ αυτό και λέω πως στα πολιτικά συμφραζόμενα ανήκει επίσης ο καθένας που θέλει το καλό της Ελλάδας και οι Ελληνες που τώρα έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα θα έπρεπε να συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της, όπως συνεισφέρει το μερίδιό της η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες».
Δεν είναι βέβαια άμοιρη ευθυνών η κυρία Μέρκελ για την απάνθρωπη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την τρόικα. Και είναι κοινό μυστικό ότι με δική της επιμονή εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ, του οποίου ο εκπρόσωπός του συνεχίζει να το «παίζει» ο σκληρός της «παρέας».
Εχει όμως δίκιο όταν τονίζει ότι οι πλουτίσαντες στην Ελλάδα την εγκατέλειψαν σαν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το σκάφος πριν από το ναυάγιο. Αυτοί μόνο το δικό τους καλό θέλουν και θα επαναφέρουν τα χρήματά τους όταν πειστούν ότι μπορούν να τα πολλαπλασιάσουν. Και μόνο με το ενδεχόμενο της πρόσθετης φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία οι Ελληνες «πατριώτες» σπεύδουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις σε απρόσιτες στη φορολογία χώρες! Ηδη μειώθηκαν κατά 40% οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία και μεταφέρθηκαν στους «φορολογικούς παραδείσους».
Το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ήδη 54.000 Ελληνες οι οποίοι από το 2009 έβγαλαν στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ. Από αυτούς οι τρεις χιλιάδες έβγαλαν 7,5 δισ. ευρώ! Το συνολικό ποσό έχει υπολογιστεί σε 22 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία, όπως ανακοινώθηκε, «περνάνε από μικροσκόπιο» για να διαπιστωθεί η σχέση τους με τα δηλωθέντα εισοδήματα…
Γιατί χρειάζεται μικροσκόπιο; Δύο νούμερα είναι, το ποσό των εξαχθέντων και το ποσό των δηλωθέντων. Ας ελέγξουν τους δέκα με τα μεγαλύτερα ποσά, ας επιβάλουν τις ανάλογες ποινές και ας ενημερώσουν τους πολίτες που έχουν πληγεί βάναυσα από τα μέτρα λιτότητας.
Προφανώς οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι από τα μέτρα λιτότητας αδικούνται οι οικονομικά αδύναμοι και διαφεύγουν οι κατέχοντες και οι ευνοούμενες του πελατειακού συστήματος τάξεις.
Οι θυσίες των Ελλήνων, όχι όλων βέβαια, κατά την περίοδο 2010-2012 έφθασαν τα 49 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 22,6%. Προφανώς στη λιτότητα δεν μετείχαν οι 54.000 που έβγαλαν τις «οικονομίες» τους στο εξωτερικό.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες χιλιάδες πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας. Δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν από την Εφορία εισοδήματα 28 δισ. ευρώ το 2009, όταν άρχιζε η κρίση. Εάν είχαν φορολογηθεί θα απέδιδαν φόρο σχεδόν όσο και το νέο πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα. Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Χαρακτηριστικό το εύρημα: οι περισσότεροι δαπανούν κάθε μήνα το 85% των δηλωθέντων εισοδημάτων τους για να πληρώσουν τις δόσεις δανείων στις τράπεζες!
Αυτοί, ανακοίνωσε το υπουργείο, θα περάσουν όχι από μικροσκόπιο, αλλά από «κόσκινο» και θα τροποποιηθεί η φορολογική νομοθεσία για να αποτραπεί στο μέλλον η φοροδιαφυγή!
Από ανακοινώσεις και σχέδια οι συνεπείς φορολογούμενοι έχουν χορτάσει. Αποτελέσματα δεν βλέπουν… Ανικανότητα ή απροθυμία;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk