Πολύ σκληρός για… κούρεμα

Τρία χρόνια αφότου «δάνεισε» το πρόσωπό του στη βότκα Sobieski, ο αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις αγωνίζεται για να λάβει την αμοιβή του. Ακριβέστερα, αγωνίζεται για να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί από την επένδυσή του στη γαλλική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Belvedere. Ο γνωστός πρωταγωνιστής ταινιών δράσης διεκδικεί 20 εκατ. ευρώ από την Belvedere. Και το δίλημμά του είναι αν θα δεχθεί μια… επταετή επιμήκυνση του χρόνου είσπραξης των οφειλομένων ή αν θα δεχθεί ένα βαθύ «κούρεμά» τους και θα αρκεστεί να εισπράξει πάραυτα μόνο το ένα τρίτο αυτών.

Τρία χρόνια αφότου «δάνεισε» το πρόσωπό του στη βότκα Sobieski, ο αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις αγωνίζεται για να λάβει την αμοιβή του. Ακριβέστερα, αγωνίζεται για να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί από την επένδυσή του στη γαλλική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Belvedere. Ο γνωστός πρωταγωνιστής ταινιών δράσης διεκδικεί 20 εκατ. ευρώ από την Belvedere. Και το δίλημμά του είναι αν θα δεχθεί μια… επταετή επιμήκυνση του χρόνου είσπραξης των οφειλομένων ή αν θα δεχθεί ένα βαθύ «κούρεμά» τους και θα αρκεστεί να εισπράξει πάραυτα μόνο το ένα τρίτο αυτών. Αν θα δεχθεί να ξεχάσει, δηλαδή, περίπου 14 εκατ. ευρώ, όπως του προτείνει η επιχείρηση.
Η συμφωνία του Γουίλις με την Belvedere δεν περιελάμβανε μόνο τη διαφημιστική προβολή της βότκας Sobieski. Ο ηθοποιός ουσιαστικά επένδυσε στην εταιρεία αποκτώντας μερίδιο 2,6% του μετοχικού κεφαλαίου της. Εξαιτίας της κακής οικονομικής πορείας της επιχείρησης το μερίδιο που κατέχει ο Γουίλις έχει απαξιωθεί. Εχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας που είχε το 2009. Η μετοχή της Belvedere συνεχίζει άλλωστε να απαξιώνεται διαρκώς στο Χρηματιστήριο του Παρισιού – την περασμένη Δευτέρα έχασε άλλο ένα 2,3% της αξίας της και έπεσε στα 56,66 ευρώ.
Την Τρίτη εκπρόσωποι του Γουίλις και άλλων μετόχων και προμηθευτών της Belvedere συναντήθηκαν με τη διοίκηση της επιχείρησης και με τους πιστωτές της (εκπροσώπους τραπεζών για την ακρίβεια) για να αναζητήσουν τρόπους αναδιάρθρωσης του χρέους της επιχείρησης, που ανέρχεται σε 744 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Belvedere αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα χρέη της και το 2009 που μπήκε ο Γουίλις στην επιχείρηση. Βρισκόταν και τότε υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της καθώς δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει από την εξαντλητική, από οικονομικής απόψεως, εξαγορά της μεγαλύτερης γαλλικής ανταγωνίστριάς της, Marie Brizard & Roger Intl., το 2006.
Εν πάση περιπτώσει, η Belvedere, η οποία το 2011 εμφάνισε ζημιές 54,8 εκατ. ευρώ επί τζίρου 911 εκατ. ευρώ, πληροφόρησε τον αμερικανό ηθοποιό ότι εξαιτίας της απαξίωσης της μετοχής της αδυνατεί να του καταβάλει 20 εκατ. ευρώ που της ζητεί. Η δικηγόρος Παρισίων Στεφανί Σατλόν, η οποία εκπροσωπεί τον Μπρους Γουίλις, δήλωσε την περασμένη Τρίτη στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι ο πελάτης της δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο για τη σχέση του με την Belvedere ή για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει στο μέλλον.
Η Belvedere, από την πλευρά της, διαμηνύει με κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι κατενθουσιασμένη με τη συνεργασία διάρκειας τεσσάρων ετών (ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013) για την προώθηση της Sobieski στην αμερικανική κυρίως αγορά που έχει υπογράψει με τον διάσημο ηθοποιό, ο οποίος μάλιστα εργάστηκε σε μπαρ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, προτού ασχοληθεί με την Εβδομη Τέχνη. Η γαλλική εταιρεία αναγνωρίζει ότι η Sobieski, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν, κατάφερε χάρη στον Γουίλις να αποκτήσει ένα γερό «πάτημα» στην αμερικανική αγορά αλκοολούχων ποτών. Αυτό το γνωρίζει, φυσικά, πρώτος απ’ όλους ο ηθοποιός, ο οποίος ευλόγως εμφανίζεται πολύ σκληρός για να δεχθεί τις προτάσεις της Belvedere για πρόωρη λύση της συνεργασίας τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk