Κέρδη 39% στο ΧΑ μετά τις κάλπες

Κέρδη περίπου 39% μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και 13% από την αρχή του έτους σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και πολλά θα κριθούν για τη συνέχεια από την επίτευξη μιας ουσιαστικής συμφωνίας με την τρόικα, από το νέο τοπίο στη φορολογία των επιχειρήσεων, που φαίνεται να ευνοεί τα μερίσματα, από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μεσοπρόθεσμα κυρίως από το ενδεχόμενο μιας νέας λύσης όσον αφορά τη μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κέρδη περίπου 39% μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και 13% από την αρχή του έτους σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και πολλά θα κριθούν για τη συνέχεια από την επίτευξη μιας ουσιαστικής συμφωνίας με την τρόικα, από το νέο τοπίο στη φορολογία των επιχειρήσεων, που φαίνεται να ευνοεί τα μερίσματα, από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μεσοπρόθεσμα κυρίως από το ενδεχόμενο μιας νέας λύσης όσον αφορά τη μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν και το κλίμα στην ευρωζώνη βελτιώνεται για την Ελλάδα, το θέμα είναι να συμμετάσχει όσο πιο ενισχυμένη γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επόμενη ημέρα, σε μια περίοδο μάλιστα που αρκετοί στην αγορά δεν αποκλείουν ειδικά μετά τις αμερικανικές εκλογές ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί το κακό σενάριο για τη χώρα μας. Αξιωματούχοι της ΕΕ και διπλωμάτες δεν απέκλειαν εξάλλου η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να αναβληθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές, κάτι όμως που οι επικεφαλής της τρόικας διέψευσαν κατηγορηματικά.
Το ενδεχόμενο πάντως ενός νέου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων φαίνεται ότι συζητείται από ευρωπαίους αξιωματούχους και τραπεζίτες, με τους τελευταίους να προβλέπουν πως στο νέο «κούρεμα» θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι ομολογιούχοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Η τελευταία έχει διαθέσει μέχρι στιγμής περίπου 38 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, ενώ ελληνικά ομόλογα διακρατούν και ορισμένες από τις 17 κεντρικές τράπεζες των χώρων-μελών της ευρωζώνης, αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου. Το ΔΝΤ φέρεται επίσης να ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση ενός νέου «κουρέματος» του «επίσημου» χρέους της Αθήνας, ενώ αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως την τελευταία ευκαιρία της χώρας να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητά της.
Καθώς οι προσδοκίες για το μέλλον της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας φιγουράρουν στην κορυφή των αποδόσεων από την αρχή του έτους. Τα κέρδη π.χ. των πορτογαλικών ομολόγων ανέρχονται από την αρχή του έτους στο 52,5%, των ιρλανδικών στο 27,4% και των ιταλικών στο 18,8%. Να σημειωθεί ότι μετά την πτώση τους που ακολούθησε το PSI τα κέρδη των «κουρεμένων» ελληνικών κρατικών ομολόγων ύστερα από την ανάδειξη φιλοευρωπαϊκής (όπως αναφερόταν) κυβέρνησης στην Ελλάδα έφτασαν το 85%.
Βραχυχρόνια μετά και τη λήξη την Παρασκευή των παραγώγων του Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν από τη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής του Χρηματιστηρίου, από την αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς από τον οίκο FTSE την ερχόμενη εβδομάδα αλλά κυρίως από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά μετά τις αποφάσεις για τον ΟΠΑΠ σε βάρος κυρίως των μικροεπενδυτών. Η βίαιη διόρθωση της μετοχής και ο άτσαλος και άστοχος τρόπος με τον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα δεικνύουν ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, απέχουμε ακόμη αρκετά από την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο της εγχώριας αγοράς αλλά και του ίδιου του θεσμού συνολικότερα.
Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες, εκτίμησε η UBS, σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας τόσο υψηλός φόρος θα πάρει την τελική νομική έγκριση αλλά ούτε και το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση. Πάντως ως τον Ιανουάριο αναμένεται, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, με τουλάχιστον τέσσερις κοινοπραξίες, ελληνικές και ξένες, να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Σήμερα, με δεδομένο ότι η χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού κυμαίνεται σε 1,35 δισ. ευρώ, ποσοστό προς πώληση 29% αξίζει 400 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2011 ο ΟΠΑΠ είχε κέρδη 537 εκατ. ευρώ, πλήρωσε σε φόρους 162 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο εισέπραξε μέρισμα 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι χορηγίες, δωρεές και προωθητικές ενέργειες προσέγγισαν τα 110 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την καθιστούν περισσότερο ελκυστική εν όψει πώλησης μετοχών ή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη διαδικασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk