«Εθισμένες» οι αγορές στο τύπωμα νέου χρήματος

Η ανακοίνωση από την ΕΚΤ ότι θα παράσχει – κατόπιν αιτήσεως – «απεριόριστη» στήριξη προς τις δοκιμαζόμενες δημοσιονομικά χώρες της ευρωζώνης ήταν ό,τι καλύτερο ήλπιζαν οι κεφαλαιαγορές, καθώς ήταν ένα απαραίτητο βήμα για τη σωτηρία του ευρώ και ξεκάθαρα υπογράμμισε εκ νέου τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο των κεντρικών τραπεζών ως δανειστών εσχάτης ανάγκης. Μήπως όμως το «φάρμακο» της εκτύπωσης χρήματος γίνεται πολύ εθιστικό; αναρωτήθηκε ο Αd van Tiggelen, στρατηγικός αναλυτή της ING.

Η ανακοίνωση από την ΕΚΤ ότι θα παράσχει – κατόπιν αιτήσεως – «απεριόριστη» στήριξη προς τις δοκιμαζόμενες δημοσιονομικά χώρες της ευρωζώνης ήταν ό,τι καλύτερο ήλπιζαν οι κεφαλαιαγορές, καθώς ήταν ένα απαραίτητο βήμα για τη σωτηρία του ευρώ και ξεκάθαρα υπογράμμισε εκ νέου τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο των κεντρικών τραπεζών ως δανειστών εσχάτης ανάγκης. Μήπως όμως το «φάρμακο» της εκτύπωσης χρήματος γίνεται πολύ εθιστικό; αναρωτήθηκε ο Αd van Tiggelen, στρατηγικός αναλυτή της ING. Τα τελευταία χρόνια οι αγορές κεφαλαίου έχουν υποδεχθεί κάθε νέα «ένεση» ρευστότητας με μεγάλο ενθουσιασμό, αν και οι περίοδοι ευφορίας έχουν την τάση να μικραίνουν σε διάρκεια και οι φωνές για «περισσότερη ρευστότητα» να δυναμώνουν. Με άλλα λόγια, το φάρμακο υπήρξε αποτελεσματικό αλλά εθιστικό. Οι επενδύσεις υψηλού κινδύνου υπεραποδίδουν κάθε φορά που χορηγείται μια νέα ένεση χρήματος, με πρωτοστάτη τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Η τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ έχει προσθέσει ένα νέο στοιχείο. Οι αιτούντες θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, και με την παραδοχή ότι τα υποκείμενα προβλήματά τους είναι περισσότερο περιοδικά παρά διαρθρωτικά. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα τεθεί σε μερικά χρόνια από τώρα, όταν όχι μόνο οι αιτούντες, αλλά και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος θα πρέπει να επαναφέρει τα παραδοσιακά εργαλεία οικονομικής πολιτικής. Αν δεν συμβεί αυτό, η συνεχιζόμενη εξάρτηση από το φάρμακο ρευστότητας θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε πληθωριστικές παρενέργειες, ακόμα και όταν η οικονομική τάση εξακολουθεί να φαίνεται σήμερα αντιπληθωριστική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk