Αποδίδουν οι επενδύσεις μεγάλου ρίσκου

Η άνοδος των επενδύσεων που ενέχουν κίνδυνο, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου με τις μετοχές παγκοσμίως (βάσει του παγκόσμιου δείκτη MSCI ACWI) να σημειώνουν κέρδη 13%, στηρίχθηκε εν πολλοίς στα μέτρα τόνωσης των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ θετικό στοιχείο για την εικόνα των μετοχών αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι εμφανίζονται ελκυστικότερες σε σχέση με τα ομόλογα.

Η άνοδος των επενδύσεων που ενέχουν κίνδυνο, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου με τις μετοχές παγκοσμίως (βάσει του παγκόσμιου δείκτη MSCI ACWI) να σημειώνουν κέρδη 13%, στηρίχθηκε εν πολλοίς στα μέτρα τόνωσης των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ θετικό στοιχείο για την εικόνα των μετοχών αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι εμφανίζονται ελκυστικότερες σε σχέση με τα ομόλογα. Εξάλου, στα τέλη Μαΐου οι επενδυτές τηρούσαν μεγάλη επιφύλαξη στις θέσεις τους σε μετοχές, γεγονός το οποίο άφησε μεγάλα περιθώρια για ένα ράλι. Η αντίδραση της αγοράς στην οξεία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών στον ανεπτυγμένο κόσμο δείχνει πάντως ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να «εμπιστεύονται» στις κυβερνήσεις τις αποταμιεύσεις τους. Εκτός της περιφέρειας της ευρωζώνης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την ευρεία και σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Κράτη όπως η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία μπόρεσαν πρόσφατα να δανείζονται χρήματα με αρνητικό επιτόκιο.
Εν τω μεταξύ, στους κύκλους των επενδυτών η διάθεση ανάληψης κινδύνου διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης της Credit Suisse έχει σαφώς αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης της JP Morgan πάλι για την παγκόσμια ρευστότητα κινήθηκε καθοδικά αλλά πλησιάζει ίσως στο τέλος αυτής της πορείας, προμηνύοντας ενδεχομένως καλύτερες μέρες για τις αγορές.
Σύμφωνα με το σενάριο της JP Morgan Asset Management για το επενδυτικό περιβάλλον, όπου συγκρίνονται οι τάσεις της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις σε διάφορες περιοχές. Τα στοιχεία για τις οικονομίες των G-7 συνολικά υποδεικνύουν σήμερα συνθήκες ήπιου αντιπληθωρισμού (καθοδικές τάσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό), ενώ η ένδειξη αντισταθμίζεται από τις ΗΠΑ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση αναπληθωρισμού (άνοδος της ανάπτυξης και πτώση του πληθωρισμού).
Η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές είναι επίσης πιο ανομοιογενής σε σχέση με το παρελθόν. Στην Κίνα και στη Βραζιλία παρατηρείται π.χ. αντιπληθωρισμός, στην Ινδία στασιμοπληθωρισμός (stagflation) και στη Ρωσία πληθωρισμός (κάτι που ισχύει και για την Ταϊβάν και το Μεξικό). Οσον αφορά την απόδοση των διαφόρων κατηγοριών επένδυσης, ο αναπληθωρισμός και ο αντιπληθωρισμός δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο.
Στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης η JP Morgan Asset Management προτείνει αυξημένη στάθμιση στις μετοχές, ενώ στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρεί την προτίμησή της για τους πιστωτικούς τίτλους έναντι των κρατικών ομολόγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk