Η κουλτούρα του celebrity

Είναι καταπληκτικός ο Ρομπέρτο Μπενίνι ως συνηθισμένος άνθρωπος που γίνεται αστέρας εκτυφλωτικός στο μιντιακό στερέωμα, αναίτια και παροδικά, στην ταινία «Στη Ρώμη με αγάπη» του Γούντι Αλεν. Οπως πολλοί «συγγραφείς» των ημερών. Γραφιάδες ανυπόστατοι που αποκτούν περιουσίες από βιβλία που δεν διαβάζονται χάρη στον χειρισμό της δημοσιότητας: ιστορίες για τη ζωή τους, για τις καθημερινές τους συνήθειες, για τους συντρόφους τους.

Είναι καταπληκτικός ο Ρομπέρτο Μπενίνι ως συνηθισμένος άνθρωπος που γίνεται αστέρας εκτυφλωτικός στο μιντιακό στερέωμα, αναίτια και παροδικά, στην ταινία «Στη Ρώμη με αγάπη» του Γούντι Αλεν. Οπως πολλοί «συγγραφείς» των ημερών. Γραφιάδες ανυπόστατοι που αποκτούν περιουσίες από βιβλία που δεν διαβάζονται χάρη στον χειρισμό της δημοσιότητας: ιστορίες για τη ζωή τους, για τις καθημερινές τους συνήθειες, για τους συντρόφους τους. Η βιογραφία και η επικοινωνία σκεπάζουν το κείμενο: βομβαρδισμός στα social media, βίντεο, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ στα παραδοσιακά μέσα, πολύγλωσσες εκδόσεις σε παγκόσμια πρεμιέρα παρουσιάζονται με γκλάμουρ. Τη δημοσιότητα χειρίζονται και οι παλιοί και καταξιωμένοι. Οχι μονάχα με τη βιογραφία τους αυτοί, αλλά και με τις ιδέες, με τις θέσεις τους επί παντός του επιστητού, με εμφανίσεις σε προβεβλημένα πάνελ. Κυρίως για ό,τι απασχολεί την επικαιρότητα, από τον πόλεμο στο Ιράκ και την κρίση ως τον φόνο της παπαδιάς. Σε μια νύχτα οι συγγραφείς μεταβάλλονται σε οικονομολόγους, θρησκειολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους, σεξολόγους. Πίσω από το πρόσωπο του συγγραφέα, πίσω από τη ζωή και τις ιδέες του, υποτίθεται ότι υπάρχει το πώς, η τέχνη της έκφρασης, αυτή που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «λογοτέχνης». Μόλις όμως κατακαθίσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός, ανακαλύπτουμε ότι δεν έκρυβε καμιά τέχνη. Και αυτό συμβαίνει και… στις καλύτερες οικογένειες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk