Είναι σωστές οι αντιδράσεις των δικαστών;

Είναι σωστές οι αντιδράσεις των δικαστών; | tovima.gr
«Θα κινήσω τις περιοχές του Κάτω Κόσμου» («Acheronta movebo») έλεγε στην προμετωπίδα ενός βιβλίου του ο πατέρας της Ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ.
Τι σημαίνει αυτό στους καιρούς μας; Αν δεν αλλάξουμε τους εαυτούς μας, τίποτε δεν θα μεταβληθεί σε αυτή τη χώρα!
Η παράδοξη τούτη εισαγωγή έγινε αποκλειστικά για έναν λόγο: γιατί απέναντι στο καινούργιο σκληρό πακέτο λιτότητας αντιδρούν παράξενα οι πιο «προνομιούχοι», ενώ οι περικοπές που αφορούν ειδικά τους χαμηλόμισθους ή τους συνταξιούχους εμπεριέχουν και μια αυξημένη «δόση» ανηθικότητας, αφού τους οδηγούν πλέον στο περιθώριο της ζωής ή τους καθιστούν απόβλητους ή παρίες.
Αυτά όμως οι δικαστές δεν τα σκέφτονται (ενώ οι μηνιαίες μισθολογικές απολαβές ακόμη και των κατώτερων βαθμίδων της δικαστικής ιεραρχίας ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες ευρώ).
Ετσι αντιδρούν στις καινούργιες μειώσεις των μισθών και διακόπτουν καθημερινά τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι από το Σύνταγμα απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε απεργιακής φύσης αποχή των δικαστικών λειτουργών.
Και το ερώτημα είναι το εξής : Πρέπει να αμείβονται επαρκώς οι δικαστικοί λειτουργοί; Η απάντηση είναι ναι, αναμφίβολα, γιατί επιτελούν ένα κρίσιμο λειτούργημα για την ποιότητα της δυτικής μας δημοκρατίας.
Η χώρα μας όμως χρεοκοπεί και οι ίδιοι πρέπει να υποστούν τη θυσία που τους αναλογεί. Επομένως, γιατί αυτοί ειδικά – ως μια ελίτ – πρέπει να έχουν μια εξαιρετική μεταχείριση;
Με την ίδια λογική και οι καθηγητές πανεπιστημίου θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι ανάλογο επειδή μορφώνουν τις γενιές των μελλοντικών επιστημόνων.
Οπως όμως λέει ο αμερικανός διανοούμενος Sandel, σε δύσκολους καιρούς μια καλή κοινωνία ενώνεται και, αντί οι άνθρωποι να επιζητούν τη μεγιστοποίηση του κέρδους, νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και καλλιεργούν την πολιτική αρετή της θυσίας για το κοινό αγαθό (Sandel, «Δικαιοσύνη – Τι είναι το σωστό;»).
Ωστόσο οι δικαστικοί λειτουργοί μάλλον θέλουν να προβάλουν τη δική τους αποκλειστική ατζέντα χωρίς να ανιχνεύουν ακατανόητα πόσο υποφέρει ο συνταξιούχος των 500 ευρώ, αφού είναι σίγουρο ότι, αν δεν περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια, τη μεγαλύτερη βλάβη θα υποστούν οι χαμηλές συντάξεις, δεδομένης και της φοβερής ανικανότητας του κράτους μας να «πιάσει» γρήγορα τους επαίσχυντους φοροφυγάδες!
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ζούμε σε μια ταξική κοινωνία και οι δικαστές πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους ότι κάποιοι δίπλα τους υποφέρουν πολύ περισσότερο!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk