Είναι το ένστικτό σου που σε καλεί σε αυτή την άγνωστη ταινία; Είναι μήπως η ιδιαίτερη πλοκή της ιστορίας της; ‘Η μήπως έχει παρασυρθεί από τη θετική υποδοχή της στο εξωτερικό; Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί. Δεν έχω την απάντηση. Ξέρω όμως ότι για κάποιον από όλους αυτούς τους λόγους (ή για όλους μαζί), ορισμένες ταινίες που δεν έχω δει και που προβάλλονται στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, βρίσκονται στον προγραμματισμό μου. Μπορεί να απογοητευτώ. Μπορεί όμως και να ενθουσιαστώ. Κορώνα – γράμματα λοιπόν.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο θέλω πάση θυσία να δω τις παρακάτω εννέα ταινίες είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν αγοραστεί από την ελληνική διανομή για μελλοντική παρουσίασή τους στις αίθουσες. Ενδεχομένως να μην αγοραστούν ποτέ. Ευκαιρία λοιπόν να τις ανακαλύψει κανείς στην αίθουσα, αφού πρώτα ρίξει και μια ματιά στο ειδικό βίντεο που φτιάξαμε με αποσπάσματα από όλες αυτές τις ταινίες.
Από το Σάββατο 22/9 ως την Κυριακή 30/9, μια ταινία ανά ημέρα. Αναλυτικά:

Η συμφωνία / The pact – Σάββατο 22/9, Ιντεάλ (24.00)

Φαντάσου να βλέπεις τον άνθρωπό σου από skype και να παρατηρείς κάτι πολύ επικίνδυνο να συμβαίνει πίσω του. Τι κάνεις; Το ερώτημα με ιντριγκάρει, γι’ αυτό και θα πάω στη μεταμεσονύχτια προβολή αυτού του θρίλερ που γύρισε ο Νίκολας Μακάρθι στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του.

38 μάρτυρες / 38 temoins – Κυριακή 23/9 (22.30)

Η δολοφονία μιας νεαρής φοιτήτριας έξω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων αποτελεί μυστήριο για την Αστυνομία καθότι οι 38 ένοικοι του διαμερίσματος ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν απολύτως τίποτε. Θρίλερ; Σχόλιο για την απάθεια που χαρακτηρίζει την εποχή μας; Κάτι άλλο; Ο,τι και να είναι, η ταινία του βέλγου ηθοποιού και σκηνοθέτη Λουκά Μπελβό με ψήνει να τη δω.

Γκέιμπι / Gayby – Δευτέρα 24/9, Ιντεάλ (22.30)

Ο τίτλος βγαίνει μέσα από το gay και το baby. Διότι αυτή η μικρή αμερικανική παραγωγή που σκηνοθέτησε ο Τζόναθαν Λιζέκι θέτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: πειράζει που ένας γκέι θέλει να γίνει πατέρας αποκτώντας παιδί με την κολλητή του; Υπόσχεται χιούμορ και πνεύμα.

Meet the Fokkens/ Κατέβασε τα κόκκινα φανάρια Τρίτη 25/9, Ιντεάλ (20.15)

Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις ιστορίες δυο ηλικιωμένων ιερόδουλων του Αμστερνταμ (της «γειτονιάς των παραθύρων»), που συν τοις άλλοις είναι δίδυμες αδελφές! Διαβάζω: «Μεταξύ αγοράς δονητών και απογευματινού τσαγιού, εξυπηρέτησης πελατών και μαγειρέματος, οι δύο αδελφές μοιράζονται μαζί μας πικάντικα μυστικά της καριέρας τους, αναμνήσεις από την πολυτάραχη ζωή τους αλλά και την ιστορία της περιοχής κατά τη διάρκεια μισού περίπου αιώνα». Ε, πώς να μη δεις στην ταινία που σκηνοθέτησαν οι Γκαμπριέλ Προβάς και Ρομπ Σρόντερ;

Una noche/Μια νύχτα, Αγγλία/ Κούβα/ ΗΠΑ – Τετάρτη 26/9, Odeon Opera 1 (22.30)

Το ντοκυμαντέρ στο ίδιο σέικερ με τη μυθοπλασία, με φόντο την Αβάνα της Κούβας, από τις φτωχογειτονιές της οποίας δυο παιδιά προσπαθούν να ξεφύγουν. Το Μαϊάμι είναι τόσο κοντά και συνάμα τόσο μακριά τους… Σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λούσι Μαλόι που προβλήθηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και έκανε θραύση. Ενα ενδιαφέρον παρασκήνιο είναι ότι δύο από τους πρωταγωνιστές βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκεί πρεμιέρας της ταινίας.

Joven y allocada /Νέα και τρελιάρα – Πέμπτη 27.9 Ιντεάλ (19.30)
Νέα και τρελιάρα είναι το όνομα του blog της κεντρικής ηρωίδας (Αλίσια Ροντρίγκεζ) εξαιτίας του οποίου θα μπλέξει σε φασαρίες. Ενα ακόμη γυναικείο σκηνοθετικό ντεμπούτο με φόντο χώρα της Λατινικής Αμερικής (Χιλή), με διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σάντανς για το σενάριο της σκηνοθέτιδας Μαριαλί Ριβάς.

Graceland – Παρασκευή 28/9 Ιντεάλ (22.45)

Η διπλή απαγωγή της κόρης ενός διεφθαρμένου πολιτικού και της κόρης του φτωχού οδηγού του ορίζει την πορεία ενός ιδιαίτερα σκληρού θρίλερ του Ρον Μοράλες το οποίο μας έρχεται από τις Φιλιππίνες. Ναι, σωστά ακούσατε. Και για όσους δεν γνωρίζουν, η χώρα αυτή έχει τρομερά αναπτυσσόμενη κινηματογραφία.

Neil Young Journeys /Τα ταξίδια του Νιλ Γιανγκ – Σάββατο 29/9, Odeon Oπερα 1 (18.00)

Ο σκηνοθέτης της «Σιωπής των αμνών» Τζόναθαν Ντέμι ολοκληρώνει την τριλογία ντοκυμαντέρ για τον καναδό μουσικό Νιλ Γιανγκ (προηγήθηκαν τα «Neil Young: Heart of Gold» – 2006 και «Neil Young Trunk Show» – 2009). Το φιλμ έχει τρία ατού: πρώτον, αφηγητής είναι ο ίδιος ο Γιανγκ, δεύτερον, τον δείχνει σε σόλο εμφάνιση στο Τορόντο και τρίτον, όλη η ταινία είναι σαν ένα road movie επιστροφής του Γιανγκ στη γενέτειρά του, δηλαδή το Τορόντο.

An oversimplification of her beauty /Μια υπεραπλούστευση της ομορφιάς – Κυριακή 30/9, Ιντεάλ (20.00)

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούω δηλώσεις τους τύπου «ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από την εμπειρία της αγάπης» (το είπε ο Τέρενς Νανς για αυτή την ταινία του) κρατάω πισινή. Βλέποντας ωστόσο το τρέιλερ, ένα ψυχεδελικό κοκτέιλ όπου αναμειγνύονται ντοκυμαντέρ, μυθοπλασία, split screen (μοιρασμένη οθόνη) και animation, ομολογώ ότι «κόλλησα». Σίγουρα ο Νανς διαθέτει ματιά.