Η ώρα του παιδιού λαμβάνει χώρα στο MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), στη Νέα Υόρκη έως τις 5 Νοεμβρίου. Η έκθεση «Century of the child: growing by design, 1900-2000» αποτελεί μια ανασκόπηση σε όλα όσα λάτρεψαν τα παιδιά του 20ού αιώνα αλλά και σε όλα όσα σχετίστηκαν με την ανάπτυξη και τη μόρφωση τους μέσα σε αυτά τα χρόνια.


Σχολικό θρανίο, 1946. Από τον Jean Prouvé

Περισσότερα από 500 εκθέματα (διακοσμητικά, παιχνίδια, έπιπλα, αφίσες, βιβλία αρχιτεκτονικής για σχολεία, παιδικές χαρές κτλ.) παρουσιάζονται σε εφτά χρονικές υποενότητες: New century – Νew child – Νew art, Avant-garde playtime, Light – air – health, Children and the body politic, Regeneration, Power play and Designer better worlds.

Με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζεται και ο βαθύτερος πυρήνας της συγκεκριμένης έκθεσης: το σημείο συνάντησης του design και του τρόπου προσέγγισης της παιδικής προσωπικότητας. Μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η αλληλεπίδραση της δημιουργικότητας σχεδιαστών και καλλιτεχνών και του παιδικού ψυχισμού. Αλλά και πώς οι κοινωνικές συνθήκες αποτυπώνονται στην έμπνευση και τη συμπεριφορά, αντίστοιχα.

Παιδικό καροτσάκι, 1958. Από τον Gerrit Rietveld

Αλλωστε, ο τίτλος της έκθεσης έχει ευανάγνωστη αναφορά στο βιβλίο-μανιφέστο (1900) της Σουηδής Ellen Key «Century of the Child», το οποίο επικεντρώνεται στα στοιχεία εκείνα που θα εξασφαλίσουν αυτά τα παιδικά χρόνια που με τη σειρά τους θα εξασφαλίσουν υγιή και ισορροπημένη κοινωνία.

Ενα ενδιαφέρον ταξίδι στο παιδικό σύμπαν που στοχεύει σε πιο συνειδητοποιημένους ενήλικες.