30ός Κλασικός Μαραθώνιος: Συμπίπτει με τρεις επετείους

Τρεις επέτειοι θα γιορταστούν στον φετινό 30ό διεθνή Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Αφενός συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση του Μαραθωνίου της Αθήνας στην κλασική διαδρομή (εκκίνηση: Τύμβος Μαραθώνα – τερματισμός: Παναθηναϊκό Στάδιο) ως διεθνή αγώνα. Επίσης, 30 χρόνια συμπληρώνονται και από την ίδρυση της AIMS (Παγκόσμια Ενωση Μαραθωνίων Δρόμων) μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΓΑΣ. Ακόμη συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου βαλκανιονίκη πρωταθλητή του στίβου, μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, δολοφονηθέντος βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση.

Τρεις επέτειοι θα γιορταστούν στον φετινό 30ό διεθνή Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Αφενός συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση του Μαραθωνίου της Αθήνας στην κλασική διαδρομή (εκκίνηση: Τύμβος Μαραθώνα – τερματισμός: Παναθηναϊκό Στάδιο) ως διεθνή αγώνα. Επίσης, 30 χρόνια συμπληρώνονται και από την ίδρυση της AIMS (Παγκόσμια Ενωση Μαραθωνίων Δρόμων) μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΓΑΣ. Ακόμη συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου βαλκανιονίκη πρωταθλητή του στίβου, μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, δολοφονηθέντος βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση.
Για τη σημασία, τους συμβολισμούς και το πλαίσιο των εκδηλώσεων και του αγώνα δόθηκε την Πέμπτη (20/9) συνέντευξη Τύπου.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου (ΣΕΓΑΣ),η οποία διοργανώνει τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών (ΚΜΑ), Βασίλης Σεβαστής υπογράμμισε: «Ο φετινός Μαραθώνιος συμπίπτει με τρεις επετείους. Είναι τα 30 χρόνια από την καθιέρωση του αγώνα, τα 30 χρόνια από την ίδρυση της AIMS, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΓΑΣ, και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας.Φιλοδοξούμε η φετινή διοργάνωση να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από εκείνες που προηγήθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθήνας και Μαραθώνα και την ΟΠΑΠ ΑΕ, που είναι ο μέγας χορηγός αυτού του αγώνα».

Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας. Σε αυτόν τον αγώνα ο βασικός στόχος δεν είναι η νίκη, αλλά ο τερματισμός. Ο Μαραθώνιος στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και αυτό είναι ότι πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό μοχλό. Μέσα από την διαδρομή του θα αναδείξουμε τα ιστορικά σημεία της Αττικής και της Αθήνας. Θα αφήσει πίσω τα σημάδια που έχει αφήσει η κρίση».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος ανέφερε: «Η κλασική είναι μια μοναδική διαδρομή. Παγκόσμιο μνημείο που σηματοδοτεί ιστορικό σημείο. Είμαστε θεματοφύλακες του γεγονότος και έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να το στηρίξουμε. Εχουμε ανάγκη να στρέψουμε τα βλέμματα του κόσμου στην πόλη της Αθήνας. Πρέπει να αποδείξουμε πως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Ο κλασικός μαραθώνιος είναι διαχρονική αξία. Η ΟΠΑΠ ΑΕ πιστεύει σε αυτό το γεγονός και γι’ αυτό θα συνεχίσει να το στηρίζει μέχρι το 2016».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε: «Για τους μαραθωνοδρόμους όλου του κόσμου είναι όνειρο ζωής να τρέξουν στην κλασική διαδρομή. Είναι ευκαιρία του Δήμου να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της πόλης. Παρά τα όποια προβλήματα έχει δημιουργήσει η κρίση, η Αθήνα παραμένει μια όμορφη και φιλόξενη πόλη, που αξίζει κανείς να γνωρίσει».

Στις λεπτομέρειες του αγώνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος: «Πρόκειται για μια παγκόσμια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού με συμμετοχές από 90 χώρες του κόσμου. Ο 30ός Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών (ΚΜΑ) εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις , την EXPO , την τελετή έναρξης το Σάββατο και τους αγώνες την Κυριακή έχει εφέτος δύο επιπλέον εκδηλώσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Η πρώτη αφορά την εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη στην οποία θα μιλήσει και ο Βασίλης Βασιλικός, και η δεύτερη θα είναι μια γιορταστική βραδιά που θα συνδιοργανώσουν ο ΣΕΓΑΣ και η AIMS στην οποία θα τιμηθούν προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με την ιστορία των ΚΜΑ. Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι μέχρι την παραμονή των αγώνων θα φθάσουν τις 4.000 και όλοι θα συμπράξουν στη μεγάλη προσπάθεια.

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στο μεγάλο χορηγό μας την ΟΠΑΠ Α.Ε που εκτός από χρηματοδότης είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος με τον οποίο μοιραζόμαστε στόχους και οράματα. Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι εφέτος χορηγός επικοινωνίας είναι η δημόσια Τηλεόραση της ΕΡΤ η οποία θα μεταδώσει αποκλειστικά τον ΚΜΑ.

Εφέτος έχουμε επενδύσει σε ένα μεγάλο ρεκόρ. Εκτός από το ρεκόρ διαδρομής που ευελπιστούμε να καταρρίψει κάποιο από τα μεγάλα ονόματα που θα αγωνιστεί, επιδίωξή μας είναι να καταρριφθεί και το ρεκόρ συμμετοχής, να ξεπεράσουμε δηλαδή τις 25.000 συμμετοχές και να αγγίξουμε τις 30.000».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος, σχολίασε: «Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, εκτός από τη θεσμική του γ.γ του Ε.Ο.Τ είμαι και αυτοδιοικητικός, ως δημότης του Δήμου Νέας Μάκρης-Μαραθώνα απ’ όπου περνά ο ΚΜΑ οπότε είναι και για τον τόπο μου πρόκληση να πετυχαίνει κάθε χρόνο και περισσότερο η διοργάνωση. Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται θετικά γεγονότα και ο ΚΜΑ είναι το εθνικό γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα, ένα γεγονός με διάρκεια και συνέχεια. Εμείς ως Ε.Ο.Τ βλέπουμε τη χορηγία του ΚΜΑ ως επένδυση με ανταποδοτικό χαρακτήρα, Μια επένδυση δυναμική με αναπτυξιακά κίνητρα που λειτουργεί και ως γέφυρα για το μέλλον.Η ιστορία του ΚΜΑ μας τιμά, είναι μια μοναδική ευκαιρία προβολής για την Ελλάδα καθώς το τουριστικό μας προϊόν είναι παγκόσμιο. Ως αγωνιστική και πολιτιστική διοργάνωση ο ΚΜΑ μας εμπνέει ώστε να επενδύουμε κάθε φορά με όραμα και δυναμική στα πολλαπλά εθνικά του οφέλη».

«Ο 30ός Κλασικός Μαραθώνιος είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επιτυχημένης διαδρομής. Είναι το μαζικότερο άθλημα στον κόσμο. Ας ξεκινήσουμε συντεταγμένα τη μαραθώνια διαδρομή της μετάλλαξης ενός μείζονος αθλητικού γεγονότος σε ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός για να έχουμε σε λίγα χρόνια στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του πολιτισμού μας», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Αννα Παπαδημητρίου είπε: «Και πέρυσι η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης κύριος Γιάννης Σγουρός παρά τα προβλήματα συμμετείχαμε ενεργά στην διοργάνωση. Φέτος δίνουμε όλοι οι φορείς του δημοσίου συνεργαζόμενοι μεταξύ μας ένα καλό παράδειγμα σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Το μήνυμα της ειρήνης που μεταφέρει ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πολύ σημαντικό και προς τα έξω και προς τη χώρα μας. Ειρηνικά βοηθάμε με πίστη για να επιτευχθεί ένας σκοπός. Τρέχουμε για την πορεία, τρέχουμε για να κερδίσει κάποιος ανάμεσα σε πολλούς αγνώστους».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk