Ρωσία: Μήπως πρέπει να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με τη Δύση;

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Δούμας Βιατσεσλάβ Νικόνοφ πιστεύει ότι «η Ρωσία για να ενισχύσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της πρέπει να αρχίσει να βλέπει προς Ανατολάς»

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Δούμας Βιατσεσλάβ Νικόνοφ πιστεύει ότι «η Ρωσία για να ενισχύσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της πρέπει να αρχίσει να βλέπει προς Ανατολάς».

Εκφράζοντας προφανώς τις απόψεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πριν αυτές διατυπωθούν επίσημα–μια πολύ συνηθισμένη τακτική του Κρεμλίνου–ο κ. Νικόνοφ τονίζει: «Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από το να είναι μοναδική. Δεν μπορούμε να ενταχθούμε ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη γι’ αυτές και πολύ ρωσική. Είναι… καταδικασμένη να είναι μια ανεξάρτητη, κεντρική δύναμη».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Νοvosti ο κ. Νικόνοφ κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας γιατί «η Ρωσία πρέπει να στραφεί στην Ανατολή». «Στα πρώτα χρόνια της περεστρόικα η Ρωσία στράφηκε ολοκληρωτικά προς την Δύση. Ο Γκορμπατσόφ μιλούσε για το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι» και ο Γέλτσιν ουσιαστικά έκανε αίτηση να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς τα ανατολικά, κοντά στη Ρωσία».

Υπογραμμίζοντας ότι λόγοι ασφάλειας και οικονομικοί οδηγούν την Ρωσία προς την Ανατολή, ο κ. Νικόνοφ σημειώνει: «Σήμερα υπάρχει μια κίνηση προς την Ανατολική Ασία, πράγμα που είναι πολύ λογικό. Το μισό και πλέον της παγκόσμιας οικονομίας και πολύ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού όλης της γης ζει στην ασιατική περιοχή του Ειρηνικού. Είναι επομένως πολύ σημαντικό η Ρωσία να στραφεί στα ανατολικά και να εγκατασταθεί εκεί όχι ως ευρωπαϊκ’η ή ευρωασιατική δύναμη αλλά ως δύναμη Ειρηνικο-Ευρωπαϊκή».

Η Ρωσία και η Κίνα σφραγίζουν τις σχέσεις τους όχι μόνο με λόγια αλλά και με συγκεκριμένη συνεργασία, περιλαμβανομένης της APEC και του Οργανισμού Συνεργασίας SCO. Αν θέλουμε να μάθουμε κατά πόσον η Αμερική «χωρά» σ’ αυτές τις περιφερειακές συμμαχίες αρκεί να δούμε το ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να πάρει μέρος στην φετινή σύνοδο του ΑSEAN στο Βλαδιβοστόκ. Δικαιολόγησε την απουσία του με τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν χρειάζεται όμως μεγάλη πολιτική ανάλυση για να καταλάβουμε πως η Ουάσιγκτον «δεν θα ένιωθε άνετα με την ιδέα ότι έπαιρνε μέρος σε μια σύνοδο κορυφής όπου το status της ως Υπερδύναμης θα ξεθώριαζε δίπλα σε άλλα ανερχόμενα αστέρια». Και μόνο αυτό υπογραμμίζει τα οφέλη της Ρωσίας που συνεργάζεται στενά με την Κίνα στον διεθνή στίβο.

Ο ρώσος βουλευτής σημειώνει ότι το Σινικό Τείχος ήταν ένδειξη της απειλής που αντιμετώπιζε η Κίνα στον βορρά και τονίζει ότι «σήμερα αυτός ο κίνδυνος μηδενίστηκε και η Κίνα μπορεί να ρίξει την προσοχή της σε άλλους τομείς. Το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ότι διατηρώντας καλές σχέσεις με την Ρωσία είναι σπουδαίο. Σήμερα οι Ρωσο-Κινεζικές σχέσεις είναι άριστες, όσο ποτέ στο παρελθόν».

Εξετάζοντας τις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής υπό το πρίσμα των προεδρικών εκλογών ο κ. Νικόνοφ τονίζει ότι «δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση είναι στην Ουάσιγκτον. Υπάρχουν λογιών λογιών Δημοκρατικοί και λογιών λογιών Ρεπουμπλικάνοι. Ιστορικά όμως ήταν ευκολότερο για την Ρωσία, όπως και για την Σοβιετική Ενωση να συναλλάσσεται με τους Ρεπουμπλικάνους. ένα κόμμα που έχει στην ατζέντα του πράγματα συγκεκριμένα και όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Νικόνοφ αποδίδει στο «προεκλογικό κλίμα» την ένταση της δημαγωγίας εναντίον της Ρωσίας, ιδιαίτερα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Μιτ Ρόμνεϊ ο οποίος ονόμασε την Ρωσία «Νο 1 γεωπολιτικό εχθρό» της Αμερικής. «Η κυβέρνηση Ομπάμα υπερασπίζεται το έργο της και την επανεκκίνηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσία που ήταν μια πραγματική επιτυχία. Φυσικά, οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πλήξουν την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα, περιλαμβανομένης της επανεκκίνησης».

Στο σημείο αυτό ο κ. Νικόνοφ παρατηρεί ότι «ίσως είναι καιρός να ξανασκεφθούμε αυτή την επανεκκίνηση». Και προσθέτει: «Ισως θα πρέπει να σκεφθούμε πιο στρατηγικά και όχι απλώς να βάλουμε πάλι σε κίνηση το κομπιούτερ, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τον σκληρό δίσκο του».

Οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον παραμένουν τεταμένες εξαιτίας των αμερικανικών σχεδίων για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας σε μια χώρα του άλλοτε Συμφώνου της Βαρσοβίας και χωρίς τη ρωσική συμμετοχή. Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Νικόνοφ, «η Ρωσία δεν πρέπει να πάρει κατάκαρδα αυτό το ζήτημα. Στο κάτω κάτω, η Αμερική ίσως να αντιδρά στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό». Και καταλήγει: «Η εσωτερική κατάσταση της Αμερικής δεν ευνοεί την βελτίωση των σχέσεών της με οποιαδήποτε χώρα από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον έγινε εσωστρεφής και ξενόφοβη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk