«Ναυμαχία» στη Βουλή προκάλεσε η τροπολογία για τα λιμάνια

Εντονότατη αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία που επικυρώνει αναδρομικά master plan των λιμένων της χώρας της δεκαετίας 2002- 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της συμπερίληψης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο -ένσταση που απορρίφθηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τη Χρυσή Αυγή.

Εντονότατη αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία που επικυρώνει αναδρομικά master plan των λιμένων της χώρας της δεκαετίας 2002- 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της συμπερίληψης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο -ένσταση που απορρίφθηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τη Χρυσή Αυγή.

Η πέραν των 400 σελίδων τροπολογία, αφορά αποφάσεις των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Λιμένων, από το 2002 μέχρι και το 2012, που ρυθμίζουν χρήσεις γης και καθορισμούς των όρων δόμησης στις χερσαίες ζώνες διαφόρων λιμένων.

ΝΔ: «τυπικό ελάττωμα»
«Αυτές οι αποφάσεις είναι διοικητικές πράξεις που έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν δημοσιεύτηκαν- και εξαιτίας αυτού του τυπικού ελαττώματος καθίστανται ακυρωτέες»
, διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

«Για να καλυφθεί το ελάττωμα, εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις. Για την έκδοσή τους, ουδείς διαμαρτυρήθηκε και φώναξε. Και επειδή δεν θέλουμε την αδιαφανή διαδικασία, θέλουμε να τις κυρώσουμε με νόμο, ώστε να καταστούν συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού. Ποιοι δεν το θέλουν αυτό; Όλοι αυτοί που έχουν χρόνια τώρα κάνει παρανομίες στα λιμάνια- και οι παρανομίες τους έρχονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Επιτροπών και των υπουργικών αποφάσεων», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πείτε μας αν ξέρετε τι ψηφίζετε
«Οι αποφάσεις δεν αναγράφονται καν στη σχετική τροπολογία. Δεν τις διένειμε καν η υπηρεσία της Βουλής. Δεν ακούστηκε η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Πείτε μας κύριοι της συμπολίτευσης αν ξέρετε τι ψηφίζετε! Τι ψηφίζετε;» ξέσπασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

«Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: Η τροπολογία είναι απολύτως άσχετη με το νομοσχέδιο και σκανδαλώδης, προκειμένου να ξεπουληθούν άρον-άρον τα λιμάνια». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε πως ενάντια στις υπό επικύρωση αποφάσεις, έχουν ασκηθεί αναιρέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επιτέθηκε κατά της εισηγήτριας της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτήρη, γιατί δεν στήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Παρά τη λάβρα τοποθέτηση της κ. Ξυροτήρη εναντίον της τροπολογίας, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν σηκώθηκαν κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Και του ληστή ψωμί και του χωροφύλακα χαμπέρι, που λέει ο λαός», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Ο λάβρος λόγος μου για το συμφέρον της χώρας θα συνεχίσει», απάντησε η Α. Ξυροτήρη. «Iσως η κ. Κωνσταντοπούλου δεν τον ξέρει, επειδή δεν έχει συμμετάσχει στα όργανα του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ -και ως εισαγγελέας προσπαθεί να μου επιβάλλει την τάξη».

ΔΗΜΑΡ: λευκή ψήφος
Επί της ουσίας της τροπολογίας, η κυρία Ξυροτήρη ζήτησε κι εκείνη την απόσυρσή της, προκειμένου να έρθουν οι ρυθμίσεις της «με το χρόνο που πρέπει ώστε να τις εξετάσουμε και να ξέρουμε τι κυρώνουμε. Η ανάγκη να πάνε γρήγορα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου οι εκτάσεις, για να αποτελέσουν τα φιλέτα ή τις συμβάσεις παραχώρησης, δεν μας πείθει».

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, σημείωσε πως «δεν μπορεί να μεταβληθεί η Βουλή σε πλυντήριο», υπενθύμισε την ύπαρξη προσφυγών κατά των master plan και δήλωσε πως το κόμμα του δίνει λευκή ψήφο στη ρύθμιση.

ΑΝΕΛ: Καλύπτουν παρανομίες
«Κάνουν έναν πάκο αποφάσεις τροπολογία την Παρασκευή για να καλύψουν παρανομίες που βρίσκονται στις κυβερνητικές αποφάσεις. Δίνουμε και εξουσιοδότηση στον υπουργό να τις αλλάξει αν δεν του αρέσει», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Απειλές από τη Χρυσή Αυγή
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, χαρακτήρισε «προσχηματική» την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως αποσκοπεί σε επικοινωνιακά οφέλη. «Δεν είναι αντισυνταγματικό το άρθρο. Είναι αντισυνταγματική η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση (και οι βουλευτές της συμπολίτευσης) θα φανούν επίορκοι και με την ψήφιση των μέτρων. Το άρθρο είναι η ουσία;».

Ο κ. Παππάς προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση «δεν θα περάσουν όμορφα, γιατί θα έχουν απέναντί τους τη Χρυσή Αυγή»– αν και διευκρίνισε κατόπιν παρέμβασης του προεδρείου, πως «μιλάμε κοινοβουλευτικά και όχι για τους πάγκους των μικροπωλητών».

Σε κάθε περίπτωση, «αν θέλετε να μετρηθούμε αλλού, ελάτε, δεν έχω πρόβλημα» προκάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα ο κ. Παππάς.

Κατά της νομοτεχνικής κατάστρωσης και των διαδικασιών συζήτησης της τροπολογίας, τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «παντελώς άτεχνο νομοθετικά και ασύντακτο κείμενο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk