Το πορτογαλικό σύστημα υγείας

Το  πορτογαλικό σύστημα υγείας | tovima.gr

Η συμμετοχή στις τιμολογημένες δαπάνες είναι συνδυασμός του Πορτογαλικού ΕΣΥ και ιδιωτικών σχημάτων. Η συνηθέστερη μορφή ιδιωτικών πληρωμών (ή τελών «χρήσης») ορίζεται ως σταθερό ποσό για κάθε υπηρεσία, σχεδόν στο σύνολο των παροχών. Τέλη χρήσης επιβάλλονται στις συμβατικές συνεδρίες (πρωτοβάθμια και εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων), στα επείγοντα περιστατικά, τις κατ’οίκον επισκέψεις, τα διαγνωστικά tests και τις θεραπευτικές συνεδρίες.

Τον Απρίλιο του 2007, επεβλήθη ημερήσιο τέλος χρήσης 5 Ευρώ (max 10 ημ), ενώ ίσχυε παράλληλα μια χρέωση 10 Ευρώ ανά εξω-νοσοκομειακή χειρουργική συνεδρία. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2009 τα παραπάνω καταργήθηκαν, με την απόφαση να βασίζεται στην απουσία πρακτικής επίπτωσης αυτών των πληρωμών στο συνολικό κόστος. Συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ,βάσει κριτηρίων εισοδήματος και νόσων, εξαιρούνται από τις παραπάνω χρεώσεις. Ομοίως, οι άνω των 65 ετών καταβάλλουν το 50% των χρεώσεων ημερήσιας νοσηλείας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που καταβάλλει ο χρήστης των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλά, σε σχέση με το κόστος τους. Για παράδειγμα, η χρέωση για τα επείγοντα περιστατικά (8,75 Ευρώ) είναι πολύ μικρή έναντι του μέσου κόστους (143,5 Ευρώ) που υπολογίζεται βάσει του κρατικού τιμοκαταλόγου.

Πάντως, δεν υπάρχει «οροφή» για την συμμετοχή. Στην περίπτωση των φαρμακευτικών δαπανών, αλλά και των χρηστών των υποσυστημάτων υγείας και των εθελοντικών μορφών ασφάλισης (VHI), η συμμετοχή είναι κλασματική. Στα φάρμακα, το ποσοστό εξαρτάται από την θεραπευτική αξία του σκευάσματος.

Οι χρονίως πάσχοντες εξαιρούνται της οποιασδήποτε συμμετοχής, στην πλειοψηφία των θεραπειών. Έμμεσοι μέθοδοι συμμετοχής στο κόστος εφαρμόζονται παράλληλα, ιδίως βάσει της τιμής «αναφοράς» στα φάρμακα. Εκτός αυτού, πάγια συμμετοχή (deductibles) επιβάλλεται σε μια σειρά από συμβεβλημένα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ενημερωτικά, ανεξάρτητα από την αύξηση του κόστους συμμετοχής των χρηστών που είχε επιβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν (2006-7), το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 1% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Παρά ταύτα, η συμβολή της στα φάρμακα παραμένει σημαντική. Η διαφοροποίηση των «εργαλείων» ιδιωτικής συμμετοχής στο κόστος έχει διάφορους αντικειμενικούς στόχους. Η «κρατική» άποψη τείνει στην ρύθμιση της ζήτησης κρατικών υπηρεσιών. Αυτό είναι εμφανές, στην περίπτωση της διαφοροποίησης μεταξύ της πρόσβασης σε πρωτοβάθμιες δομές έναντι της προσέλευσης στα «επείγοντα» για μη άμεσα αντιμετωπίσημη θεραπεία. Στο πεδίο της ενίσχυσης των γενοσήμων σκευασμάτων, υιοθετήθηκε μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στο διάστημα 2000-2006.

Η συνολική αξία της συμμετοχής των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία ήταν περίπου 0,7% της συνολικής δαπάνης, ενώ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν 0,28%. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα θεωρούνται υπο-εκτιμημένα, εξαιτίας έλλειψης δεδομένων για ορισμένες συνεδρίες. Οι εξαιρέσεις από την συμμετοχή στο κόστος συμπεριλαμβάνουν γενναιόδωρα τις εγκυμονούσες, τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τους συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, τα άτομα που επωμίζονται την φροντίδα ανηλίκων ΑΜΕΑ και γενικά τους «μη-έχοντες».

Οι ιδιωτικές πληρωμές (συμπ. συμμετοχή στο κόστος και άμεσες καταβολές στον ιδιωτικό τομέα), υπολογίζονται περίπου στο 23,1% της συνολικής δαπάνης υγείας (2006). Φάρμακα, ιδιωτικά κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ιδιωτικά ιατρεία,νοσοκομεία και νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ’οίκον, αντιστοιχούν περίπου στο 90% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για περίθαλψη. Δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τον ρόλο και το μέγεθος των «ανεπίσημων» πληρωμών. Η γενική παραδοχή είναι ότι η συμβολή τους είναι πολύ μικρή. Οι ασθενείς πληρώνουν εξ ιδίων τα μεταφορικά κόστη, εξαιρουμένων των μεγάλων αποστάσεων, στις οποίες το κόστος επιμερίζεται. Αντίθετα, η επείγουσα μεταφορά (με ασθενοφόρο) παρέχεται δωρέαν μέσω του δικτύου ΙΝΕΜ.

Πηγή: Health Systems in Transition,Portugal Health System Review),Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας,2011.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk