«Η Διεθνής Δημοκρατία του Κέντρου» (των κεντροδεξιών δηλαδή κομμάτων ) συνεδριάζει το απόγευμα της παρασκευής στη Ρώμη. Η συνεδρίαση, στην οποία θα πάρει μέρος και ο Αντώνης Σαμαράς, συγκεντρώνει τα φώτα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, καθώς στη Ρώμη θα βρίσκονται Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και αρχηγοί των Χριστιανοδημοκρατικών και Κεντρώων κομμάτων απ΄ όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής των Χριστιανοδημοκρατικών και Λαϊκών Κομμάτων ιδρύθηκε το 1961 ώς ένωση (UMDC) και περιελάμβανε κόμματα από την Ευρώπη και την Αμερική (ΗΠΑ, Κεντρική, Νότια…). Από το 1999 πήρε τη σημερινή της ονομασία (IDC-CDI) και πρόεδρός της σήμερα είναι ο Ιταλός Πιερ Φερντινάτο Καζίνι, με εκτελεστικό Γραμματέα τον Ισπανό Αντόνιο Λόπεθ – Ιστούριθ, ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μετέχει στο ΔΣ και ο Πρόεδρος του ΡΡΕ Βίλφρεντ Μάρτενς (ex-oficio) μαζί με άλλα επτά μέλη από την Ευρώπη.

Η Διεθνής συνέρχεται τακτικά κάθε δύο χρόνια. Η συνεδρίαση της Παρασκευής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα θέματα πού θα συζητηθούν αφορούν εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Διεθνούς με τρίτες χώρες. Παράλληλα πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου διευρυμένου ΔΣ.

Λίγες ώρες πριν από την κεντρική συνεδρίαση, το πρωί της Παρασκευής, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συνομιλίες του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μαριάνο Ραχόι, τον Έντα Κένυ και τον Βίκτωρ Όρμπαν, καθώς δημιουργείται ένα μέτωπο χωρών που έχουν προστρέξει στο Μνημόνιο για την αντιμετώπιση κοινών ή παρόμοιων προβλημάτων.

Για την Ελλάδα καθοριστικές είναι οι προσεχείς τέσσερις εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει έτοιμη ν΄ ανάψει το πράσινο φως στην εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ. Με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ουσιαστικά «κλεισμένο», η ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για δυο επιπλέον χρόνια.

Με δεδομένη την τραγική θέση που έχει περιέλθει η Ισπανία, την επιμήκυνση ενός έτους που κέρδισε η Πορτογαλία, το πάγωμα εκταμίευσης από το ΔΝΤ της δόσης στην Ουγγαρία και τα καλά νέα για την Ιρλανδία, που βγήκε ήδη στις αγορές και της εγκρίθηκε μια ακόμη δόση δανείου, η Ελλάδα δίνει την μάχη σε πολιτικό πλέον επίπεδο, ώστε φίλοι και Εταίροι να πεισθούν για την αλλαγή πλεύσης και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, κυρίως με δηλώσεις στήριξης από αξιωματούχους χωρών που μέχρι πρότινος είχαν ταχθεί εναντίον της Ελλάδας και της παραμονής μας στην Ευρωζώνη.

H συμμετοχή εκπροσώπων από τη Λατινική Αμερική θα δώσει τη δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να έλθει σε επαφή με ηγέτες κομμάτων από τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, το Περού, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία. Ευκαιρία για να καλλιεργηθεί το έδαφος ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και να επανεξεταστούν παράλληλα οι σχέσεις στον εμπορικό, τουριστικό και άλλους κλάδους κοινού ενδιαφέροντος. Χώρες μακρινές και ίσως εκτός ελληνικού ενδιαφέροντος για πολλά χρόνια, με έντονο όμως το στοιχείο της συμπάθειας προς την Ελλάδα και δυναμική παρουσία του ομογενειακού στοιχείου.

Συμπερασματικά και πέρα από τα σπουδαία και προφανή, η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρώμη μπορεί να ανοίξει δρόμους, πολιτικούς και οικονομικούς, που θα οδηγήσουν (σ)την Ελλάδα και θα συμβάλλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.