Ντράγκι: Επιδιώκει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Για πρόθεση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αλλάξει την πολιτική που θέλει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου να μένουν απόρρητα μιλά γερμανική εφημερίδα, με στόχο -όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται- να ενισχυθεί η διαφάνεια γύρω από τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Όπως υποστηρίζει η Sueddeutsche Zeitung, ο Ντράγκι προτιμά να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά συνεδριάσεων ειδικά όταν η ΕΚΤ προχωρά σε κινήσεις που προκαλούν επιφυλάξεις στη δημόσια σφαίρα.

Προς το παρόν, τα πρακτικά των συνεδριάσεων είναι απόρρητα σε «ορίζαντα» 30ετίας. Για να αλλάξει αυτή η πρακτική χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου.

Θετικά έχουν εκφραστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι διοικήσεις της Γερμανικής και της Φινλανδικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σκεπτικό της μη δημοσίευσης των πρακτικών είναι να διασφαλιστεί πως η ΕΚΤ θα μιλά με μία φωνή ακόμη και όταν τα μέλη του συμβουλίου της εκφράζουν, πιθανώς, «εθνικής σκοπιάς» θέσεις στις συνεδριάσεις -και, αντιστρόφως, να «προστατεύονται» οι κεντρικοί τραπεζίτες από πιέσεις στις χώρες τους.

Πρακτικά των συνεδριάσεών τους μετά από μερικές εβδομάδες δημοσιεύουν τόσο η βρετανική BoΕ όσο και η αμερικανική Fed -αν και η σύνθεση των συμβουλίων των δύο τραπεζών έχει καίριες διαφορές με την ΕΚΤ.

Στην τελευταία συνεδρίαση, που κατέληξε στο πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων υπό αυστηρούς όρους, η μυστικότητα της συζήτησης στη συνεδρίαση είχε κρατηθεί μόνο στους τύπους. Ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank είχε δηλώσει ανοικτά, λίγο μετά τις ανακοινώσεις, την αντίθεση του στις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Καθώς η αντίθεσή του ήταν δεδομένη, το μόνο που είχε προξενήσει τότε έκπληξη ήταν η ίδια η επίσημη ανακοίνωση της Bundesbank μία ώρα μετά τη συνεδρίαση. Αυτό και μόνο δικαιολογεί την εύστοχη παρατηρήση του Σόιμπλε πως ουσιαστικά όλος ο διάλογος είχε γίνει «ημι-δημόσια», μετά τα άρθρα και τις τοποθετήσεις Ντράγκι και Βάιντμαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk